Het aantal jonge gezinnen dat hun kleine huis in de stad inruilt voor een gezinswoning (met tuin) in randgemeenten, neemt elk jaar toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Lees verder onder de advertentie
In Amsterdam verhuisde maar liefst 40 procent van de stellen die in 2012 hun eerste kind kregen vóór eind 2016 naar een andere gemeente. Uit Utrecht vertrok een op de drie jonge gezinnen en uit Den Haag en Rotterdam een op de vier.
Lees verder onder de advertentie
Sluiten
Zelfs basisscholen beginnen eronder te lijden. Zo heeft Samen Tussen Amstel en IJ (Staij), een koepel van twintig basisscholen in Amsterdam-Oost, dit jaar 15 procent minder aanmeldingen voor groep 1 dan vorig jaar. Basisschool ’t Gouden Ei had begin dit schooljaar zelfs zo weinig nieuwe leerlingen dat ze moest sluiten.
“Een belangrijke reden voor de uittocht van jonge gezinnen is de huizenprijs”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft tegen de Volkskrant. “In de stad staan weinig woningen met drie slaapkamers en een tuin – het prototype van de ideale gezinswoning. De stadswoningen die wel aan dat plaatje voldoen, zijn onbetaalbaar voor de meeste gezinnen.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.