Jonge gezinnen trekken steeds vaker weg uit de grote stad

09.11.2017 10:55
jonge-gezinnen-grote-stad

Het aantal jonge gezinnen dat hun kleine huis in de stad inruilt voor een gezinswoning (met tuin) in randgemeenten, neemt elk jaar toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In Amsterdam verhuisde maar liefst 40 procent van de stellen die in 2012 hun eerste kind kregen vóór eind 2016 naar een andere gemeente. Uit Utrecht vertrok een op de drie jonge gezinnen en uit Den Haag en Rotterdam een op de vier.

 

Sluiten

Zelfs basisscholen beginnen eronder te lijden. Zo heeft Samen Tussen Amstel en IJ (Staij), een koepel van twintig basisscholen in Amsterdam-Oost, dit jaar 15 procent minder aanmeldingen voor groep 1 dan vorig jaar. Basisschool ’t Gouden Ei had begin dit schooljaar zelfs zo weinig nieuwe leerlingen dat ze moest sluiten. 

 

Lees ook
Bankrekening: Leona verhuisde van Rotterdam naar een dorp en weer terug >

 

‘Onbetaalbaar’

“Een belangrijke reden voor de uittocht van jonge gezinnen is de huizenprijs”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft tegen de Volkskrant. “In de stad staan weinig woningen met drie slaapkamers en een tuin – het prototype van de ideale gezinswoning. De stadswoningen die wel aan dat plaatje voldoen, zijn onbetaalbaar voor de meeste gezinnen.”