
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Hoe weet je wat je kind écht meemaakt tijdens een speelafspraakje? Veel ouders vinden het lastig om het gesprek hierover op gang te brengen. Psycholoog Victoria Barendsen deelt drie eenvoudige, maar doeltreffende vragen die helpen om open en eerlijke gesprekken met je kind te voeren.
Hoe kun je jouw kind beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag als ze de leeftijd bereiken van speelafspraakjes? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. Psycholoog Victoria Barendsen is gespecialiseerd in de preventie van seksueel misbruik en geeft tips, advies en informatie op haar Instagramaccount The Safe Kids Project. Ze deelt drie vragen die helpen om hier open en eerlijke gesprekken met je kind over te voeren.
Als je aan je kind vraagt als ze bij een vriendje hebben gespeeld ‘Hoe was je dag?’, krijg je niet altijd het antwoord dat je wil. Waarschijnlijk is het ‘Goed’, ‘Prima’ of ‘Ik ben moe, mag ik tv kijken?’ Als ouder denk je al snel: ik vraag het straks nog een keer, maar in de drukte vergeet je dat vaak, lukt het niet om de juiste vragen te stellen of laat je kind nog steeds niks los.
Volgens de psycholoog uit Nieuw-Zeeland helpen deze drie simpele vragen om eerlijke, betekenisvolle gesprekken te openen en die jou als ouder belangrijke inzichten kunnen opleveren. Dit zijn de drie vragen die Barendsen als psycholoog aan haar eigen dochter stelt:
“Dit helpt mijn dochter te reflecteren op haar comfort en veiligheid. Zonder deze vraag zou ze misschien geen momenten noemen die ongemakkelijk voelden”, vertelt Barendsen.
Deze vraag moedigt je kind aan om onbekende activiteiten te delen, waardoor je de kans krijgt om te praten over dingen die je kind niet helemaal begreep of die niet goed voelden, legt de psycholoog uit.
Deze simpele vraag helpt je als ouder de algehele emotionele ervaring te begrijpen en te achterhalen of er iets niet goed voelde.
Barendsen legt uit waarom het belangrijk is om deze open vragen te stellen naast de standaardvragen: hoe was het? Heb je het leuk gehad? En wat heb je gedaan?
Door deze vragen te stellen, creëer je ruimte voor je kind om open te delen hoe het speelafspraakje was en of er iets bijzonders is gebeurd. “Dit soort gesprekken zijn een krachtige manier om vertrouwen te kweken en vanaf jonge leeftijd lichaamsveiligheid te leren”, aldus de psycholoog.
Meer weten hierover? Check hier het Instagramaccount ‘The Safe Kids Project’ van Victoria Barendsen.
Seksuele opvoeding is essentieel, vindt Belle Barbé (31). Dus maakt ze er haar missie van om ouders, scholen en opvanginstellingen daarin te begeleiden. Je leest er hier meer over.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!