Ingeknipt of uitgescheurd? Zo verzorg je de wond het best

12.02.2024 12:49
vagina na bevalling wond verzorgen Bron: Pexels

Een baby krijgen heeft veel leuke kanten, schattige babykleertjes, uren knuffelen. Maar laten we het ook even hebben over iets wat misschien niet zo glamoureus is, maar toch superbelangrijk: de zorg voor je vagina na de bevalling. Of je nou ingeknipt bent of uitgescheurd, die wond heeft wat extra liefde nodig.

Geen zorgen, we got your back. In dit artikel geven we je wat tips om ervoor te zorgen dat je je snel weer de oude voelt down-under.

Zo verzorg je de wond na inknippen of uitscheuren

Goed spoelen

Allereerst, vergeet niet om te spoelen met lauw water tijdens het plassen. Dat klinkt misschien onprettig, maar geloof ons, het helpt echt om de boel schoon te houden en infecties te voorkomen. En als het plassen te pijnlijk is, kun je ook een flesje water gebruiken om te spoelen terwijl je plast, dat voorkomt een branderig gevoel. Voor het spoelen kun je het beste een fles of bidon gebruiken met een spuitmondje, zo kun je makkelijker richten. Easy peasy!

Gebruik geen agressieve producten

Wat betreft het schoonmaken van de wond zelf, hou het simpel. Gebruik water en geen agressieve zeep of andere producten. Dep het gebied na het douchen voorzichtig droog met een schone handdoek.

Zitten

Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk zwelling optreedt is raden wij aan om op een harde ondergrond te zitten. De wond krijgt dan minder kans om te zwellen. Het gaan zitten is pijnlijk maar als je eenmaal zit is dat snel over.

Koelen

Daarnaast kan enkele malen per dag de wond gekoeld worden met een coldpack in een washandje
gewikkeld (mogelijk zelf gemaakt van een plastic zakje met een ingevroren natgemaakt maandverband erin)

Wondspray

Eventueel kun je de wond de eerste week één keer per dag ontsmetten met een wondspray op die alcohol bevat. Je kunt hiervoor ook Calendula Spray van Weleda gebruiken, deze ontsmet én ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

Lanoline op de wond

Sommigen zweren ook bij het gebruik van natuurlijke lanoline. Misschien ken je dit wel als product om je tepels te verzorgen bij borstvoeding (life-saver), maar je kunt het dus ook gebruiken voor je vagina. Smeer een beetje lanoline op een gaasje en leg het op de wond. Het zal helpen om de boel te kalmeren en te beschermen, zodat het sneller kan genezen. Plus, het vormt een soort barrière tegen irritatie van die vervelende maandverbanden. Win-win!

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.