Moeders vertellen openhartig over hun bevaltrauma: ‘Ik werd zonder overleg ingeknipt’

03.12.2021 10:35
bevaltrauma

Voor 20 procent van de vrouwen is de bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken: zelfs jaren later hebben ze nog last van de mentale of lichamelijke klachten. De actie Genoeg Gezwegen 2021 van de GeboorteBeweging vraagt op een bijzondere manier aandacht voor negatieve ervaringen in de geboortezorg.

Dit jaar roept het initiatief vrouwen op om hun negatieve bevalervaring (anoniem) middels een Genoeg Gezwegen-ansichtkaart naar hun zorgverlener te sturen. “Zijn jouw grenzen overschreden, voelde jij je onder druk gezet? Of heb jij een andere negatieve ervaring binnen de geboortezorg? Spreek je uit en stel je zorgverlener op de hoogte door een ansichtkaart te sturen.” Als je liever met je zorgverlener in gesprek wil over jouw ervaring, dan kun je de Let’s Talk-kaart sturen. Hierop geef je aan dat je graag in contact komt en laat je je gegevens achter. 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto’s waar je stil van wordt >

 

Rozenrevolutie

Een bijzondere actie, maar waar komt het idee van de kaartjes vandaan? Marjolein van Gelderen van Geboortebeweging vertelt aan RTL Nieuws: “Het is geïnspireerd op de Rozenrevolutie in Duitsland, een actie waar rozen met soortgelijke kaartjes bij de ziekenhuizen worden gelegd. De kaartjes brengen het dichterbij: ‘Oh jee, denken zorgverleners nu, zal zo’n kaartje bij mij op de mat kunnen vallen?’. De bedoeling is dat daardoor overal het gesprek op gang komt. Daarnaast kan een ervaring van eerder je leren om het niet nog een keer te doen.”

Op social media wordt al massaal gehoor gegeven aan de oproep: 

 

Bron: RTL Nieuws