Voor 20 procent van de vrouwen is de bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken: zelfs jaren later hebben ze nog last van de mentale of lichamelijke klachten. De actie Genoeg Gezwegen 2021 van de GeboorteBeweging vraagt op een bijzondere manier aandacht voor negatieve ervaringen in de geboortezorg.
Lees verder onder de advertentie
Dit jaar roept het initiatief vrouwen op om hun negatieve bevalervaring (anoniem) middels een Genoeg Gezwegen-ansichtkaart naar hun zorgverlener te sturen. “Zijn jouw grenzen overschreden, voelde jij je onder druk gezet? Of heb jij een andere negatieve ervaring binnen de geboortezorg? Spreek je uit en stel je zorgverlener op de hoogte door een ansichtkaart te sturen.” Als je liever met je zorgverlener in gesprek wil over jouw ervaring, dan kun je de Let’s Talk-kaart sturen. Hierop geef je aan dat je graag in contact komt en laat je je gegevens achter.
Een bijzondere actie, maar waar komt het idee van de kaartjes vandaan? Marjolein van Gelderen van Geboortebeweging vertelt aan RTL Nieuws: “Het is geïnspireerd op de Rozenrevolutie in Duitsland, een actie waar rozen met soortgelijke kaartjes bij de ziekenhuizen worden gelegd. De kaartjes brengen het dichterbij: ‘Oh jee, denken zorgverleners nu, zal zo’n kaartje bij mij op de mat kunnen vallen?’. De bedoeling is dat daardoor overal het gesprek op gang komt. Daarnaast kan een ervaring van eerder je leren om het niet nog een keer te doen.”
Lees verder onder de advertentie
Op social media wordt al massaal gehoor gegeven aan de oproep:
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.