In samenwerking met Kek Mama

Slaap is heilig: ‘Mediteren voor bedtijd is voor mijn zoon (10) onmisbaar’

04.09.2023 13:42

Van een goede nachtrust kunnen we soms alleen maar dromen. Terwijl slaap enorm belangrijk is om ons geestelijk en lichamelijk goed te voelen. Deniece Reid, single moeder van een zoon, deelt met Emma Sleep haar bedrituelen waardoor ze samen heerlijk slapen.

Deniece (36): “Vroeger had ik ’s nachts maar weinig uurtjes nodig om de dag goed door te komen. Nu ik ouder word, merk ik dat slaap steeds belangrijker voor me wordt. Het maakt me fitter en zorgt mentaal voor rust. Ik probeer altijd acht uur te slapen. Lukt dat niet, dan ben ik de volgende dag vermoeid en chagrijnig.”

Slaap is de superkracht van ons lichaam. Behalve hoe je je overdag voelt, worden ook je immuunsysteem, leervermogen en je mentale gezondheid erdoor beïnvloed. Zo heb je met een slechte slaap weinig energie en een zwakker immuunsysteem. Emma Sleep, het meest bekroonde matrassenbedrijf in Europa, weet als geen ander hoe essentieel de juiste slaapbenodigdheden zijn voor een goede nachtrust. Maar vergeet ook je slaaproutine niet: wees bijvoorbeeld consistent in je bedtijden, zodat je ritme niet verstoord wordt. Voor meer fijne tips kun je terecht bij de slaapexperts van Emma Sleep in de winkel of op emma-sleep.nl

Slaappatroon bijhouden
Deniece
: “Sinds twee jaar houd ik mijn slaapgewoontes bij in een bullet journal: een soort agenda en dagboek in één. Ik noteer hoeveel uur ik heb geslapen, maar ook wanneer ik een work-out heb gedaan en wat ik heb gegeten. Leuk om te doen, maar ook handig. Als ik een week niet in m’n hum ben, kan ik terugkijken wat de oorzaak zou kunnen zijn: ligt het aan mijn voeding, heb ik slecht geslapen?”
Een andere manier om je slaappatroon bij te houden is via de app van Emma Sleep. Met Emma Up krijg je inzicht in jouw slaap en eventuele slaapproblemen en vervolgens wordt er een stappenprogramma gemaakt, gebaseerd op jouw levensstijl. Gaandeweg kun je zien welke vooruitgang je boekt en word je geholpen om blijvend beter te slapen. Met succes: bij bijna negentig procent van de gebruikers van Emma Up verbetert hun slaap binnen acht weken.

Samen mediteren
Deniece
: “Bij volle maan slaap ik meestal minder goed. Onrustiger. Ook in drukke periodes waarin ik veel aan mijn hoofd heb vind ik het moeilijker om in slaap te vallen. Wat helpt, is een geleide meditatie. Ik luister naar een stem die ademhalingsoefeningen voordraagt, met op de achtergrond rustgevende muziek. Het duurt hooguit een kwartier, maar is enorm effectief: ik val daarna in no time in slaap. Mijn lichaam is volledig ontspannen en ik heb vrijwel geen gedachten.

Mijn zoon Kymani (10) vindt het ook fijn om te mediteren. We doen dat iedere avond samen in de woonkamer, onder een dekentje. Hij kiest op YouTube een meditatiesessie uit en ik doe de gordijnen dicht. Kaarsen aan, stokje wierook. Na een kwartiertje mediteren gaat hij relaxed naar bed. De meditatie is voor hem onmisbaar. We komen wel eens rond middernacht thuis van een familiefeestje. Waar ik totaal uitgecheckt ben en m’n nest in wil duiken, vraagt hij: ‘Mam, we kunnen toch nog wel even mediteren?’ Nu hij ouder wordt vindt hij het soms minder cool om dingen samen met zijn moeder te doen. Dat ons vaste bedritueel nog steeds iets is wat hij leuk vindt, vind ik heel waardevol. Ik leer hem dat hij daarvan ontspant en dat het hem helpt om goed te groeien. Hoe beter je slaapt, op een goed matras met een fijn kussen, hoe beter je je voelt.”

Benieuwd welk matras het beste past bij jouw slaaphouding? Of wil je een persoonlijk slaapadvies ontvangen van een slaapexpert? Kijk dan snel op emma-sleep.nl of kom langs in de winkel