Papa worden na peak performance: de risico’s van laat vaderschap

01.02.2024 11:00

In een wereld waar de biologische klok van vrouwen luid en duidelijk tikt, lijken mannen vaak geen haast te hebben. Laten we eens een blik werpen op ‘laat vaderschap’.

In deze moderne tijd, waar het leven allesbehalve voorspelbaar is, maken oudere vaders een opvallende opmars. De leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden, schuift steeds verder op, gericht op de 40-plus grens. Een trend die deels te wijten is aan veranderende sociale en economische omstandigheden, zoals de jacht op een carrière en het later instappen in het huwelijksbootje. Dit neemt een paar risico’s met zich mee:

Verlaagde vruchtbaarheid

Hoewel de vruchtbaarheid van mannen afneemt naarmate de kaarsjes toenemen, betekent dit niet het einde van hun vaderlijke potentie. Het sperma mag dan iets van zijn glans verliezen en de zwemmers kunnen wat langzamer worden, maar geduld is de sleutel als het gaat om het verwelkomen een kleintje.

Lees ook – ‘Moeder worden na je veertigste’

Complicaties

Kinderen van oudere vaders dragen een iets groter risico op genetische afwijkingen, zoals het Apert-syndroom. En ja, er zijn wat meer hobbels op de weg, zoals vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of pre-eclampsie. Geen paniek, dit zijn geen in beton gegoten regels,  en het is belangrijk te benadrukken dat veel zwangerschappen van oudere vaders zonder problemen verlopen. Het draait allemaal om het inwinnen van professioneel advies en het volgen van de zwangerschap met de juiste zorg en aandacht.

Minder actief

Papa’s op leeftijd hebben vaker een stabiele portemonnee en een leven dat als een goed geoliede machine loopt. Maar, eerlijk is eerlijk, ze zijn niet meer zo actief. Toch heeft het kroost af en toe wat stevige stoeipartijen nodig. Wie anders dan papa kan die kunst van het gooi- en smijtwerk zo meesterlijk beheersen? En dat stoeien is niet zomaar voor de lol. Het blijkt een mega boost te zijn voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Slechts een getal

Maar hé, leeftijd is maar een getal, toch? En terwijl er een paar risico’s zitten aan laat vaderschap, lijken ze minder zorgwekkend dan vaak gedacht. Hoewel de genoemde risico’s aanwezig zijn, lijken de leeftijd en gezondheid van de moeder aanzienlijk meer invloed te hebben.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.