Moeder worden na je veertigste: ‘Ik weet niet hoe ik het als twintiger of dertiger had gedaan’

02.11.2023 14:43
het dilemma zwangerschap na miskraam Beeld: Getty Images

Ja, een zwangerschap is allesbehalve vanzelfsprekend en nee, kinderen laten zich niet plannen. Toch is Charlotte Cripps blij dat ze bij de geboorte van haar eerste kind de veertig gepasseerd was. In een openhartige column legt ze uit waarom.

Het aantal vrouwen dat na hun veertigste voor het eerst moeder wordt neemt toe, blijkt uit cijfers in The Daily Telegraph. 1 op de 25 baby’s die in het Verenigd Koninkrijk ter wereld komt, heeft een moeder van veertigplus. Charlotte is daar een van.

Zwanger na je veertigste

Charlotte deelt haar bijzondere en heftige verhaal in een column voor Independent. Terwijl ze middenin een ivf-traject zaten, maakte haar man Alex een eind aan zijn leven. Ondanks het immense verlies besloot Charlotte haar droom om moeder te worden door te zetten. “Mijn kinderwens was sterk, dus ik besloot het ivf-proces te vervolgen met Alex’ ingevroren sperma. Vandaag de dag heb ik twee prachtige dochters met hem: Lola (7) en Liberty (5).” Charlotte was na haar veertigste klaar om moeder te worden. Ze was gesetteld, zelfverzekerd, wist precies wie ze was, had een flinke portie levenservaring, een goedlopende carrière en geen last meer van FOMO. Dat was weleens anders. “Ik weet niet hoe ik het moederschap had aangepakt als twintiger of dertiger,” schrijft ze. “Ik denk niet dat ik klaar was om mijn eigen behoeften aan de kant te zetten. Ik kan me niet voorstellen hoe zwaar het was geweest om mijn werk en kinderen te combineren.”

Niet het juiste moment

Hoewel Charlotte blij is dat ze met het moederschap heeft gewacht tot na haar veertigste, begrijpt ze dat het risico’s met zich meebrengt. Zo neemt je vruchtbaarheid af, loop je meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap en neemt de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby toe. Zelf kreeg Charlotte ook te maken met negatieve zwangerschapstesten.

Het advies van de British Fertility Society om uiterlijk op je 32ste een eerste poging te doen om zwanger te raken, ging voor Charlotte niet op. “Ik wilde eerst de juiste persoon vinden om kinderen mee te krijgen, en dat gebeurde pas toen ik 35 was. Toen onze pogingen om op natuurlijke wijze zwanger te raken mislukten en Alex overleed, wist ik op dat moment pas dat ik volwassen genoeg was om het alleen te doen.” Van één ding heeft Charlotte wel spijt: “Ik wou dat ik mijn eicellen had ingevroren op het hoogtepunt van mijn vruchtbaarheid. Maar behalve dat was kinderen krijgen na mijn veertigste het juiste om te doen.”

Soms negatieve reacties

Charlotte is lang niet de enige veertigplusser die voor het eerst een kind op de wereld zet. Alleen al in Hollywood zijn er talloze voorbeelden. Zo beviel Hilary Swank op 48-jarige leeftijd van een tweeling, kreeg Cameron Diaz haar eerste kind toen ze 47 was en werd Rebel Wilson voor het eerst moeder op haar 43ste. Er zijn allerlei redenen om pas op later leeftijd kinderen te krijgen. Zwanger worden lukt bijvoorbeeld niet, de klapperende eierstokken blijven uit, de prioriteit ligt ergens anders of het is een onverwachts cadeautje. Wat de reden ook is: vrouwen die na hun veertigste moeder worden, krijgen regelmatig te maken met kritiek. Zo ook Birgit Schuurman, die op 44-jarige leeftijd na een ivf-traject in verwachting raakte van haar tweede kind. Sommigen vond haar te oud. “En ja, ik ben dan 60 als mijn kind 16 is, boeien!” reageerde ze daarop.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113