Gevoelige tepels: waar komt dat door?

28.11.2023 16:54
gevoelige tepels waar komt het door Beeld: Shutterstock

Eczeem, een borstontsteking of simpelweg je hormonen: je tepels kunnen soms behoorlijk gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Maar wist je dat er nog veel meer oorzaken zijn voor gevoelige tepels? Wij zetten ze voor je op een rij.

Als je borsten pijn doen of gevoelig zijn, is dit geen pretje. Maar het kan ook zijn dat het nare gevoel juist alleen in je tepel merkbaar is. In de meeste gevallen is er dan niets ernstigs aan de hand en verdwijnt de pijn vanzelf weer. Ben je echter ongerust, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Gevoelige tepels: oorzaken

Hieronder lees je wat de mogelijke oorzaak voor gevoelige tepels zou kunnen zijn:

Hormonen

Voor veel vrouwenkwaaltjes zijn hormonen de boosdoener, en zo ook voor gevoelige tepels. Meestal spelen de klachten op tijdens je menstruatie of rondom de eisprong. Als je de pil slikt heb je er meestal iets minder last van.

Eczeem

Is je tepel rood en wat schilferig? Of jeukt hij flink? Dan is de kans groot dat je last hebt van eczeem. Ook andere huidaandoeningen zoals psoriasis kunnen zorgen voor gevoelige of pijnlijke tepels. Neem contact op met je huisarts wat je hieraan kunt doen, want het is niet verstandig om zomaar allerlei middeltjes op de tere tepelhuid te smeren.

Lees ook
Tepelzalf: wanneer heb je het nodig? >

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Eén van de signalen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen, zijn gevoelige of pijnlijke borsten en tepels.

Borstontsteking

Ook na je bevalling, als je borstvoeding geeft, kunnen je tepels behoorlijk pijn doen. Zorg er voor dat je je baby op de juist manier aanlegt – een lactatiekundige kan je hierbij helpen.

Blijf je er last van houden in de kraamtijd? Het kan zijn dat je dan een borstontsteking hebt. Meestal heb je dan ook last van een pijnlijke zwelling en rode, warme huid rond de tepel. Breng in dat geval een bezoekje aan je huisarts.

Irritatie

Je beha is zich van geen kwaad bewust, maar de kans bestaat dat hij de oorzaak is van je pijnlijke tepels. Zorg er voor dat-ie niet te strak zit en dat-ie niet voor wrijving zorgt. Heb je sowieso snel last van huidproblemen, zorg er dan voor dat je katoenen ondergoed draagt.

Overige klachten

Pijnlijke tepels duiden echt niet meteen op borstkanker of andere aandoeningen aan je borst. Maar als je je ongerust maakt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bron: Libelle