Deense trend: is het gezond om baby’s buiten te laten slapen?

17.02.2024 13:05

Gespot: baby’s die onverstoorbaar tukken in de vrieskou. TikTok blijft video’s delen van de allerkleinsten die zalig dutten in kinderwagens, strategisch geparkeerd op pleintjes of langs de stoepen van Kopenhagen, terwijl mama binnen een bakkie koffie doet met een vriendin.

De Deense trend van buiten slapen, zelfs bij winterse temperaturen, is niet alleen de norm maar ook het advies van hun vroedvrouwen. Is dit nu briljant of compleet krankzinnig? Een Amerikaanse moeder ging recht op haar doel af en belde met Iben Sandahl, een gezinsadviseur in Kopenhagen en auteur van ‘The Danish Way of Parenting’, om erachter te komen of deze video’s echt zijn.

De Deense norm

“Ja hoor, het is een traditie. Ik sliep buiten toen ik een kind was. Mijn kinderen hebben ook buiten geslapen.” Traditioneel in alle Scandinavische landen en geworteld in de filosofie van “friluftsliv” – oftewel, toegewijd genieten van frisse lucht, ongeacht de weersvoorspelling. “We zeggen in Denemarken altijd: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding,” aldus Sandhal.

Volgens Sandahl zijn Deense ouders al in de weer met buiten slapen zodra hun pasgeboren spruit weer op geboortegewicht is, wat slechts een paar weken zou moeten duren. Daarna, zolang de kleine blijft tukken, is minstens één dagelijks buitenlucht dutje de norm. Bij regen of sneeuw gebruiken ouders handig de weerbestendige overkappingen van kinderwagens. En als het guur waait of ijskoud is, vertrouwen ze simpelweg op hun boerenverstand.

Déze dingen kunnen we ook leren van ouders uit andere landen

Betere slaap

Het is niet alleen dat Scandinaviërs niet schrikken van koude lucht – ze omarmen het als een methode om immuniteit op te bouwen. “Als we ze wakker maken na een dutje, willen we echt rode wangen bij onze kinderen zien,” grapt Sandahl. Die blos duidt namelijk op een frisse, gezonde omgeving. Dit bijna religieuze geloof zit zo diep, dat kinderdagverblijven rijen kinderwagens in de kou laten staan voor de middagslaap.

Bewijs toont aan dat kinderen buiten beter slapen; een Finse studie uit 2008 ontdekte dat sommige koters buiten 30 tot 60 minuten langer dutten dan binnen. 66 procent van de ouders meldde dat hun kroost na buitenslaapjes actiever was, en 54 procent zei dat ze meer aten. En zolang de slaapomgeving veilig is, kan het Dr. Williams, ook bekend als de “TikTok Kid Doc”, weinig schelen of het buiten is. Dat betekent dat het kind plat op hun rug ligt, voldoende ademruimte heeft, en mama een monitor heeft om een oogje in het zeil te houden.

Je baby toch liever binnen in het wiegje leggen? Met deze tips slapen je koters wél door

Het succes

Hoewel het Deense gebruik van buitenslapen misschien als onorthodox wordt beschouwd, wijst onderzoek uit dat het aanzienlijke voordelen kan hebben voor kinderen. Deze gestructureerde aanpak kan bijdragen aan een beter slaapritme voor de kleintjes. Het succes van buiten slapen hangt af van factoren zoals kleding, omgevingsomstandigheden en de gezondheid van het kind.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.