Dít is waarom het je € 30.000 oplevert als je vóór 1 januari 2025 een kind krijgt

02.05.2024 20:00
welvaart Beeld: Getty Images

We begrijpen dat een kinderwens natuurlijk niet valt of staat bij financiële voordeeltjes. En natuurlijk ook dat je een kind krijgen niet kunt plannen, het moet allemaal maar lukken. Maar mocht je nú hoogzwanger zijn, dan is het wel heel fijn om te weten dat je dat flinke knaken oplevert.

Maar liefst € 30.000 welteverstaan. Het verhaal erachter is behoorlijk technisch, maar wij zullen proberen je dat zo helder mogelijk uit te leggen.

Fijne aftrekpost wordt afgeschaft

Er is momenteel een fijn fiscale aftrekpost genaamd IACK. Dat staat voor inkomensafhankelijke combinatiekorting. Werkende ouders kunnen hiermee zo’n € 2500 per jaar krijgen. Deze belastingkorting is ooit in het leven geroepen om de combinatie van werk en zorg aan te moedigen. Zijn we blij mee! Helaas wordt deze fijne belastingwet gewijzigd. Boeee!

Gratis kinderopvang

Het kabinet was van plan om de kinderopvang vanaf 2025 gratis te maken. Daarom vonden ze dat dit belastingvoordeel wel opgeschort kon worden. Je hebt vast gehoord dat ze die gratis kinderopvang op de lange baan hebben geschoven, maar de wijziging in de belastingwet blijft staan. Een knap staaltje onrechtvaardigheid, als je het ons vraagt.

€ 30.000

Waarom hebben wij het over € 30.000? Omdat die aftrekpost van € 2500 per jaar er is voor de eerste twaalf jaar van je kind. Totaal € 30.000 dus. En de overgang is nogal abrupt. Stel dat je op oudejaarsdag van dit jaar bevalt, dan profiteer je nog twaalf jaar van de IACK. Beval je een dag later, op 1 januari 2025, dan krijg je dat voordeel niet.

Gevaar

Dat is niet alleen nogal lullig, zo’n besluit kan ook gevaarlijk zijn. Zo wordt er gevreesd dat er aangestuurd gaat worden op vroeggeboortes, vanwege dit grote financiële voordeel. Het kabinet heeft inmiddels wel laten weten dat ze van plan zijn om met een tegemoetkoming te komen voor de jaren 2025 en 2026, waarschijnlijk in de vorm van hogere kinderopvangtoeslag. In 2027 moet die gratis kinderopvang er dan eindelijk komen.

Bronnen: AD, Trouw

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.