Coalitie krijgt flinke kritiek omdat het gratis kinderopvang uitstelt

11.05.2023 11:17
Beeld: Getty Beeld: Getty

Kregen we eerder nog het fijne nieuws dat het systeem – zoals we het nu kennen – in 2025 op de schop gaat. Maakt het kabinet bekend dat de kinderopvang toch pas in 2027 gratis wordt. Dat is twee jaar later dan beloofd. De oppositie is het er niet mee eens en geeft zware kritiek op het uitstel.

“Ook ik baal enorm dat gratis kinderopvang in 2025 niet lukt. Had ik het graag anders gezien? Absoluut”, zegt Fonda Sahla van D66. “Maar we moeten ook wel realistisch zijn”, legt Jacqueline van den Hil van de VVD uit. “Als we weten dat er wachtlijsten zijn, dat er tekorten zijn aan plaatsen, dan ben ik er meer voor dat we het op een goede manier doen dan dat we het overhaast doen.” Fonda vult aan: “Deze vertraging is daarom helaas noodzakelijk en onvermijdelijk.”

Volstrekt onvoldoende

Barbara Kathman van de PvdA vraagt zich hardop af op welke manier D66 zich in ’t ootje heeft laten nemen? “Het eerlijke verhaal is dat er de afgelopen jaren volstrekt onvoldoende gedaan is om dit probleem te voorkomen. Wat kan dit kabinet eigenlijk wel?”, reageert Peter Kwint van de SP.

Lees ook: Zorgen om toekomst kinderopvang: 75% ouders bang voor prijsstijging

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken begrijpt dat het voor heel mensen moeilijk is, maar zegt: “Ik had het mezelf niet vergeten als we over twee of drie jaar hadden aangekeken en met een stelsel waren geconfronteerd dat niet werkte, dat vastliep met nog langere wachtlijsten. Dat hadden we elkaar niet mogen aandoen.”

Bron: RTL Nieuws