Kritiek op plan bijna gratis opvang: weinig ouders gaan daardoor meer werken

21.06.2023 13:05
kinderopvang-onbetaalbaar-nieuwe-regels

Met het plan voor bijna gratis kinderopvang in 2027 hoopt het kabinet onder andere dat ouders meer gaan werken. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) valt dat in de praktijk flink tegen en levert het nauwelijks voordelen op.  

Dat is te lezen in een nieuwe publicatie van de planbureaus.

Kritiek op bijna gratis opvang

Op de langere termijn levert het plan weinig op, laat een onderzoeker weten aan NU.nl. Volgens berekeningen van het CPB en SCP komen er door het nieuwe kinderopvangstelsel maar 15.000 banen bij. Ouders van gezinnen met midden- en hoge inkomens werken al veel en ouders met een laag inkomen worden hiermee niet extra gestimuleerd om aan het werk te gaan, omdat zij de kosten al grotendeels vergoed krijgen. Bovendien zou het plan juist zorgen voor meer vraag naar kinderopvang, wat de branche helemaal niet aankan. Gevolg? Prijsstijgingen, wachtlijsten en mindere kwaliteit van opvang. ‘Vooral ouders met lage inkomens en hun kinderen worden de dupe: zij zullen meer moeten gaan betalen dan in het huidige systeem’, zo valt te lezen.

Lees ook: Tientallen organisaties roepen kabinet op: ‘Maak kinderopvang gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’

Niet goed voor ontwikkeling kinderen

Het (bijna) gratis maken van de kinderopvang heeft volgens de planbureaus ook negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen en kansengelijkheid. Zo schrijven de onderzoekers: ‘Kinderen met achterstanden behoren vaak tot de lagere inkomensgroepen. Juist die groepen zullen niet profiteren van het plan van het kabinet, omdat de opvang voor hen duurder en minder toegankelijk wordt.’ Het CPB en SCP ‘adviseren’ – officieel doen zij dat niet – het kabinet om de plannen rondom gratis kinderopvang te heroverwegen en zich vooral te focussen op de ontwikkeling van kinderen en minder op ‘meer ouders aan het werk’

Bron: RTL Nieuws, AD, NU.nl

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.