Vanwege de coronapandemie pakt Nederland vaker de auto in plaats van het vliegtuig voor een buitenlandse vakantie. Maar hoe klein of hoe groot ze ook zijn: met kinderen blijft dat een uitdaging. Hoe overleef je tijdens de autovakantie die lange rit in een met koffers en kinderen volgepropte auto?
Lees verder onder de advertentie
Kek Mama helpt je – letterlijk – op weg: we verzamelden de beste voorbereidingstips én delen raad voor on the road.
Goede voorbereiding is het halve werk
Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het maken (en naleven) van een goede planning. Als jij gestrest bent, voelt je kind dat feilloos aan dat komt de sfeer in de auto níet ten goede. Dus zorg dat je op tijd alles pakt, regelt en doet, om rustig op weg te gaan. Vergeet daarbij ook de tijdsplanning niet: met kleine kinderen in de auto kun je het beste ’s avonds en ’s nachts het gaspedaal intrappen. Al zijn kinderen onvoorspelbaar en doen ze wellicht juist geen oog dicht van de spanning die nacht. Zorg in ieder geval dat je zelf helemaal uitgerust vertrekt en rij vooral wanneer jij dat het prettigst vindt. En als je dan vertrekt, zorg dan dat je voldoende eten, drinken en snacks bij je hebt om ten alle tijden in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. 😉
Lees verder onder de advertentie
‘Survive to drive’
Misschien een open deur, maar ook een pakket vol vermaak voor je kinderen is een absolute must voor wie een langere autorit voor de boeg heeft. Zorg voor knuffels, boekjes, kleurpotloden en iets om ze op te gebruiken – zoals een kleur-, sticker-, of vakantieboek. Ook reisproof speelgoed, zoals poppen en auto’s, en reisspelletjes en -knutsels, zijn geen overbodige luxe onderweg.
Lees verder onder de advertentie
De kunst van het omkopen is misschien pedagogisch gezien niet helemaal verantwoord, maar is – vinden wij – best geoorloofd in tijden van nood. Zoals tijdens een 14 uur durende rit naar Italië, om een voorbeeld te geven. Door een aantal totaal nieuwe dingen in te pakken – een doosje Duplo, nieuwe Barbie, kleurboek, stickervel etc. – en achter de hand te houden voor moeilijke momenten, kan jullie een vervelingspiek vol huilen, krijsen en zeuren bespaard blijven.
‘Zomaar’ geven als het achterin te gortig wordt, hoeft niet. Van tevoren een afspraak met je kinderen maken is een verstandige optie. Beloof hen bijvoorbeeld een beloning voor elk uur dat er voorbij gaat zonder oorlogsverklaringen en andere emotioneel agressieve uitspattingen. Een klein cadeautje, iets lekkers, of iets anders waar je je kind blij mee kan maken. Goed gedrag mag ook best beloond worden, toch?
Als ze hun meegesleepte speelgoed, boeken en speeltjes even zat zijn, is het tijd voor interactie met papa en mama. Klassieke spelletjes als ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘Ik ga op reis en ik neem mee’, ‘Wie ben ik’ (gewoon wat woorden op Post-Its schrijven) en ‘Tel de rode auto’s’ zijn nagenoeg altijd een succes. Ook zullen ze er heus even druk mee zijn.
Lees verder onder de advertentie
Klaar met de spelletjes? Dan scoor je vást punten door de lievelingsmuziek van je kind op te zetten. Oké, dat kán voor jou mogelijk verschrikkelijk zijn om aan te horen. Maar als het de kids zoet houdt, is dat ook wat waard, toch? Om te voorkomen dat je de rest van je vakantie die Juf Roos-liedjes niet meer uit je hoofd krijgt, is een kinderkoptelefoon overigens geen gek idee voor op de inpaklijst.
Ook top: neem voor vertrek een abonnement op een audioboekendienst en selecteer vast een aantal fijne luisterboeken voor je kind. Al luisterend naar een sprookje of andere spannend verhaal houdt die kleintjes niet alleen rustig, maar zorgt er misschien óók wel voor dat ze lekker in slaap vallen – hebben papa en mama weer even me-time voorin.
Eenmaal op het vakantie-adres zal buitenspelen, zwemmen en zandkastelen bouwen de boventoon voeren, dus onderweg íets meer schermtijd dan gewenst is voor een keer echt geen ramp. Om te zorgen dat je kind niet zó met z’n neus aan het scherm geplakt zit dat-ie er scheel van gaat zien, is een speciale houder of ‘autostoel-organizer’ met plek voor een telefoon of tablet wel verstandig om vooraf aan te schaffen. Ook een zonnescherm voor op de ramen is een aanrader.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.