Lekker ertussenuit: op vakantie naar de Waddeneilanden

02.08.2020 08:05
waddeneilanden met kinderen Beeld: Shutterstock

Wil je een weekje weg, maar niet al te ver van huis? Boek een fijn hotel of huisje op één van de Waddeneilanden. Wij leggen je uit waarom dat de ideale vakantiebestemming is.
 

Fijne stranden, een brede horizon, uitgestrekte natuur en de leukste musea en bezienswaardigheden: welk van de vijf Waddeneilanden je ook kiest, je bent verzekerd van een heerlijke vakantie. Voor kinderen is het extra leuk om de overtocht vanaf het vasteland met de boot te maken en zodra je op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog aankomt, ervaar je meteen dat relaxte eilandgevoel. Weg stress en drukke agenda’s: lekker ontspannen met het hele gezin.

Ben je nog nooit op de Waddeneilanden geweest en ben je benieuwd welk eiland het beste bij jullie past? Wij zetten de leukste uitjes per eiland handig voor je op een rij.
 

Tip: door de coronamaatregelen zijn nog niet alle uitjes volledig toegankelijk. Check voor vertrek altijd de website voor de laatste ontwikkelingen.

 

Texel

Het eerste eiland als je op de kaart kijkt, en je vaart er in een kleine twintig minuten naar toe. Texel is een heel kindvriendelijk eiland. In Ecomare leggen ze kinderen alles uit over zeehonden – die je hier van heel dichtbij kunt bekijken – en ook op de schapenboerderij zijn kleintjes meer dan welkom.

Ook aan speelmogelijkheden op Texel geen gebrek: in jachthaven Oudeschild ligt een piratenboot waar volop geklommen en geklauterd kan worden, er is een klimpark op het eiland en avonturiers kunnen een potje karten. Check trouwens ook ons lijstje met de leukste huisjes op Texel, voor als je nog een overnachtingsplek zoekt.

 

Ameland

Leuke dorpjes, een fijn openluchtzwembad en de mooiste routes om te wandelen en te fietsen: ook op Ameland hoef je je niet te vervelen. In augustus vind hier het leuke, kindvriendelijke Rôggefestival plaats met straattheater en dierenshows. Extra fijn: de entree is gratis voor kinderen tot en met vier jaar.

Is het helaas wat minder weer als je Ameland bezoekt? Bezoek dan het Natuurcentrum in de hoofdplaats Nes. Hier leert je kind alles over het Waddengebied en de Noordzee en kan hij een bijdrage leveren aan een schonere zee met het project Plastic Soep. Zo is de vakantie nog leerzaam ook.

 

Lees ook:
Langs de Waddenkust zeilen met de kinderen >

 

Terschelling

Bij een vakantie op een Waddeneiland moet je natuurlijk minstens één keer ouderwets gaan strandjutten. Een goede plaats daarvoor is Terschelling, want rondom dat eiland zijn sinds 1976 maar liefst 150 scheepswrakken opgedoken. Duizenden voorwerpen uit die oude schepen zijn bovendien te bewonderen in het Wrakkenmuseum (met leuke speeltuin voor kinderen).

Zoek je nog meer avontuur, dan kun je op Terschelling een leuke rondvaart maken op de Talisman en de zeehonden van de Waddenzee van dichtbij bekijken.

 

Vlieland

Zin om lekker naar het strand te gaan? Dat kan natuurlijk op elk Waddeneiland, maar de stranden van Vlieland zijn in 2018 uitgeroepen tot de schoonste stranden van de Waddeneilanden.

Ook kun je op dit eiland heerlijk wandelen en fietsen, bijvoorbeeld naar de vuurtoren aan de oostkant van het eiland. Voor kinderen is de Vliehors Expres een leuk uitje: een grote truck rijdt over het strand en onderweg wordt er muziek gespeeld.

Bezoek je Vlieland in mei? Sla dan het festival Here Comes The Summer niet over, het kleine zusje (of broertje) van het bekende Into The Great Wide Open.

 

Schiermonnikoog

Aan dit kleine eiland denk je misschien niet zo snel, maar het zal je verbazen wat je hier allemaal met kinderen kunt doen. Pak bijvoorbeeld de Balgexpres, een treintje dat over het strand rijdt, laat je kind lekker ravotten in het grote speelbos of bezoek dier- en speelweide Witte Winde.

Heb je daarna weinig inspiratie meer? Geen nood: op Schiermonnikoog staat in de vakanties een recreatieteam klaar dat je kind de hele dag kan vermaken. Van kanoraces tot zandkastelenwedstrijden en een voetbaltoernooi: je kind verveelt zich hier geen moment.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >