7x terschelling kinderen
Beeld: Pixabay

Vakantie in eigen land? Ga eens een paar dagen Terschelling met je kinderen - vinden ze geweldig. Wij zetten 7 leuke activiteiten op het waddeneiland op een rij.

1. Zeehonden spotten

Wat is er leuker dan de zeehonden in de Waddenzee van dichtbij te bekijken? Stap aan boord van de Talisman en laat je door de schipper alles vertellen over de dieren en hun leefgebied. Meestal kom je zo dichtbij de zeehonden dat je je verrekijker niet meer nodig hebt! Ook leuk: maak een tochtje met een viskotter. De schipper haalt op het Wad zijn sleepnet regelmatig omhoog, zodat de kinderen de platvissen, kwallen en zeesterren tussen het zand kunnen ontdekken. De garnalen worden gekookt zodat je ze zelf kunt proeven.

 

2. Wrakkenmuseum

Sinds 1976 zijn er rondom Terschelling zo’n 150 scheepswrakken opgedoken. Duizenden voorwerpen uit de oude schepen zijn te bewonderen in het Wrakkenmuseum. Het is gevestigd in een oude boerderij en heeft een grote tuin met boomhut en piratenschip voor de kleintjes.
 

 

Lees ook:
6x dit mag je niet missen als je met je kind op Texel bent >

 


3. Strandjutten

Nog leuker is het natuurlijk om zelf op zoek gaan naar bijzondere flessenpost of andere strandschatten. Neem een emmertje en schepje mee en kinderen kijken hun ogen uit, want op het strand is van alles te vinden. Ondertussen lig jij lekker op een loungebed.

 


4. Bezoek een boerderij

Breng een bezoekje aan de schapenboerderij De Zeekraal in Oosterend. Je kunt zien hoe de schapenkaas wordt gemaakt, een blokje proeven en artikelen van wol in de boerderijwinkel kopen. Wie ook andere dieren wil zien, kan naar kinderboerderij ’t Hooivak gaan. Kinderen mogen pony rijden, graan malen, kalfjes de fles geven en konijnen aaien.

 

 

5. Discozwemmen

In zwemparadijs De Dôbe is het elke eerste vrijdagavond van de maand een feestje: discolampen aan en zwemmen maar! Ideaal voor als het minder goed weer is.

 


6. Huifkartocht

Op Terschelling kun je verschillende soorten huifkartochten maken. Rijd bijvoorbeeld via het bos en de duinen naar het strand, terwijl een eilander speelman Terschellinger liedjes zingt en verhalen vertelt over vroeger. Tijdens de pauze wordt een kampvuur aangestoken en krijgen de kinderen limonade en een pondkoek.

 

 

7. Bunkers ontdekken

Of bezoek een van de vele bunkers die Terschelling rijk is. Maak een wandeling waarbij de kinderen op de bunkers kunnen klauteren, of bezoek het Bunkermuseum. Voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar is er een vragenboekje dat ze kunnen invullen terwijl ze over het terrein langs een aantal bunkers lopen. Leuk en leerzaam tegelijk.

 


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >