Op een zondagmiddag kun je er zomaar door worden overvallen: de zin om een heleboel taartjes te bakken. En ze daarna met z'n allen stuk voor stuk op te eten.

Wat heb je nodig (12 kleine bakvormpjes van 10 cm):

• 200 gr boter (en extra om in te vetten)
• 100 gr suiker
• 300 gr bloem (en extra om te bestuiven)
• 1 eidooier
• snufje zout
• handmixer of keukenmachine

Zo maak je het

Snijd de boter in kleine blokjes en meng met de suiker in een kom. Meng met een mixer tot een korrelig mengsel. Zeef de bloem op je werkblad en schep het suikermengsel erbij. Voeg de dooier en het zout toe en kneed alles met koele handen snel door elkaar. Je kunt ook alle ingrediënten in de keukenmachine doen en mengen tot een kruimelig deeg. Kneed het dan even door op je werkblad. Blijf kneden tot je een samenhangend deeg hebt, maar kneed niet te lang, want dan smelt de boter door de warmte van je handen. Verdeel het deeg in 2 delen en laat het in plastic folie ten minste 30 minuten opstijven in de koelkast. Neem een deel van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne plak. Als dat niet lekker gaat, laat je het deeg een paar minuten wat zachter worden. Steek er rondjes uit die wat groter zijn dan de vormpjes. Vet de vormpjes licht in met boter en bestuif met bloem. Doe het deeg in de vormpjes en druk het goed aan. Snijd het deeg boven de rand af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vormpjes nog een halfuurtje in de koelkast. Heb je genoeg vormpjes, dan vul je die met de rest van het deeg. Zo niet, bak dan eerst de eerste lichting bodems. Verwarm hiervoor de oven voor op 175°C. Bak de deegbodems in zo’n 15 minuten egaal lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen en verwijder dan evt. voorzichtig de vormpjes om de rest van de deegbodems te kunnen bakken. Vul de afgekoelde taartbodems met de vulling van je keuze óf maak voor ieder zijn eigen favoriet.

Zo maak je de vullingen

Appel met room
Schil 1 grote goudrenet (of 2 kleine). Je hebt uiteindelijk ongeveer 250 gr nodig. Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd daarna in stukjes van een paar centimeter en meng met 75 gr geleisuiker en 1 tl kaneelpoeder. Verhit de appelstukjes ca. 10 minuten op middelhoog vuur. Roer door zodat je een deel van de appel tot moes roert. Laat afkoelen tot lauw en vul de gebakken bodems met de appelcompote. Laat afkoelen en spuit er met een fijne spuitmond slagroom of crème fraîche overheen. Versier evt. met chocoladebolletjes.

Chocola
Breng 50 ml melk met 75 ml slagroom en 1 zakje vanillesuiker aan de kook. Breek 200 gr pure chocola van goede kwaliteit in kleine stukjes en doe in een kom. Schenk het hete roommengsel erover en laat even staan. Roer rustig door zodat de chocola smelt en je een dikke saus krijgt. Zet, als de chocola nog niet gesmolten is, de kom een paar minuten op een pan heet water of 30 seconden in de magnetron. Roer er 40 gr in blokjes gesneden boter blokje voor blokje door de saus. Verdeel de chocoladesaus over de bodems en laat opstijven. Versier evt. met witte chocoladebolletjes.

Citroen
Pers 2 of 3 citroenen uit. Je hebt ongeveer 80 ml sap nodig. Meng 3 eierdooiers met 60 gr suiker en 1 tl aardappelzetmeel in een pannetje tot een crème. Voeg 125 ml slagroom en het citroensap toe en zet op het vuur. Breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur een paar minuten doorkoken. Neem van het vuur en roer er 50 gram in blokjes gesneden boter door. Schenk de crème in de bodems en laat afkoelen. Garneer evt. met roze glazuurstrepen.

Frambozenkwark
Pureer 125 gr frambozen (ze mogen ook uit de diepvries komen) met 40 gr poedersuiker (of meer als de frambozen wat zuur zijn). Druk alles met een lepel door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Doe de frambozenpuree in een pan en laat warm worden. Knijp de gelatine uit en meng door de puree. Laat de frambozenpuree afkoelen tot lauw en spatel de puree door 200 ml kwark. Verdeel de kwark over de bodems en laat opstijven in de koelkast. Garneer evt. met gele glazuurstrepen.

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >