In samenwerking met Kek Mama

Pas maar op: deze vegetarische barbecuerecepten laten je meteen watertanden

16.07.2021 11:47

Het duurt niet lang meer of de barbecue kan aangestoken worden tijdens een zwoele zomeravond. Dus: wil jij laten zien dat er een echte grillmeester in jou schuilt? Win de harten van barbecueliefhebbers met deze typisch Amerikaanse gerechten om je vingers bij af te likken.

Waarom Amerikaanse gerechten? Simpel: het zuiden van de Verenigde Staten kent een rijke barbecuetraditie. Voor veel Amerikaanse gezinnen is de barbecue zelfs een verlengstuk van de keuken. Ze gebruiken ‘m het hele jaar door om de lekkerste gerechten op klaar te maken. Elke regio kent zijn eigen barbecuespecialiteiten en er worden zelfs barbecuewedstrijden gehouden. En jij snapt vast wel waarom na het zien van deze gerechten.
 

Grillen met de Ereburger

Onmisbaar bij een Amerikaanse barbecue is natuurlijk de hamburger, een echte Amerikaanse uitvinding. De nieuwe vegan Ereburger van de Vegetarische Slager is daar perfect voor: een malse en sappige premium burger die je met succes aan de grootste vleesliefhebbers kunt voorschotelen.

Loopt het water jou ook in de mond bij de gedachte aan een ongekend sappige ereburger met crunchy rösti en een frisse salsa? Ervaar zelf hoe lekker barbecuegerechten met ‘het nieuwe vleesch’ zijn. Probeer dit heerlijke burgerrecept met een Hollands tintje van barbecuekoning Jord Althuizen.

Bereidingswijze

  1. Verhit de barbecue tot 200°C. Meng alle ingrediënten voor de Frisse Mayonaisesaus in een kom en meng tot een gladde saus.
     
  2. Rasp 2 middelgrote aardappelen. Meng met de geraspte (vegan) Gouda kaas, de bieslook, het zout en de versgemalen zwarte peper. Laat het mengsel circa 45 minuten in de koelkast staan.
     
  3. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en vleestomaat en snijd in kleine blokjes. Meng met de verse kruiden en breng de Nederlandse salsa op smaak met zout, versgemalen peper en zonnebloemolie.
     
  4. Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Verdeel het rösti-mengsel in vier gelijke delen en maak dunne schijfjes. Bak de rösti krokant aan beide zijdes en houd warm.
     
  5. Snij de burgerbroodjes open en toast deze kort op de barbecue. Bestrijk de Ereburgers aan beide kanten met zonnebloemolie en bestrooi licht met zout en versgemalen zwarte peper. Grill de burgers circa 4 minuten per kant. Laat vlak voor het serveren de (vegan) kaas op de burgers smelten. Tijd om de burgers te bouwen: eerst ijsbergsla, dan de rösti en Ereburgers. Maak de burger compleet met de Nederlandse salsa.

Of wat dacht je van de Louisiana Bofkipburger met wortel-bleekselderijsalade en (vegan) blauwe kaas? Daarmee zet je de grill in vuur en vlam. Vind hier het recept van deze klassieke smaackcombo uit het zuiden van de Verenigde staten. Maar wel The Vegetarian Butcher style natuurlijk.
 

Sauzen, salades en ander lekkers

Barbecueën op z’n Amerikaans betekent niet alleen vlees, maar ook lekkere sauzen, salades en andere gerechten. De combinatie van coleslaw, gegrilde maiskolven met boter en gepofte aardappels valt bij elke BBQ-liefhebber goed in de smaak. Met een beetje sriracha, vegan mayonaise en sweet chili zet je ook in no-time een heerlijke barbecuesaus op tafel.
 

Meer barbecuerecepten

Heb je de smaak te pakken en wil je meer vegetarische barbecuegerechten proberen? Kijk voor de lekkerste recepten op de website van De Vegetarische Slager en doe inspiratie op voor je volgende BBQ. Beleef zelf dat een avondje grillen minstens zo lecker en gezellig is met het nieuwe vleesch.