In samenwerking met Kek Mama

Is jouw kind gek op snoep en een vette hap? 5x gezonde alternatieven

02.05.2018 10:24
gezonde-alternatieven-kind

Voor een vette hap of zak snoep zijn kinderen vaak wel te porren, maar gezond is het niet. Daarom een lijstje alternatieven – lekker voor de balans en je hebt er zelf ook nog wat aan.

Snackgroenten

Gezonder dan een pak koekjes en minstens zo lekker. Ideaal dus voor in de schooltas van je kind. Bleekselderij, komkommer, wortel, paprika, snoeptomaten of radijs: je kunt alle kanten op en je stopt alles zo in een zakje of trommel. Om het af te maken, geef je een goed afsluitbaar bakje mee met lekkere dip. Bijvoorbeeld hummus of een zongedroogde tomatendip: een mix van 80 gram cashewnoten, twee eetlepels olijfolie, drie eetlepels Griekse yoghurt, drie zongedroogde tomaten, theelepel paprikapoeder (wel een nacht van te voren in de koelkast zetten.)

 

Smoothie

Houdt je kind niet van fruit en grijpt het liever naar de snoepkast? Probeer eens een smoothie. Gooi allerlei fruitsoorten in de blender en je hebt in een handomdraai een gezond drankje. Ook lekker: een groente smoothie van spinazie, banaan en yoghurt. Wel gelijk opdrinken, anders vervliegen de vitaminen.

 

Gedroogd fruit en noten

Of kies als alternatief voor snoep voor een bakje ongebrande, ongezouten noten. Deze vullen lekker en zitten bomvol eiwitten en goede vetten. Maar waarom ongebrand en ongezouten? Simpel: als je ongebrande noten kiest, krijgt je kind geen extra onnodige vetten binnen. Én je vermijdt een overschot aan zout. Voor de zoete smaak geef je er eventueel nog wat rozijnen en gedroogd fruit bij. Kijk wel eerst op het etiket of het fruit niet extra gezoet wordt met andere onnodige toevoegingen.

Tip: als je kind de kleuterleeftijd heeft, kun je walnoten of pecannoten meegeven. Die zijn iets zachter dan pinda’s of pistachenootjes, dus makkelijk door te kauwen.

 

Gezond bakken, braden en grillen

Kan prima met de Philips Airfryer XXL. Dit apparaat gebruikt namelijk warme lucht om gerechten te bakken, braden en grillen met weinig tot geen toegevoegde olie. Net zo krokant als gefrituurde gerechten, maar met veel minder vet. En omdat-ie extra groot is, bruikbaar voor het hele gezin: je bereidt er bijvoorbeeld moeiteloos een hele kip of 1,4 frites mee. Vind je al die knopjes maar lastig? Door de vijf vooringestelde kookprogramma’s krijg je het apparaat zo aan de praat. Ook fijn: de airfryer is gemakkelijk schoon te maken en vaatwasbestendig. Een flinke schrobbeurt is dus niet nodig. Zo heb jij weer meer tijd voor leuke dingen ;).

 

Zoete aardappel-, knolselderij- of pompoenfriet

Voor patat zijn er ook genoeg alternatieven. Neem bijvoorbeeld zoete aardappel of knolselderij, op smaak gebracht zout, peper, paprikapoeder en olie. Van pompoen kun je ook lekkere frietjes maken. Voor kleine kinderen is het beter de schil te verwijderen, omdat die best hard blijft. Strooi wat zout, peper en paprikapoeder over de reepjes pompoen heen en bak ze een halfuur op 220 graden. Of stop ze in de Airfryer