Deze kooktips maken het leven makkelijker (en je gerechten nóg lekkerder)

27.08.2021 10:30
eieren koken tips

Helaas, niet iedereen is gezegend met een indrukwekkend talent voor koken. Wil je toch indruk maken op je gasten? Gebruik deze handige tips, rechtstreeks van de professionals.

Oud-leerlingen van de koksopleiding delen hun allerbeste keukengeheimen.

 

1. Bak roerei niet meteen op hoog vuur

Eet je het liefst een zacht en romig roerei? Gooi het eimengsel dan niet meteen in een gloeiendhete pan. Schenk het mengsel eerst met wat boter in een koude pan. Laat het, terwijl je roert, rustig koken. Zodra de pan heet wordt, haal je ‘m van het vuur en herhaal je het proces.

 

2. Ruim gelijk op

Niets zo vervelend als een ontplofte keuken. Een simpele truc om beter, efficiënter én sneller te koken: ruim zoveel mogelijk rommel op terwijl je bezig bent. Houd keukenpapier in de aanslag en gooi afval meteen in de prullenbak of in een afvalzakje.

 

3. Doe zout eerst in je hand

En daar zijn twee redenen voor. Ten eerste: je hebt meer controle over de hoeveelheid zout als je het vanuit je hand in de pan gooit. Ten tweede: kruidenpotjes kunnen verstopt raken of klonteren als je ze boven een hete pan houdt.

 

4. Kook de perfecte rijst

Voor het droogkoken van rijst bestaat een simpele hack. Houd het topje van je vinger op de rijst in de pan en zorg dat het water niet boven je eerste knokkel komt. Zo gebruik je precies genoeg water en hoef je niet af te gieten. 

 

5. Dep ingrediënten droog

Waarom je gerechten niet krokant worden? Misschien zijn je ingrediënten te nat. Dep vis, vlees en groenten daarom altijd droog met een stuk keukenpapier.

 

Lees ook
Deze 11 tweets over eten zijn hilarisch, herkenbaar en pijnlijk tegelijk >

 

6. Gooi pastawater nooit zomaar weg

Dit is namelijk hét ingrediënt voor een lekkere, dikke saus. Pastawater zit vol zetmeel, wat een fijn bind- en verdikkingsmiddel is.

 

7. Dat geldt ook voor het vet van gebakken spek

Waarom weggooien als je het opnieuw kunt gebruiken? Worden je gerechten zelfs nog lekkerder van. Gebruik het vet van gebakken spek om jus te maken of groeten te sauteren. Bewaartip: filter het koude (maar nog vloeibare) vet met een papieren doek en bewaar een paar maanden in de koelkast.

 

8. Voeg knoflook toe op het juiste moment

Hoe langer je knoflook bakt, hoe lichter de smaak. Liever een sterke knoflooksmaak? Voeg ‘m dan wat later toe.

 

9. Snijd cherrytomaatjes nog sneller

Namelijk door de cherrytomaatjes tussen twee borden of plastic deksels te leggen. Doe je (scherpe!) mes ertussen en snijd een stuk of vijftien tomaatjes tegelijk doormidden.

Bron: BuzzFeed

 

 

Tips meteen proberen? 
Volg ons op Facebook en Instagram voor de lekkerste recepten.