Helaas, niet iedereen is gezegend met een indrukwekkend talent voor koken. Wil je toch indruk maken op je gasten? Gebruik deze handige tips, rechtstreeks van de professionals.
Lees verder onder de advertentie
Oud-leerlingen van de koksopleiding delen hun allerbeste keukengeheimen.
1. Bak roerei niet meteen op hoog vuur
Eet je het liefst een zacht en romig roerei? Gooi het eimengsel dan niet meteen in een gloeiendhete pan. Schenk het mengsel eerst met wat boter in een koude pan. Laat het, terwijl je roert, rustig koken. Zodra de pan heet wordt, haal je ‘m van het vuur en herhaal je het proces.
2. Ruim gelijk op
Niets zo vervelend als een ontplofte keuken. Een simpele truc om beter, efficiënter én sneller te koken: ruim zoveel mogelijk rommel op terwijl je bezig bent. Houd keukenpapier in de aanslag en gooi afval meteen in de prullenbak of in een afvalzakje.
3. Doe zout eerst in je hand
En daar zijn twee redenen voor. Ten eerste: je hebt meer controle over de hoeveelheid zout als je het vanuit je hand in de pan gooit. Ten tweede: kruidenpotjes kunnen verstopt raken of klonteren als je ze boven een hete pan houdt.
4. Kook de perfecte rijst
Voor het droogkoken van rijst bestaat een simpele hack. Houd het topje van je vinger op de rijst in de pan en zorg dat het water niet boven je eerste knokkel komt. Zo gebruik je precies genoeg water en hoef je niet af te gieten.
5. Dep ingrediënten droog
Waarom je gerechten niet krokant worden? Misschien zijn je ingrediënten te nat. Dep vis, vlees en groenten daarom altijd droog met een stuk keukenpapier.
Dit is namelijk hét ingrediënt voor een lekkere, dikke saus. Pastawater zit vol zetmeel, wat een fijn bind- en verdikkingsmiddel is.
7. Dat geldt ook voor het vet van gebakken spek
Waarom weggooien als je het opnieuw kunt gebruiken? Worden je gerechten zelfs nog lekkerder van. Gebruik het vet van gebakken spek om jus te maken of groeten te sauteren. Bewaartip: filter het koude (maar nog vloeibare) vet met een papieren doek en bewaar een paar maanden in de koelkast.
8. Voeg knoflook toe op het juiste moment
Hoe langer je knoflook bakt, hoe lichter de smaak. Liever een sterke knoflooksmaak? Voeg ‘m dan wat later toe.
9. Snijd cherrytomaatjes nog sneller
Namelijk door de cherrytomaatjes tussen twee borden of plastic deksels te leggen. Doe je (scherpe!) mes ertussen en snijd een stuk of vijftien tomaatjes tegelijk doormidden.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).