ei koken

Soms wil het maar niet lukken om een lekker zacht eitje te koken. Of snak je juist naar een hard ei, maar ben je te snel met pellen. Gelukkig kun je met de juiste temperatuur het perfecte ei maken. Lekker voor aan het paasontbijt, morgenochtend.

De Amerikaanse chefkok J. Kenji Lopez-Alt legt in zijn kookboek 'Food Lab: Better Home Cooking Through Science' uit dat het allemaal draait om de juiste temperatuur. Voor een stevig ei is 82 °C  de beste temperatuur. Maar om een lekker zacht ei te krijgen moet de temperatuur juist 77 °C zijn.

Illustratie uit Food Lab: Better Home Cooking Through Science

Om het perfecte ei te krijgen geeft de Amerikaanse chefkok ook nog een handig tip mee: 'Breng het water aan de kook. Laat de eieren zachtjes in het water zakken en laat ze zo'n 30 seconden in het hete water liggen. Voeg vervolgens ijs toe om de temperatuur van het water te laten dalen. Daarna moet je het water weer laten koken. Laat de eieren zo ongeveer 11 minuten in het water liggen bij een temperatuur van 88 °C. 

Wij begrijpen dat als je even snel een eitje wil koken, dit nogal veel tijd rooft. Daarom hebben wij een ander, fijn hulpmiddel voor je gevonden. Zie je in een oogopslag hoe je jouw favoriete ei klaarmaakt.

Bron: Pulptastic.com

 

Heel weinig saus of maar een klein portie: soms is de teleurstelling groot als je iets lekkers hebt besteld. Maar er zijn restaurants die het wel héél bont maken.

Kijk maar naar deze grappige foto's van Buzzfeed.

 

1. Caesar 'salad'

grappige foodfails

 

2. 'Cheese' burger

grappige foodfails

 

Lees ook:
Fotoserie: deze moeders kunnen nog wel een kooklesje gebruiken >

 

3. Lasagne?

grappige foodfails

 

4. 'Ei' sandwich

 

5. 'Mozzarella' sticks

 

6. 'Key' beef...?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >