ei koken

Soms wil het maar niet lukken om een lekker zacht eitje te koken. Of snak je juist naar een hard ei, maar ben je te snel met pellen. Gelukkig kun je met de juiste temperatuur het perfecte ei maken. Lekker voor aan het paasontbijt, morgenochtend.

De Amerikaanse chefkok J. Kenji Lopez-Alt legt in zijn kookboek 'Food Lab: Better Home Cooking Through Science' uit dat het allemaal draait om de juiste temperatuur. Voor een stevig ei is 82 °C  de beste temperatuur. Maar om een lekker zacht ei te krijgen moet de temperatuur juist 77 °C zijn.

Illustratie uit Food Lab: Better Home Cooking Through Science

Om het perfecte ei te krijgen geeft de Amerikaanse chefkok ook nog een handig tip mee: 'Breng het water aan de kook. Laat de eieren zachtjes in het water zakken en laat ze zo'n 30 seconden in het hete water liggen. Voeg vervolgens ijs toe om de temperatuur van het water te laten dalen. Daarna moet je het water weer laten koken. Laat de eieren zo ongeveer 11 minuten in het water liggen bij een temperatuur van 88 °C. 

Wij begrijpen dat als je even snel een eitje wil koken, dit nogal veel tijd rooft. Daarom hebben wij een ander, fijn hulpmiddel voor je gevonden. Zie je in een oogopslag hoe je jouw favoriete ei klaarmaakt.

Bron: Pulptastic.com

 

tomatensoep Miljuschka

Die ijskoude temperaturen vragen om een lekkere, romige soep zonder gedoe. Miljuschka Witzenhausen bedacht deze supersnelle tomatensoep voor Lindanieuws.nl en het fijne is: je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 blik tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • scheutje room

 

Recept

Snij de ui fijn en bak de snippers zo’n drie minuten in de olijfolie met een bouillonblokje. Doe het blikje tomaten erbij, vul vervolgens het blikje met water en giet dat ook in de pan. Breng het aan de kook, pureer het fijn en garneer met wat room.
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >