Hoewel 92% van de mensen probeert om zo min mogelijk voedsel weg te gooien, verspillen we jaarlijks 50 kilo per persoon aan eten en drinken. En dat is zonde!

Toch klinkt zo'n cijfer misschien wat abstract. Wat betekent die verspilling concreet? Nou, dat is best schrikken: de hoeveelheid voedsel die we in Nederland in totaal per dag weggooien met z'n allen, staat namelijk gelijk aan een miljoen broden. Dit zijn zo’n 28 miljoen boterhammen. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden.

More content below the advertising

De voedselverspilling is zo hoog omdat we te veel kopen, te grote hoeveelheden koken en voedsel dat nog best gegeten kan worden al weggooien. Hiervan is zijn we ons te weinig bewust. Niet alleen zonde van het eten, want daarnaast gooien we jaarlijks per huishouden zo'n € 340 weg. Met een bewustere aanpak is dit gelukkig snel terugverdiend. Daarom: een aantal slimme tips voor minder voedselverspilling, die ook nog eens (fijn) goed zijn voor jouw portemonnee.

  • Check voor het boodschappen doen de voorraad in de keukenkastjes en de koelkast. Bedenk een recept met de kliekjes die overal tevoorschijn komen, zodat de nieuwe boodschappen die gedaan moet worden beperkt kunnen blijven, en zo ook de kosten daarvan. Per jaar kan de winst hiermee per persoon oplopen tot € 150.
  • Lees niet alleen de houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar kijk, ruik en proef vooral of een product nog goed is of niet. De houdbaarheidsdatum is vaak een richtlijn die garantie voor de fabrikant garandeert, maar betekent niet altijd dat een product niet meer geconsumeerd kan worden als de datum is verlopen.
  • Groenten zijn moeiteloos te verwerken in een maaltijdsalade. In rauwe vorm of kort even gegrild. Zo raakt je sla bovendien ook op. Oh, en mocht je daarna nou nog steeds groenten overhebben: in de vriezer blijven ze nog lang goed.
  • Ook in pannenkoeken je veel ingrediënten verwerken. En wat te denken van dat laatste ei en restje melk? Inderdaad: alle benodigdheden voor 'n lekkere pannenkoek. Scoor je meteen punten bij jouw schatjes.
  • Brood is een van de meest weggegooide producten, terwijl dit hét kliekje is voor hergebruik. Een boterham van een dag oud levert vaak nog een heerlijke tosti op. En in combinatie met een overgebleven ei maak je een wentelteefje (en ja, die smaken zelfs het lekkerst met oud brood!)
  • Ook met fruit dat nét niet meer vers genoeg is om zo te eten, kun je nog alle kanten op. Wat dacht je van 'n smoothie bijvoorbeeld?

Hoe lang is voedsel nou eigenlijk écht houdbaar?

TGT
De afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die hierachter vermeld wordt is de uiterste datum waarop je het betreffende product kunt eten. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar, en kun je er ziek van worden. Ook al ziet het er nog goed uit, of smaakt het nog best. De term TGT is te vinden op versproducten als vlees, vis, voorgesneden groente en fruit, of kant-en-klaar-maaltijden.

THT
De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en heeft een heel andere betekenis. Deze datum staat niet voor veiligheid of betrouwbaarheid van het betreffende product, maar heeft alles te maken met de kwaliteit ervan. De datum die erachter genoemd staat, is de uiterste datum waarop de fabrikant de kwaliteit garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit afnemen, doordat bijvoorbeeld de smaak verandert, maar van consumptie na deze datum word je niet ziek. Een THT-datum wordt vermeld op minder bederfelijke producten zoals pasta, rijst, blikgroenten, koek of chips. Deze producten zijn na deze datum niet eeuwig houdbaar, maar kunnen nog gerust gegeten worden.

Verpakking geopend?
Zowel de THT-datum als de TGT-datum hebben betrekking op ongeopende verpakkingen. Na opening gelden de voorschriften op de verpakking als richtlijnen voor houdbaarheid. Volg de instructies goed op, vooral bij producten die gekoeld bewaard dienen te worden.

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee via #Kliekipedia.

 

 

 

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een hotdog gaat er bij je kind natuurlijk altíjd wel in. Daarom de leukste (en lekkerste) hotdog restaurants op een rij: smullen maar.

Dogma Hotdogbar – Utrecht

Van een Dwaze Dienaar, tot een Gruwelijk Gebed en een Pittige Pelgrim: de namen van de hotdogs op de menukaart zijn hier al leuk. Dat kinderen er meer dan welkom zijn, blijkt wel uit de naam die ze voor de hotdog voor kleintjes hebben gegeven: het Keurige Kind. Een heerlijk varkensworstje met krokante uitjes en friet. 

More content below the advertising

 

Bulls & Dogs – Amsterdam

hotdog restaurants

De eerste hotdogbar van onze hoofdstad. Je bestelt er heerlijke hotdogs, maar ook milkshakes, burgers en wijn of cocktails. Voor de kinderen is er limonade of een sapje. Alle hotdogs zijn gemaakt door een lokale slager volgens eigen recept – niet geserveerd op een traditioneel broodje, maar op een Duitse pretzel.

 

Lees ook:
13x goedkoop uit eten met kinderen >

 

Hotdog Point – Den Haag

Een worstje van kip, rund of een vegetarische variant: bij Hotdog Point in Den Haag heb je volop keuze. Op het menu staan vijf verschillende soorten hotdogs – van de New Yorkse tot een Mexicaanse variant of zelfs één uit Marrakech – en voor kinderen is er een kindermenu.

 

Dwars Hotdogbar – Tilburg

hotdog restaurants

Het is prima toeven bij dit hotdogrestaurant: of je nou zin hebt in een kipdog, een runddog of liever half om half. Als side dish kies je voor zoete aardappelfrietjes of nacho’s en je maaltijd is compleet. Handig: alle hotdogs zijn ook vegetarisch te bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat eten we vandaag? Pasta natuurlijk. Daarmee scoor je makkelijk punten. 

1.     Het is nooit saai

Pasta met tomatensaus, groene pesto of witte roomsaus. Spaghetti, lasagne of een pasta-ovenschotel. Vegetarisch, met vis of vlees. Doordeweekse pasta of een uitsloof-maaltijd. Met pasta kun je alle kanten op. Wissel één ingrediënt en er staat weer iets heel nieuws op tafel. Kleine moeite, groot effect.

More content below the advertising

2.     Je krijgt er (bijna) alle kinderen mee stil

Geen zin in gezeur aan tafel? Dan zit je met pasta met rode saus (bijna) altijd goed. Er zijn weinig kinderen die er niet gek op zijn. De reden? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft. 
Welke pastasauzen en recepten vinden kinderen het allerlekkerst? In deze grappige video vertellen ze het zelf.

3.     Het is snel en makkelijk

Pasta koken, saus erover en buon appetito! Binnen een half uur zit je aan tafel. Ook fijn: je hoeft er meestal niet eens voor langs de supermarkt. Vaak heb je wel een restje groente, vlees of kaas in huis, verse tomaten of een lekkere pot pastasaus. En vergeet niet: less is more. Doe als de Italianen en houd het bij de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood staat voor tomaten(saus), wit voor kaas en groen voor een beetje basilicum.
Recept: Snelle Pasta Bolognese Ovenschotel

4.     Je kunt kinderen verleiden met vormpjes en gezichtjes

Pasta is er in alle soorten en maten. Lopen je kinderen niet warm voor penne of macaroni? Probeer ze dan eens te verleiden met strikjes, tricolori of pasta in de vorm van Dora en Spongebob. Of leef je uit met leuke gezichtjes van spaghetti. Zij blij, jij blij.

5.     Je kunt er heel wat groente in (ver)stoppen

Met gemak pureer je een hele broccoli door de pastasaus en courgettespaghetti is onder een laag lekkere saus bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. En wat dacht je van alle tomaten die ze al pasta-etend binnen krijgen? In de Heinz [Seriously] Good Pastasauzen zitten bijvoorbeeld minstens 7* zongerijpte tomaten.


6.     Je kunt makkelijk slimme keuzes maken

Het is niet ingewikkeld om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Zo zit volkorenpasta vol met vezels en eiwitten. Of probeer eens pompoenlasagne of linzenpasta.

Handig voor in huis

Snel, serieus lekker en dus altijd handig om in huis te hebben: één van de zeven Heinz [Seriously] Good Pastasauzen. Bijvoorbeeld Heinz [Seriously] Good Pastasaus Bolognese, een pastasaus met 100% rundvlees van hoge kwaliteit. Elke pot bevat minstens 7* zongerijpte tomaten en geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.
* Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >