Hoewel 92% van de mensen probeert om zo min mogelijk voedsel weg te gooien, verspillen we jaarlijks 50 kilo per persoon aan eten en drinken. En dat is zonde!

Toch klinkt zo'n cijfer misschien wat abstract. Wat betekent die verspilling concreet? Nou, dat is best schrikken: de hoeveelheid voedsel die we in Nederland in totaal per dag weggooien met z'n allen, staat namelijk gelijk aan een miljoen broden. Dit zijn zo’n 28 miljoen boterhammen. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden.

De voedselverspilling is zo hoog omdat we te veel kopen, te grote hoeveelheden koken en voedsel dat nog best gegeten kan worden al weggooien. Hiervan is zijn we ons te weinig bewust. Niet alleen zonde van het eten, want daarnaast gooien we jaarlijks per huishouden zo'n € 340 weg. Met een bewustere aanpak is dit gelukkig snel terugverdiend. Daarom: een aantal slimme tips voor minder voedselverspilling, die ook nog eens (fijn) goed zijn voor jouw portemonnee.

  • Check voor het boodschappen doen de voorraad in de keukenkastjes en de koelkast. Bedenk een recept met de kliekjes die overal tevoorschijn komen, zodat de nieuwe boodschappen die gedaan moet worden beperkt kunnen blijven, en zo ook de kosten daarvan. Per jaar kan de winst hiermee per persoon oplopen tot € 150.
  • Lees niet alleen de houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar kijk, ruik en proef vooral of een product nog goed is of niet. De houdbaarheidsdatum is vaak een richtlijn die garantie voor de fabrikant garandeert, maar betekent niet altijd dat een product niet meer geconsumeerd kan worden als de datum is verlopen.
  • Groenten zijn moeiteloos te verwerken in een maaltijdsalade. In rauwe vorm of kort even gegrild. Zo raakt je sla bovendien ook op. Oh, en mocht je daarna nou nog steeds groenten overhebben: in de vriezer blijven ze nog lang goed.
  • Ook in pannenkoeken je veel ingrediënten verwerken. En wat te denken van dat laatste ei en restje melk? Inderdaad: alle benodigdheden voor 'n lekkere pannenkoek. Scoor je meteen punten bij jouw schatjes.
  • Brood is een van de meest weggegooide producten, terwijl dit hét kliekje is voor hergebruik. Een boterham van een dag oud levert vaak nog een heerlijke tosti op. En in combinatie met een overgebleven ei maak je een wentelteefje (en ja, die smaken zelfs het lekkerst met oud brood!)
  • Ook met fruit dat nét niet meer vers genoeg is om zo te eten, kun je nog alle kanten op. Wat dacht je van 'n smoothie bijvoorbeeld?

Hoe lang is voedsel nou eigenlijk écht houdbaar?

TGT
De afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die hierachter vermeld wordt is de uiterste datum waarop je het betreffende product kunt eten. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar, en kun je er ziek van worden. Ook al ziet het er nog goed uit, of smaakt het nog best. De term TGT is te vinden op versproducten als vlees, vis, voorgesneden groente en fruit, of kant-en-klaar-maaltijden.

THT
De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en heeft een heel andere betekenis. Deze datum staat niet voor veiligheid of betrouwbaarheid van het betreffende product, maar heeft alles te maken met de kwaliteit ervan. De datum die erachter genoemd staat, is de uiterste datum waarop de fabrikant de kwaliteit garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit afnemen, doordat bijvoorbeeld de smaak verandert, maar van consumptie na deze datum word je niet ziek. Een THT-datum wordt vermeld op minder bederfelijke producten zoals pasta, rijst, blikgroenten, koek of chips. Deze producten zijn na deze datum niet eeuwig houdbaar, maar kunnen nog gerust gegeten worden.

Verpakking geopend?
Zowel de THT-datum als de TGT-datum hebben betrekking op ongeopende verpakkingen. Na opening gelden de voorschriften op de verpakking als richtlijnen voor houdbaarheid. Volg de instructies goed op, vooral bij producten die gekoeld bewaard dienen te worden.

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee via #Kliekipedia.

 

 

 

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alcoholvrije cocktails
Beeld: Unsplash

De Tequila Sunrise, Mojito en Cosmopolitan: superlekker, maar waarom niet eens een alcoholvrije cocktail? Minstens zo verrukkelijk en ideaal voor een snikhete zomerdag. Wij zetten daarom een aantal alcoholvrije cocktails voor je op een rij.

1. Virgin Mojito

Snijd een limoen in partjes en verdeel ze met een paar blaadjes munt over een aantal longdrinkglazen. Strooi in elk glas wat rietsuiker en stamp met een pollepel de suiker, limoen en munt fijn, zodat de smaken vrijkomen. Hak een paar ijsblokjes in stukjes en vul de glazen met bruiswater, bijvoorbeeld 7up. Rietje erbij en drinken maar.
 

2. Safe sex on the beach

De zon in je glas, maar dan zonder wodka. En heel simpel te maken: vul een glas met ijsblokjes, giet er tegelijkertijd cranberry-, grapefruit- en sinaasappelsap op (van elk ongeveer 100 ml) en garneer op de rand met een opengesneden cranberry.

 

Lees ook:
8x leuke cocktailbars in Nederland >


 

3. Nada Colada

Dit is een zalige cocktail als je van kokos en ananas houdt. Open een verse kokosnoot (of handiger: koop een pakje kokosmelk), snijd 'm in stukken en rasp de kokos heel fijn. Meng de kokos (of de melk) met ananassap en klaar ben je. Gebruik je kokosmelk? Koop dan wat losse stukjes kokos in de supermarkt, rasp die fijn en strooi ze over je cocktail.


4. Mango Martini

Een pittige cocktail voor een hete zomerdag. Schenk 2,5 deel mangosap in een ijsshaker en mix dat met het sap van een halve limoen. Snijd een verse rode peper en voeg naar smaak toe. Of gebruik, voor iets minder spice, een paar druppels tabasco.
 

5. Chocolata

Verwarm 200 milliliter melk in een pan en doe er beetje voor beetje 150 gram melkchocolade bij, in stukjes. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het goed afkoelen en zet het mengsel daarna in de koelkast. Schenk het een uur later in een cocktailshaker, voeg wat vanillesiroop en stukjes ijs toe en roep je kinderen, want die gaan hier zeker weten ook van smullen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >