Creatief met kliekjes

23.03.2015 13:51

Hoewel 92% van de mensen probeert om zo min mogelijk voedsel weg te gooien, verspillen we jaarlijks 50 kilo per persoon aan eten en drinken. En dat is zonde!

Toch klinkt zo’n cijfer misschien wat abstract. Wat betekent die verspilling concreet? Nou, dat is best schrikken: de hoeveelheid voedsel die we in Nederland in totaal per dag weggooien met z’n allen, staat namelijk gelijk aan een miljoen broden. Dit zijn zo’n 28 miljoen boterhammen. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden.

De voedselverspilling is zo hoog omdat we te veel kopen, te grote hoeveelheden koken en voedsel dat nog best gegeten kan worden al weggooien. Hiervan is zijn we ons te weinig bewust. Niet alleen zonde van het eten, want daarnaast gooien we jaarlijks per huishouden zo’n € 340 weg. Met een bewustere aanpak is dit gelukkig snel terugverdiend. Daarom: een aantal slimme tips voor minder voedselverspilling, die ook nog eens (fijn) goed zijn voor jouw portemonnee.

  • Check voor het boodschappen doen de voorraad in de keukenkastjes en de koelkast. Bedenk een recept met de kliekjes die overal tevoorschijn komen, zodat de nieuwe boodschappen die gedaan moet worden beperkt kunnen blijven, en zo ook de kosten daarvan. Per jaar kan de winst hiermee per persoon oplopen tot € 150.
  • Lees niet alleen de houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar kijk, ruik en proef vooral of een product nog goed is of niet. De houdbaarheidsdatum is vaak een richtlijn die garantie voor de fabrikant garandeert, maar betekent niet altijd dat een product niet meer geconsumeerd kan worden als de datum is verlopen.
  • Groenten zijn moeiteloos te verwerken in een maaltijdsalade. In rauwe vorm of kort even gegrild. Zo raakt je sla bovendien ook op. Oh, en mocht je daarna nou nog steeds groenten overhebben: in de vriezer blijven ze nog lang goed.
  • Ook in pannenkoeken je veel ingrediënten verwerken. En wat te denken van dat laatste ei en restje melk? Inderdaad: alle benodigdheden voor ’n lekkere pannenkoek. Scoor je meteen punten bij jouw schatjes.
  • Brood is een van de meest weggegooide producten, terwijl dit hét kliekje is voor hergebruik. Een boterham van een dag oud levert vaak nog een heerlijke tosti op. En in combinatie met een overgebleven ei maak je een wentelteefje (en ja, die smaken zelfs het lekkerst met oud brood!)
  • Ook met fruit dat nét niet meer vers genoeg is om zo te eten, kun je nog alle kanten op. Wat dacht je van ’n smoothie bijvoorbeeld?

Hoe lang is voedsel nou eigenlijk écht houdbaar?

TGT
De afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die hierachter vermeld wordt is de uiterste datum waarop je het betreffende product kunt eten. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar, en kun je er ziek van worden. Ook al ziet het er nog goed uit, of smaakt het nog best. De term TGT is te vinden op versproducten als vlees, vis, voorgesneden groente en fruit, of kant-en-klaar-maaltijden.

THT
De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en heeft een heel andere betekenis. Deze datum staat niet voor veiligheid of betrouwbaarheid van het betreffende product, maar heeft alles te maken met de kwaliteit ervan. De datum die erachter genoemd staat, is de uiterste datum waarop de fabrikant de kwaliteit garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit afnemen, doordat bijvoorbeeld de smaak verandert, maar van consumptie na deze datum word je niet ziek. Een THT-datum wordt vermeld op minder bederfelijke producten zoals pasta, rijst, blikgroenten, koek of chips. Deze producten zijn na deze datum niet eeuwig houdbaar, maar kunnen nog gerust gegeten worden.

Verpakking geopend?
Zowel de THT-datum als de TGT-datum hebben betrekking op ongeopende verpakkingen. Na opening gelden de voorschriften op de verpakking als richtlijnen voor houdbaarheid. Volg de instructies goed op, vooral bij producten die gekoeld bewaard dienen te worden.

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee via #Kliekipedia.