Jet van Nieuwkerk: ‘Ik dacht: heb ik weer, de lekkerbek met een kind dat niet goed eet’

08.04.2023 06:17
Jet van Nieuwkerk moeilijke eter Beeld: Elinoor Veldman

Lekker en gezond koken voor het hele gezin, ga er maar aanstaan. Met haar familiekookboek Op! hoopt presentatrice, foodjournalist en kookboekenschrijver Jet van Nieuwkerk (33) dat voor eens en altijd leuk én makkelijk te maken.

“Wat had ik uitgekeken naar het eerste hapje van Frenkie (2). Vier maanden was hij en ik verheugde me er al tijden op. Ik had er goed over nagedacht: zoete aardappelpuree moest het worden. Ik had er een heel moment van gemaakt. Met mijn vriend Ward in de startblokken met de camera en op de dag nauwkeurig vier maanden na zijn geboorte schoof ik Frenkie een lepel toe. Hij vond het vreselijk, spuugde alles uit en draaide kokhalzend zijn hoofd weg. Logisch, hij had nooit iets anders dan melk geproefd. Maar ik dacht: zie je wel, heb uitgerekend ik weer – de lekkerbek met een kind dat niet goed eet.

Blijven proberen

Naarmate we meer probeerden, ging het gelukkig steeds beter. Kwestie van niet bij de pakken neerzitten en de volgende dag opnieuw proberen. Soms vloog er een bord tomaten door de lucht, terwijl hij dat de volgende dag wél lekker vond.

“Als beginnende moeder duizelde het me een beetje van de methodes”

Overigens gaf ik hem in het begin altijd prakjes, geen hele stukken voedsel. Als beginnende moeder duizelde het me een beetje van de methodes, en ik besloot te doen waar ik me goed bij voelde. O, dat betekende soms best een kant-en-klaarpotje. Maar dan wel vriesvers verpakt. Al is het natuurlijk geen moeite om zelf wat groenten te koken en in kleine porties in te vriezen.

Variatie

Zelf kreeg ik als kind heel anders te eten, ik heb het idee dat de Schijf van de Vijf in de loop der jaren flink is veranderd. Quinoa was er vroeger simpelweg niet, maar ook de opvattingen waren anders. In mijn dagboek van de crèche staat: ‘Jet heeft vandaag lekker hagelslag gegeten.’ Of: ‘Het was vrijdag, dus pannenkoekendag’ en ‘We hebben lekker frietjes gehaald.’ Dat is nu toch niet meer denkbaar? Mijn moeder kookte elke avond vers en gevarieerd voor mijn broer en mij, met veel groenten. Maar die waren toen minder gevarieerd dan nu. Pas toen ik op mezelf ging wonen kwam ik erachter wat een klus dat was. Mijn vader raakte geen pan aan, die was weer goed in andere dingen. Ik heb gezond koken dus met de paplepel ingegoten gekregen, net zoals mijn moeder dat weer leerde van m’n oma. Ik ben blij dat ik dat nu weer doorgeef aan Frenkie.

Lees ook – Culinair schrijver Vanja: ‘Mijn truc om ze groente te laten eten? Zet het als eerste klaar’ >

Gezonde voeding

In een bepaalde periode in mijn leven sloeg ik behoorlijk door in gezond eten. Vanaf mijn zestiende kampte ik enkele jaren met de eetstoornis orthorexia, een obsessie met gezonde voeding. Nee, dat ik van eten mijn werk heb gemaakt is geen copingmechanisme. Het is hooguit een trigger, denk ik – dat is misschien wel iets om alert op te zijn. Gelukkig ben ik nog niet tegen problemen aangelopen, ik denk dat mijn eetstoornis echt over is. Bij Frenkie doe ik niet moeilijk over af en toe een ongezonde uitspatting. Zo heb ik nooit krampachtig vastgehouden aan de regel dat hij tot zijn eerste jaar geen suiker mocht, maar ik gaf het hem wel met mate. En hoewel er thuis geen friet op tafel komt, doe ik er echt niet moeilijk over als Frenkie het buiten de deur een keertje krijgt voorgeschoteld. De vriezer bevindt zich op zijn ooghoogte en hij kan al vragen om een ijsje. Soms zeg ik ja, soms nee. En hij krijgt altijd een goeie verjaardagstaart. Maar doordeweeks eten we geen toetje en snoep hebben we zelden in huis. Jet van Nieuwkerk moeilijke eter

Op!

Toen Op! in het voorjaar van 2022 eerst als e-book verscheen, kreeg ik veel enthousiaste reacties. Er was nog niet echt een kookboek met simpele gerechten die lekker waren voor dreumesen én de rest van het gezin. Maar er kwamen ook vragen van moeders of ik ook gerechten kon bedenken zonder gluten of lactose. Dat inspireert me alweer voor volgende uitgaves. Dit kookboek is onderdeel van een serie, hierna wil ik graag een boek maken voor een gezin met oudere kinderen.

“Wist je dat een kind nieuw eten sneller proeft als je het naast iets legt wat hij al kent?”

Met de geboorte van Frenkie gaat er een heel nieuwe, extra wereld voor me open op het gebied van eten, zo leuk. De gedrukte versie, die onlangs verscheen, heb ik uitgebreid met tips en adviezen van voedings- en kindercoach Susanne Verzuu. Dat moest ook wel, want ik vind het belangrijk dat de voedingswaarde en gezondheid van mijn recepten kloppen. Ze gaf ook wel wat eyeopeners. Wist je bijvoorbeeld dat een kind nieuw eten sneller proeft als je het naast iets legt wat hij al kent? Ja, Frenkie heeft alles geproefd. En goed bevonden – al hing dat soms ook een beetje af van zijn bui.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Aandacht en tijd

Je kind betrekken bij het eten vind ik belangrijk en gezellig. Bij Ward en mij thuis gelden weinig eetregels, maar eentje is heilig: als we eten, nemen we daar aandacht en tijd voor. Dan dekken we de tafel, en iedereen helpt. Frenkie heeft nu de leeftijd dat hij ook kan helpen met koken. Dan doet hij de boontjes in de pan, schuift schillen in de afvalbak. Of hij legt het bestek op tafel. Ik geloof echt dat dat bijdraagt aan gezond leren eten. Dat mijn boek Op! heet betekent niet dat Frenkie zijn bord altijd leeg moet eten, ook dat is een opvatting van de oude stempel. Ik vind het veel belangrijker dat hij alles probeert en leert wanneer hij genoeg heeft. Als een kind overdag goed eet gaat hij niet zo snel met extreme honger naar bed, maar daar moest ik ook wel even op leren vertrouwen. Ik heb Frenkie heus weleens een boterham gegeven nadat hij zijn avondeten had geweigerd – al was het maar omdat ik wist dat hij dan doorsliep. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer zijn lijf aankan en hoe makkelijker je dat durft los te laten.” Jet van Nieuwkerk moeilijke eter Jet van Nieuwkerk, afgestudeerd aan de Hotelschool, schreef al eerder drie boeken met een focus op voeding; twee met tips om gezonder te leven en eten (Het boek van Jet en Tips van Jet) en een kookboek voor nestverlaters (Uit huis met Jet). Ook op tv presenteert ze programma’s die met eten te maken hebben. Meer weten? Op! 50 recepten voor de dreumes & peuter die (w)eet wat-ie wil, € 24,99, Boekerij, tipvanjet.nl