Genoeg boeken te vinden over de ontwikkeling van je baby, maar hoe zit het met jóu na de bevalling? Tessa Heinhuis vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mentale gezondheid van moeders. Onlangs verscheen haar boek Happy Mom.
Lees verder onder de advertentie
Tessa (33), moeder van tweeling Bodi en Daaf (4) en Sem (6 maanden): “Tijdens je zwangerschap ga je naar de verloskundige en de gynaecoloog assisteert bij je bevalling. Maar zodra je moeder bent, moet je het zelf maar uitzoeken. Eigenlijk bizar, toch? Moeder worden is de grootste verandering in je leven. Zeker in de prille beginjaren vraag je je af of je het allemaal wel goed doet en is het een struggle om alle ballen hoog te houden. Want naast zorgen voor je kleine wonder, wordt er ook van je verwacht dat je werkt, het huishouden runt en dat je je sociale leven een beetje op peil houdt. Maar klaag je daarover, dan hoor je al snel: ‘Maar je wóu toch kinderen?’ Zeker, ik heb er zelfs drie – maar dan mag ik het toch wel zwaar vinden?
Lees verder onder de advertentie
Soort fabriekswerk
Het waren niet eens de eerste maanden die ik het pittigst vond na de geboorte van onze tweeling. Ja, het was knetterdruk en het voelde als een soort fabriekswerk – de een verschonen, de ander voeden, shit, wéér een poepluier – maar als baby sliepen ze ook veel. Dat werd anders met een jaar of anderhalf. Ze kropen, liepen en vielen de hele dag door en ik kwam handen tekort. Ondertussen miste ik de vrijheid van vroeger en probeerde ik zoveel mogelijk vast te houden aan m’n oude leventje, maar dat lukte natuurlijk niet. Dan was ik een avondje op stap geweest met vriendinnen die zelf nog geen kinderen hadden en was ik de volgende ochtend nog brakker dan voorheen. Toch wilde ik liever geen nee zeggen, net als op mijn werk.
Lees verder onder de advertentie
Bodi en Daaf waren een jaar oud toen ik als freelancer kon switchen naar een vaste, leidinggevende functie. Een kans die ik met beide handen aangreep, al betekende het dat ik fulltime zou gaan werken. Veel mensen vonden daar iets van – ‘Onbegrijpelijk dat je je kinderen alle dagen naar de oppas of crèche stuurt’ – en voor mijn gevoel bevond ik me in een spagaat. Kwam ik laat thuis, dan voelde ik me schuldig naar de kinderen toe. Maar als ik eerder wegging van werk om ze op tijd op te halen, dan had ik datzelfde schuldgevoel richting mijn collega’s. Al snel besefte ik dat je het als moeder nooit op alle vlakken goed doet.
“Al snel besefte ik dat je het als moeder nooit op alle vlakken goed doet”
Eerlijke kant
Iedereen, niet in de laatste plaats op social media, doet je geloven dat het moederschap één grote roze wolk is. Dat je overloopt van liefde voor je kind en dat er niets mooier is dan de band die je samen hebt. Dat klopt ook, maar er komt zoveel méér bij kijken. Onzekerheid, schuldgevoelens, kwetsbaarheid, het enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat je soms opslokt. Die eerlijke kant van het moederschap wordt in vrijwel geen van de boeken voor jonge moeders belicht. Ik las er tig tijdens en na mijn zwangerschap en steeds weer lag de focus op de baby: hoe ontwikkelt die zich, welke sprongen maakt ie door? Ik miste een boek over mijzelf, als moeder. Want hoe kon ik een leuke vrouw blijven terwijl ik mijn kind op één zette? Hoe zorgde ik voor mijn eigen geluk? Het idee voor Happy mom was geboren.
“Er komt zoveel méér bij kijken: onzekerheid, schuldgevoelens, kwetsbaarheid, het enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat je soms opslokt”
Lees verder onder de advertentie
Met mijn boek hoop ik meer aandacht te creëren voor de mentale gezondheid van moeders en doorbreek ik het taboe dat het moederschap zwaar is. Je mag echt weleens huilen of klagen, want het ís soms gewoon slopend. Maar daarna gaat het koppie wel omhoog en ga je door. Ik geef praktische tools om een gelukkigere moeder te worden en dat begint met het veranderen van je mindset. Welke keuzes kun en durf je te maken, waardoor je een blijer mens wordt?
Als moeder heb je geen tijd voor een sabbatical of wereldreis om tot de kern van jezelf te komen. Wel kun je dingen veranderen in je gedrag of gewoontes, waardoor je meer energie krijgt en een leuker leven. Vaak zijn dat heel kleine dingen: je kind een uurtje eerder van de opvang halen zodat je op een mooie dag samen een ijsje kunt eten, maar ook vriendelijk bedanken voor een koffiedate met een vriendin, gewoon omdat je die dag even geen puf hebt. Weet waar je vrijheid ligt, pak die en maak het jezelf makkelijker op alle mogelijke vlakken.
Mama in charge
Je sociale relaties zijn een van de belangrijkste voorspellers van je geluk. Dat en nog veel meer interessante feiten ontdekte ik toen ik vier jaar lang research deed voor mijn boek. Wist je bijvoorbeeld dat een kind van een fulltime werkende moeder even happy is als die van een parttime- of huismoeder? Best verrassend, vond ik. Het is dus belangrijk om je af te vragen waar je zélf blij van wordt. Ik zou niet zonder mijn werk kunnen, maar heb wel een stapje teruggedaan.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens mijn zwangerschapsverlof van Sem was ik er honderd procent voor de kinderen. Toen de juf van Bodi belde dat hij gevallen was en z’n tand loszat, was ik degene die tien minuten later met ’m bij de tandarts zat. Geen stress tussen mij en m’n man over wie hem kon ophalen – mama was in charge. Dat beviel zelfs zo goed dat ik na Sems geboorte ouderschapsverlof heb opgenomen en nu drieënhalve dag werk.
Volop genieten
Ik had nooit gedacht dat ik het als hoogopgeleide, ambitieuze vrouw prima zou vinden om pas op de plaats te maken, maar het cliché is waar; de tijd vliegt en ik wil volop genieten van de kinderen. Op het schoolplein staan, ze naar zwemles brengen, samen dollen in de speeltuin – je hebt je kinderen maar één jeugd te geven. Nu ik voor de tweede keer moeder ben geworden geniet ik ook intenser van de babytijd. Misschien omdat ik er nu maar één hoef te verzorgen, maar ook omdat ik geleerd heb mijn grenzen aan te geven. Als ik niet bij een werkuitje kan zijn of een lunch met een vriendin afsla omdat ik liever iets met mijn kinderen ga doen, dan is dat zo. Ik durf keuzes te maken voor mijn gezin en leef meer in het moment. Daardoor sta ik dichter bij mezelf en dat gun ik iedere moeder.”
Lees verder onder de advertentie
Meer weten?
Lees Tessa’s boek Happy mom, het geheim van een gelukkige mama mindset (€ 21,99, Kosmos Uitgevers)
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.