Juf Rosan: ‘Ik maak me zorgen om Roan, hij is al langer terneergeslagen en moe’

05.10.2023 14:35
onderzoek kinderen armoede presteren slechter Beeld: Shutterstock

Dat stoere Roan al langer niet helemaal zichzelf was na de komst van zijn halfzusje, begon flink aan juf Rosan te knagen.

Rosan (41) is juf in groep 7.

“Het viel me al langer op dat Roan zichzelf niet was. Hij was terneergeslagen en moe en wilde vaak niet meespelen met de rest. Terwijl ik hem kende als een binkie, een van de stoerdere jongens. Ook gingen zijn prestaties achteruit.

Ik wist dat hij net een zusje – eigenlijk een halfzusje – had gekregen en dat er problemen waren in het gezin. De vaders van zowel Roan als het zusje waren uit beeld, de moeder verslonsde steeds meer.

Lees ook – Éven de weg kwijt als moeder: ‘En toen riep gezinszorg me op het matje’ >

Basketballen

Op een middag vroeg ik Roan of hij met me wilde basketballen. Dat doe ik vaker: als je speelt of sport praten kinderen makkelijker dan wanneer je ze tegenover je aan een tafel zet. Ik liet de klas over aan een onderwijsassistent en nam Roan mee naar de gymzaal. ‘Je lijkt moe’, zei ik. ‘Ik maak me zorgen om je.’

Veilig Thuis

Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Hij was ook moe. Er ’s nachts twee of drie keer uit moeten voor de baby brak hem op. ‘Maar ja, ze heeft honger, juf. Ik moet haar toch een flesje geven.’ Zijn moeder voelde zich daartoe niet geroepen. Mijn hart brak. Zo’n stoere bink met een veel te grote verantwoordelijkheid. Gelukkig nam onze directeur meteen contact op met Veilig Thuis. Een paar weken later had ik de oude Roan weer in mijn klas.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.