Culinair schrijver Vanja: ‘Mijn truc om ze groente te laten eten? Zet het als eerste klaar’

24.10.2022 08:33
Vanja van der Leeden culinair schrijver Beeld: privébezit

Vanja van der Leeden (46, @vanjavanderleeden) is culinair schrijver (auteur van Indorock, Indostok en Insane) en food stylist. Ze is getrouwd met Remko en moeder van Miro (7) en Reva (5).

“Eten is ontzettend belangrijk voor mij. De hele dag kan ik me verheugen op wat ik ’s avonds ga eten. Ik heb mezelf leren koken. Vroeger was ik om het weekend bij mijn vader, en mijn broer en ik hadden afwisselend de kookbeurt op zondag. Dan kregen we een budget waarvoor we boodschappen mochten doen en gingen we aan de slag. Voor ik het wist stond ik de hele zondag in de keuken.

“Voor ik het wist stond ik de hele zondag in de keuken”

Vanaf mijn zestiende had ik altijd bij baantjes in de horeca. Later werkte ik in het bankwezen, maar dat maakte me doodongelukkig. Eigenlijk keek ik vooral uit naar de lunch.

Vanja van der Leeden culinair schrijver

Het roer om

Toen ik begin dertig was, gooide ik het roer om. Ik ging stage lopen in een restaurantkeuken. Daar begon ik helemaal onderaan, maar dat vond ik prima. Ik was ontzettend leergierig en werd al snel beter in het vak. Daarna werkte ik als professioneel kok en ging ik schrijven voor culinaire websites en bladen.

Al langere tijd wilde ik iets doen met de moderne Indische keuken. Ik had geen familierecepten – mijn Indische oma kon totaal niet koken – dus ging ik zelf in Indonesië gerechten proeven waar ik mijn eigen draai aan gaf. Indorock kwam in 2019 uit en werd uitgeroepen tot Gouden Kookboek van dat jaar. Begin dit jaar kwam Insane uit, een kookboek over gezond eten, want daar ben ik namelijk ook altijd mee bezig.

Lees ook – Geld besparen tijdens het koken? Zo verbruik je minder energie >

Dagelijkse therapie

Koken helpt mij uit mijn hoofd te komen. Als ik met mijn gedachten in de knoop zit, ga ik de keuken in. Door met mijn handen bezig zijn, kom ik in een lekkere flow. Koken is een soort dagelijkse therapie. Toen Miro en Reva heel klein waren, wilde ik alles puur natuur voor hen. Potjes babyvoeding kwamen er hier thuis niet in. Later kon ik dat beter loslaten, uiteindelijk krijgen ze toch chips en spekkies bij andere kinderen thuis.

“Als ik met mijn gedachten in de knoop zit, ga ik de keuken in”

Mijn kinderen moeten eten wat de pot schaft en krijgen echt geen boterham als ze niet goed gegeten hebben. Miro en Reva eten niet alles, maar wel veel. Zo lusten ze zuurdesembrood en chocolade met kardemon. Mijn truc om ze genoeg groente te laten eten? Zorg dat dit als eerste klaar is en zet het alvast op tafel als ze honger hebben. Met een beetje geluk hebben ze de groente al op als de rest op hun bord komt.”

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.

Vanja van der Leeden culinair schrijver Vanja van der Leeden culinair schrijver

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.