Vanja van der Leeden (46, @vanjavanderleeden) is culinair schrijver (auteur van Indorock, Indostok en Insane) en food stylist. Ze is getrouwd met Remko en moeder van Miro (7) en Reva (5).
Lees verder onder de advertentie
“Eten is ontzettend belangrijk voor mij. De hele dag kan ik me verheugen op wat ik ’s avonds ga eten. Ik heb mezelf leren koken. Vroeger was ik om het weekend bij mijn vader, en mijn broer en ik hadden afwisselend de kookbeurt op zondag. Dan kregen we een budget waarvoor we boodschappen mochten doen en gingen we aan de slag. Voor ik het wist stond ik de hele zondag in de keuken.
Lees verder onder de advertentie
“Voor ik het wist stond ik de hele zondag in de keuken”
Vanaf mijn zestiende had ik altijd bij baantjes in de horeca. Later werkte ik in het bankwezen, maar dat maakte me doodongelukkig. Eigenlijk keek ik vooral uit naar de lunch.
Het roer om
Toen ik begin dertig was, gooide ik het roer om. Ik ging stage lopen in een restaurantkeuken. Daar begon ik helemaal onderaan, maar dat vond ik prima. Ik was ontzettend leergierig en werd al snel beter in het vak. Daarna werkte ik als professioneel kok en ging ik schrijven voor culinaire websites en bladen.
Al langere tijd wilde ik iets doen met de moderne Indische keuken. Ik had geen familierecepten – mijn Indische oma kon totaal niet koken – dus ging ik zelf in Indonesië gerechten proeven waar ik mijn eigen draai aan gaf. Indorock kwam in 2019 uit en werd uitgeroepen tot Gouden Kookboek van dat jaar. Begin dit jaar kwam Insane uit, een kookboek over gezond eten, want daar ben ik namelijk ook altijd mee bezig.
Koken helpt mij uit mijn hoofd te komen. Als ik met mijn gedachten in de knoop zit, ga ik de keuken in. Door met mijn handen bezig zijn, kom ik in een lekkere flow. Koken is een soort dagelijkse therapie. Toen Miro en Reva heel klein waren, wilde ik alles puur natuur voor hen. Potjes babyvoeding kwamen er hier thuis niet in. Later kon ik dat beter loslaten, uiteindelijk krijgen ze toch chips en spekkies bij andere kinderen thuis.
“Als ik met mijn gedachten in de knoop zit, ga ik de keuken in”
Lees verder onder de advertentie
Mijn kinderen moeten eten wat de pot schaft en krijgen echt geen boterham als ze niet goed gegeten hebben. Miro en Reva eten niet alles, maar wel veel. Zo lusten ze zuurdesembrood en chocolade met kardemon. Mijn truc om ze genoeg groente te laten eten? Zorg dat dit als eerste klaar is en zet het alvast op tafel als ze honger hebben. Met een beetje geluk hebben ze de groente al op als de rest op hun bord komt.”
Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.
Nog vóór je kind de deur uit stapt, is de emotionele “basislijn” voor de dag vaak al bepaald. Niet door een strak schema of een perfect afgevinkte routine, maar door iets anders: hoe veilig en verbonden je kind zich bij jou voelt.
Er is zo’n opvoedwijsheid die hardnekkig blijft hangen: zoals je een kind aanspreekt, zo gaat het zich ook gedragen. Geef je vertrouwen, dan groeit het. Praat je alsof het kind iets kan, dan gaat het eerder proberen om inderdaad “dat kind” te zijn.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (10), Vieve (8) en Lilou (5). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Er zijn van die zinnen die automatisch uit je mond rollen zodra je moeder wordt. Je hoeft er niet eens over na te denken, ze zitten ergens opgeslagen tussen de gebroken nacht en de koude koffie. Een daarvan? “Omdat ik het zeg.” Maar hoe vertrouwd die uitspraak ook voelt, hij blijkt in de praktijk minder […]
Steeds meer kinderen hebben een overvol schema, van sport en muziek tot kunst. Waar vroeger één naschoolse activiteit genoeg was, is nu bijna elke vrije minuut ingevuld. Experts spreken van FOMO-parenting.