Ewout over zijn dochters: ‘We dansen ’s morgens allemaal in een mooie jurk’

30.06.2022 06:33
kek papa Ewout danst met dochters Beeld: privé

Ewout Bongaards (40) is verloofd met Anna en vader van Merle (3) en Lynne (1,5).

De ware

“Tot zes jaar geleden was ik helemaal niet bezig met vader worden. Ik heb eerder een lange relatie gehad en ik dacht toen nooit serieus over kinderen na. Tot ik Anna ontmoette. Zij had wel een heel sterke kinderwens. En toen merkte ik dat ik ervoor openstond om een gezin te stichten. Anna was de ware voor mij, met haar wilde ik heel graag kinderen krijgen.”

Taboe

“Twee keer heeft Anna een miskraam gehad. Daar wordt door mensen weinig over gepraat, viel me op. Misschien is het een taboe, vooral onder mannen wordt er niet veel over gezegd. Terwijl het toch een groot verlies is en het vaak voorkomt. Steeds als ik iemand vertelde over de miskraam, kreeg ik namelijk als reactie: ‘O ja, dat hebben wij ook meegemaakt.’ Er zou meer openheid over moeten komen, vind ik.”

Nou en

“Iedereen zei al dat ik een meisjespapa ben. Klopt, ik hou bijvoorbeeld ook van shoppen en dagjes naar een spa. Op de muziek van Juf Roos en Frozen dans ik ’s morgens met de meiden, allemaal in een mooie jurk. Ja, ik ook, dat maakt me niets uit. Zelfs onze poes is een meisje.”

kek papa Ewout danst met dochters

Papa is moe

“Soms zit ik niet lekker in mijn vel of heb ik het heel druk op mijn werk, maar als vader moet je dan toch ‘aan staan’ en aandacht hebben voor je kinderen. Dat vind ik soms lastig, ook omdat ik niet wil dat Merle en Lynne het aan mij merken dat ik dan eigenlijk geen energie heb. Soms moet ik voor mijn werk naar het buitenland. Dan heb ik tussendoor wat tijd voor mezelf en kan ik even opladen. Dat geeft me weer het geduld en de energie om een leuke vader te zijn.”

Lees ook: ‘Mijn dochter had op school alle fietsventielen uit de banden gedraaid’ >

Genieten

“Ik word er gewoon emotioneel van als ik denk aan hoeveel liefde ik van mijn dochters krijg. Hoe ze naar mij kijken, en het eindeloze knuffelen. Er is niets leuker dan ze van de opvang halen. Dan rennen ze met een grote lach op mij af en krijg ik die armpjes om mijn nek. Daar gaat het om in het leven.”

“Ik probeer mijn dochters echt mee te geven om overal de lol van in te zien. Die les kreeg ik zelf ook mee in mijn opvoeding. Kijk niet te zwaar naar het leven, overwin angsten en zoek grenzen op. En lach om jezelf. Zelfspot is zo belangrijk.”

kek papa Ewout danst met dochters

Ja hoor

“Ik lach me rot om de meiden en de grappige momenten die we hebben. Laatst droeg ik Lynne in een draagzak in de speeltuin, Merle zat op een klimrek. Roept ze vanaf boven: ‘Ik moet plassen!’ Dus wij de bosjes in en ja hoor, ze plast zó over mij, Lynne en de draagzak heen. Dan zie ik mezelf daar zo zitten tussen de struiken – een plassend kind en een ondergeplaste dreumes op mijn borst – en moet ik keihard lachen om het idiote van de situatie.”

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.