Zwangerschapstest doen? Dít is het beste moment

18.08.2020 07:22
zwangerschapstest doen beste moment Beeld: Shutterstock

Als je eenmaal besloten hebt dat je voor een baby wil gaan, wil je het liefst zo snel mogelijk zwanger worden. Logisch dat je dus niet kunt wachten om een zwangerschapstest te doen, maar vanaf welk moment kan dat? En hoe voer je ‘m uit?

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om rond je eisprong seks te hebben. Alleen in je vruchtbare dagen kun je namelijk zwanger worden. Het liefst ren je na de daad zo snel mogelijk naar de winkel voor een zwangerschapstest – want zou het gelukt zijn?
 

Wanneer testen?

Toch is het verstandiger om nog even te wachten, hoe moeilijk dat misschien ook is. Als je namelijk te vroeg test, kan het resultaat negatief zijn, terwijl je misschien wel al zwanger bent. Dat komt omdat de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine – dat aangemaakt wordt als je zwanger bent – dan nog te laag is. Een paar dagen later is dit hormoon al meer aanwezig en kan een test aanwijzen dat je zwanger bent; maar dan heb je natuurlijk wel al een test verbruikt.

Het beste moment om te testen is als je menstruatie uitblijft. Dat is immers ook voor veel vrouwen het eerste teken dat ze mogelijk zwanger zouden kunnen zijn. Dit kan je natuurlijk al doen vanaf de eerste dag van je gemiste menstruatie, maar een paar dagen later geeft meer zekerheid. Als je de test ongeveer een week na je verwachte menstruatiedatum uitvoert, heb je 99% zekerheid over de uitslag.

Wil je daar niet op wachten, dan kun je ook kiezen voor een vroege zwangerschapstest. Deze kun je al doen vanaf 5 dagen vóór de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Een vroege test is gevoeliger voor het hCG-hormoon.

Realiseer je wel dat als je heel vroeg test, dat zou kunnen eindigen in een teleurstelling. De test kan aangeven dat je heel pril zwanger bent, maar veel zwangerschappen zijn niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en worden afgebroken rond je menstruatie.
 

Lees ook:
‘Ik kan geen afstand doen van mijn zwangerschapstest’ >

 

Het juiste moment

Wanneer je de test ook uitvoert, het is verstandig om dit sowieso in de ochtend te doen. Dat komt omdat het hCG-gehalte in je lichaam ’s ochtends het meest geconcentreerd is. Je hebt dus direct na het opstaan iets meer zekerheid, vooral als je een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen.
 

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Je kunt zwangerschapstesten in de winkel kopen, maar als je niet wil dat je buurvrouw of vriendin je ermee spot, kun je ze ook gewoon online bestellen.

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG in je urine. Dit hormoon wordt aangemaakt vanaf de bevruchting en verdubbelt elke twee tot drie dagen.

Er zijn vier verschillende soorten testen verkrijgbaar:

 • Dipstick
  Dit is een staafje dat je in je urine moet dopen. Het makkelijkst doe je dit door eerst je urine op te vangen in een nieuw, plastic bekertje of potje. Let er wel op dat je de stick er niet te ver indoopt; lees goed de gebruiksaanwijzing.
   
 • Casette-test
  Ook hierbij vang je je urine op in een potje, waarna je het met hulp van een pipetje op de cassette aanbrengt. Die geeft je vervolgens de uitslag.
   
 • Midstream
  Deze stick doop je in je urine; dat kan je doen terwijl je op het toilet zit (tenzij je van de zenuwen je hand niet stil kunt houden…) of nadat je je urine hebt opgevangen in een potje. Het resultaat: wel of geen streepje.
   
 • Digitale test
  Eigenlijk is dit hetzelfde als de midstream-test, alleen lees je de uitslag af van een lcd-schermpje: zwanger of niet zwanger. Vaak geeft dit type test ook het aantal weken weer dat je al zwanger bent.
   

Waar moet je op letten als je gaat testen?

Hoewel je niet kan wachten om te testen, is het verstandig om eerst goed te gebruiksaanwijzing door te lezen. Al is het maar om er zeker van te zijn hoe je de uitslag precies moet lezen. 

Let ook op de houdbaarheidsdatum: een oude test is niet te vertrouwen. Verder is het niet slim om heel veel te drinken voordat je gaat testen. Je urine wordt dan dunner en daardoor is het hCG-gehalte niet goed te meten. Dit voorkom je natuurlijk al door ’s ochtends te testen, als je nog niet veel gedronken hebt.

Is de uitslag negatief? Dan heeft het geen zin om een half uur later nog eens te spieken. Er kan dan namelijk een indrooglijntje zijn verschenen en dat lijkt op een zwangerschapsstreepje, maar is het niet.
 

Bron: Kraamzorg De Waarden

 

 

Meer leuke en interessante feitjes weten over je (aanstaande) zwangerschap? Volg ons op Facebook en Instagram >