Je vruchtbare dagen berekenen? Dat doe je zo

02.04.2020 12:02
vruchtbaarheid berekenen Beeld: Shutterstock

Als je een kinderwens hebt, wil je snel zwanger worden. Wij leggen je uit hoe je je vruchtbare dagen kunt berekenen en dus de grootste kans maakt.

Als je wilt weten op welke dagen je vruchtbaar bent, is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Rondom dat moment kan een rijpe eicel namelijk worden bevrucht door een spermacel.

Je eisprong vindt meestal veertien dagen voorafgaand aan je volgende menstruatie plaats. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, heb je je eisprong dus rond dag veertien.

Tellen

Wil je zelf uitrekenen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent? Dat doe je zo:

  • neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid
  • tel hier de lengte van je cyclus bij op (dat is het aantal dagen tussen de eerste dag van je menstruatie tot de dag voordat je weer ongesteld wordt)
  • reken veertien dagen terug: de datum van je eisprong
  • die datum én de twee dagen ervoor, zijn je meest vruchtbare dagen

Lees ook:
‘Onvruchtbaarheid gaat niet alleen maar over niet zwanger kunnen worden’ >

Drie tot vijf dagen vóór je eisprong ben je ook vruchtbaar, maar de kans om zwanger te worden is dan iets kleiner. Dat geldt zeker voor de dag ná je ovulatie.

Ovulatietest

Omdat bij iedere vrouw de menstruatiecyclus en het moment van de eisprong anders kan zijn, is niet te zeggen dat dit dé manier is. Zeker als je een onregelmatige cyclus hebt kan het anders zijn.

Je kunt gebruik maken van een ovulatietest, als je niet zeker weet wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Die vertelt je wat je twee meest vruchtbare dagen zijn. Lees hier hoe je een ovulatietest precies doet.

Bron: 24Baby

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.