nog een kind groot gezin
Beeld: Shutterstock

Anneke (29) is moeder van vijf kinderen (9, 7, 6, 3 en 2) en hoogzwanger van een meisje. Ze heeft altijd een groot gezin gewild.

‘Altijd heb ik geweten dat ik moeder wilde worden, en het liefst wilde ik een groot gezin. Zelf kom ik uit een gezin met elf kinderen. Dus ik grap weleens over mijn kroost: joh, dit stelt nog niets voor. Ik hou van de reuring, de drukte, en de gezelligheid die kinderen met zich meebrengen. Toen ik twaalf was, paste ik al vaak op bij een gezin met acht kinderen. Dat deed ik in mijn eentje, zonder problemen. Heerlijk, lekker moederen en verzorgen.’
 

More content below the advertising

Nog eentje

‘Ik hou ontzettend veel van baby’s. Dat tere lijfje, die zoete geur, het lekkere knuffelen. Na mijn vorige kind riep ik dat ik ‘echt klaar was’, maar toch ben ik nu weer hoogzwanger. ‘Nog eentje’, riep mijn man. Ook hij is gek op kinderen en wilde altijd een groot gezin. Tja, toen ging ik toch overstag. Kinderen geven zó veel liefde, dat maakt het zo mooi. De gedachte aan nog zo’n lief kleintje erbij maakte me bij voorbaat al gelukkig. Het was heel snel raak, dus ik moest even omschakelen toen ik de positieve test in mijn handen had. Zou het nu niet heel druk worden? Maar in zo’n groot gezin maakt één kind extra echt niet uit. Die draait gewoon mee in ons ritme. Ik verheug me nu alweer op de komende kraamtijd.’
 

Lees ook
Willeke (33) slaapt met haar hele gezin in één bed >

 

Het valt wel mee

‘Natuurlijk is het druk in huis. En soms is het zwaar. Vooral als de kinderen om niets ruzie maken, steeds maar schreeuwen en hun troep niet willen opruimen. Maar ik ben redelijk nuchter en maak me niet snel druk – het zal mijn Twentse inborst wel zijn. Eigenlijk vind ik het allemaal wel meevallen. Toen ik nog maar één kind had, liep ik daar de hele dag achteraan. Dat vond ik drukker dan nu, omdat de kinderen elkaar lekker bezighouden. Ze hebben altijd iemand om mee te spelen. Logistiek is het weleens pittig: ik heb geen rijbewijs en heb heel lang alle boodschappen op de fiets gedaan. Gelukkig laat ik die tegenwoordig bezorgen. Dat scheelt veel tijd en gesjouw.’
 

Zelf voor zorgen

‘Een groot gezin vraagt financieel ook veel van je, zeker omdat wij het met één salaris moeten doen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet te werken. Ik heb niet al die kinderen op de wereld gezet, om er vervolgens niet zelf voor te zorgen. Bovendien zou kinderopvang ons klauwen met geld kosten. Mijn man en ik zijn net over de grens in Duitsland gaan wonen. Daar zijn de huizen goedkoper en konden we voor weinig geld een groot huis krijgen. De kinderbijslag is trouwens ook hoger in Duitsland, dus dat is een fijn extraatje.’
 

Geen oppas

‘Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen hoeveel kinderen ik heb, ook vanwege mijn leeftijd. Maar ik wilde geen oude moeder zijn. En gelukkig trof ik een man die net zo verzot is op kinderen als ik. We gaan weinig samen uit – vind maar eens een oppas voor vijf kinderen. Samen op de bank tv kijken als de kinderen op bed liggen is onze quality time, en daar genieten we ook echt van. Laatst bedacht ik me dat ik waarschijnlijk later ook oma word van veel kleinkinderen. Daar word ik nu al blij van.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

het dilemma zoon in jurk
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Michaëla (37) is getrouwd met Leander (39) en moeder van Billie (8) en Saar (5): “Het is een fase, dachten we, toen Billie op zijn derde thuiskwam van een speelafspraak met zijn buurmeisje, en een roze prinsessenjurk droeg. Hij weigerde hem uit te trekken. De jurk moest aan in bed, hij wilde erin naar buiten en toen hij een paar weken later voor zijn verjaardag een eigen, babyblauw exemplaar cadeau kreeg van het buurmeisje, kon zijn dag niet meer stuk. Al wilde hij eigenlijk liever een roze.

More content below the advertising

Leander vond het maar raar, de jurkenfixatie van onze zoon, maar ik moest er wel om lachen. Fijn toch, als je kind zich niet druk maakt om conventies? ‘Ik speelde vroeger alleen met auto’s’, suste ik Leander. ‘Dat was ook over toen ik op zesjarige leeftijd de barbies ontdekte.’

 

Zus mag ook een broek aan

Maar de jurkenfase van Billie bleek geen fase. Of het is gewoon een heel lange. Want inmiddels zijn we vijf jaar verder, en nog steeds verkleedt mijn zoon zich thuis het liefst in jurken, feeënvleugels en alles wat maar roze is met glitter. En er is iets nieuws: hij wil het liefst in een jurk naar school. Geen verkleedjurk, maar een echte. ‘Saar mag toch ook kiezen of ze een broek of een jurk aan wil?’, roept hij boos als ik voor de zoveelste ochtend op rij nee zeg op zijn wens. Tja, ik geef hem eigenlijk wel gelijk.

 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik het horrorvriendje van mijn kind verbieden?’ >

 

Alleen thuis verkleden

Buiten van het feit dat ik me ongerust maak of hij er niet om gepest zal worden op school, zie ik er weinig kwaad in om hem een keer zijn zin te geven. Toen alle kinderen tijdens juffendag verkleed naar school mochten komen, ging hij ook in zijn prinsessenjurk, en daar reageerde niemand raar op. Misschien stuit hij nu juist wel op zoveel weerstand in zijn jurk, dat hij hem nooit meer aan wil. Maar Leander wil er niks van weten. ‘Thuis verkleden mag, maar mijn zoon zit niet als halve travestiet in de schoolbanken’, roept hij steevast in discussies.

 

Onschuldig

Inmiddels wordt Billies kledingvoorkeur een steeds groter probleem bij ons thuis. Ik vind het onschuldig: hij is gewoon geen jongens-jongen. Ik sluit ook niet uit dat hij later met een vriend thuiskomt, in plaats van een vriendin. Maar het is niet dat hij graag een meisje wil zijn, of iets anders wat we serieus moeten nemen. Onze zoon is simpelweg verzot op meisjeskleding.

Leander vindt het lastig, dat zijn enige zoon niet van voetbal houdt, en liever Frozen kijkt dan Cars. Hij zou er geen problemen mee hebben als hij homo blijkt, zegt hij, maar hij had gehoopt ten minste jongensdingen te kunnen doen met zijn zoon. ‘Het lijkt soms wel of ik twee dochters heb’, sombert hij dan. Zijn stellige houding naar Billie, zorgt ervoor dat Billie het steeds groter maakt dat hij van zijn vader geen jurk aan mag naar school. Bijna elke ochtend is het ruzie thuis, tussen Billie en Leander, en inmiddels ook tussen Leander en mij.

Als ik Billie zijn zin geef, passeer ik Leander als vader. Maar ik vind het ook belangrijk dat Billie de ruimte krijgt om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Moet ik hem dan toch in een jurk naar school laten gaan?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het is alweer midden februari, maar je voelt de financiële kater van die dure decembermaand nog steeds. Tijd om geld te besparen? Check deze tips en kijk hoe je aan het einde van de maand meer geld over kunt houden.

Vaste lasten, wat leuks doen met je kinderen: meestal vliegt het geld er sneller uit dan je zou willen. Toch is het niet moeilijk om minder uit te geven. Vaak zit het al in kleine dingen. Wij zetten een paar slimme bespaartips voor je op een rij, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.

More content below the advertising

 

Vaste lasten

Je huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en gas, water en licht: onder de vaste lasten kom je niet uit. Wel kun je heel gemakkelijk op je energiekosten besparen. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger en gaan veel langer mee. Zet ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (in plaats van op stand-by), zoals de oplader van je telefoon, de babyfoon en elektrische tandenborstels.
Ook iets wat je heel gemakkelijk kunt doen: korter douchen. Zet bovendien je verwarming een graadje lager (en trek een dikke trui aan) en ventileer je huis goed. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis.

 

Lees ook:
'Ik blijf bij hem voor het geld' >

 

Boodschappen

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat. Doe dat dus niet als je wilt besparen op je boodschappen. Maak altijd een lijstje, zodat je niet onnodig méér koopt, en spreek van tevoren met je kinderen af wat je wel en niet gaat kopen. Ook handig: haal boodschappen voor meerdere dagen in huis. Zo voorkom je dat je opnieuw naar de supermarkt gaat en met meer boodschappen terugkomt dan de bedoeling was. Wist je trouwens dat de duurste merken in de supermarkt op ooghoogte staan en de goedkope producten onderin het schap te vinden zijn?


Extra tip voor de boodschappen: koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50 procent. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Let wel op bij voordeelverpakkingen: die zijn niet altijd voordeliger dan de 'normale' variant.

 

Winkelen

Jezelf of je kroost trakteren op nieuwe kleding: altijd leuk, maar niet handig als je van plan bent om minder uit te geven. Beslis hoe vaak je iets nieuws koopt, zodat je niet in de verleiding komt om online te gaan shoppen. Geef contant geld uit - met je pinpas heb je minder goed door hoeveel je spendeert - en let vooral goed op aanbiedingen en tweedehands opties. Wie slim is, koopt bepaalde producten in het ‘verkeerde’ seizoen: in januari zijn veel spullen van de feestdagen in de aanbieding en campingspullen koop je het beste als de zomer voorbij is. Check ook eens deze apps die superhandig zijn om geld te besparen, bijvoorbeeld bij speelgoed. 

 

Uitjes

Er een dagje op uit met je kinderen? Ook daar kun je gemakkelijk op besparen. Gemeenten organiseren vaak gratis evenementen zoals leuke festivals of sportweken. Bedenk daarnaast dat er genoeg alternatieven zijn voor een duur pretpark: wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen in een recreatieplas doe je voor nop. Wil je toch naar een attractiepark of dierentuin met je kinderen, koop dan in elk geval de kaartjes online. Vaak scheelt dit een paar euro met het bedrag dat je aan de kassa betaalt. Vermijd dure terrasjes en neem zelf wat pakjes drinken en eten mee. En ga voor vertrek goed na hoe je er het goedkoopste kunt komen: vallen de parkeerkosten mee, of loont het om de trein te pakken? Veel uitjes zijn namelijk prima per spoor bereikbaar.

 

Meer bespaartips vind je bij het Nibud en de Consumentenbond.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >