Een goede oppas is een godsgeschenk: jij hebt een paar uur voor jezelf en je kinderen worden heerlijk vermaakt. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een babysitter?
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips op een rij.
Wensen
Heb je alleen een oppas nodig voor als je kinderen in bed liggen of zoek je naar iemand die de kinderen uit school haalt, ze de hele middag entertaint en ook nog huishoudelijke klusjes doet? Het scheelt als je op een rij zet waar je ongeveer behoefte aan hebt, dan weet je ook hoe en waar je moet zoeken.
Lees verder onder de advertentie
De zoektocht
Vaak werkt ‘mond tot mond’ goed – er is in jouw kennissenkring dan altijd wel iemand die hem of haar kent. Maar je kunt natuurlijk ook online op zoek gaan. Via Sitly (voorheen Oudermatch) bijvoorbeeld. Hier maak je gemakkelijk een profiel aan, vul je jouw wensen in en de website zoekt dan de oppassers die bij jou in de buurt wonen. Meer fijne sites zijn Charly Cares, Oppasstudent en Oppasland.
Keuze gemaakt? Dan kun je hem of haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek én kennis laten maken met jouw kinderen. Zie je gelijk of ze een klik hebben.
Ook goed om op dit moment te bespreken, is wat het jou gaat kosten. Gemiddeld betaal je de oppas tussen de 4 en 10 euro per uur, maar het exacte tarief wordt bepaald door onder andere leeftijd, ervaring, de werkzaamheden, op hoeveel kinderen hij of zij past en de leeftijd van de kinderen.
Proefdraaien
Klinkt misschien zwaar, maar kan wel handig zijn. Op zo’n proefdag maak je de oppas wegwijs in jullie huis, laat je de kinderen alvast wennen en ben je er nog om alle vragen te beantwoorden. Gaat het goed? Ga een uurtje op de koffie bij de buurvrouw en vraag na afloop hoe het is geweest. Verder is het fijn om eens in de zoveel tijd een evaluatiemoment in te plannen.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.