Oppas regelen? Zo doe je dat

20.09.2018 09:47
oppas-regelen

Een goede oppas is een godsgeschenk: jij hebt een paar uur voor jezelf en je kinderen worden heerlijk vermaakt. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een babysitter?

Een paar tips op een rij.

 

Wensen

Heb je alleen een oppas nodig voor als je kinderen in bed liggen of zoek je naar iemand die de kinderen uit school haalt, ze de hele middag entertaint en ook nog huishoudelijke klusjes doet? Het scheelt als je op een rij zet waar je ongeveer behoefte aan hebt, dan weet je ook hoe en waar je moet zoeken.

 

De zoektocht

Vaak werkt ‘mond tot mond’ goed – er is in jouw kennissenkring dan altijd wel iemand die hem of haar kent. Maar je kunt natuurlijk ook online op zoek gaan. Via Sitly (voorheen Oudermatch) bijvoorbeeld. Hier maak je gemakkelijk een profiel aan, vul je jouw wensen in en de website zoekt dan de oppassers die bij jou in de buurt wonen. Meer fijne sites zijn Charly Cares, Oppasstudent en Oppasland.

 

Lees ook
Column Anke: ‘Ik wil dat mijn kinderen zich gelukkig voelen bij hun oppas’ >

 

Kennismaken

Keuze gemaakt? Dan kun je hem of haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek én kennis laten maken met jouw kinderen. Zie je gelijk of ze een klik hebben.

Ook goed om op dit moment te bespreken, is wat het jou gaat kosten. Gemiddeld betaal je de oppas tussen de 4 en 10 euro per uur, maar het exacte tarief wordt bepaald door onder andere leeftijd, ervaring, de werkzaamheden, op hoeveel kinderen hij of zij past en de leeftijd van de kinderen.

 

Proefdraaien

Klinkt misschien zwaar, maar kan wel handig zijn. Op zo’n proefdag maak je de oppas wegwijs in jullie huis, laat je de kinderen alvast wennen en ben je er nog om alle vragen te beantwoorden. Gaat het goed? Ga een uurtje op de koffie bij de buurvrouw en vraag na afloop hoe het is geweest. Verder is het fijn om eens in de zoveel tijd een evaluatiemoment in te plannen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >