Een goede oppas is een godsgeschenk: jij hebt een paar uur voor jezelf en je kinderen worden heerlijk vermaakt. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een babysitter?
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips op een rij.
Wensen
Heb je alleen een oppas nodig voor als je kinderen in bed liggen of zoek je naar iemand die de kinderen uit school haalt, ze de hele middag entertaint en ook nog huishoudelijke klusjes doet? Het scheelt als je op een rij zet waar je ongeveer behoefte aan hebt, dan weet je ook hoe en waar je moet zoeken.
Lees verder onder de advertentie
De zoektocht
Vaak werkt ‘mond tot mond’ goed – er is in jouw kennissenkring dan altijd wel iemand die hem of haar kent. Maar je kunt natuurlijk ook online op zoek gaan. Via Sitly (voorheen Oudermatch) bijvoorbeeld. Hier maak je gemakkelijk een profiel aan, vul je jouw wensen in en de website zoekt dan de oppassers die bij jou in de buurt wonen. Meer fijne sites zijn Charly Cares, Oppasstudent en Oppasland.
Keuze gemaakt? Dan kun je hem of haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek én kennis laten maken met jouw kinderen. Zie je gelijk of ze een klik hebben.
Ook goed om op dit moment te bespreken, is wat het jou gaat kosten. Gemiddeld betaal je de oppas tussen de 4 en 10 euro per uur, maar het exacte tarief wordt bepaald door onder andere leeftijd, ervaring, de werkzaamheden, op hoeveel kinderen hij of zij past en de leeftijd van de kinderen.
Proefdraaien
Klinkt misschien zwaar, maar kan wel handig zijn. Op zo’n proefdag maak je de oppas wegwijs in jullie huis, laat je de kinderen alvast wennen en ben je er nog om alle vragen te beantwoorden. Gaat het goed? Ga een uurtje op de koffie bij de buurvrouw en vraag na afloop hoe het is geweest. Verder is het fijn om eens in de zoveel tijd een evaluatiemoment in te plannen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).