Je baby voelt zich er ontzettend fijn en veilig in en jij hebt mooi je handen vrij: een draagdoek heeft veel voordelen. Maar waar moet je op letten als je een draagdoek wilt aanschaffen? Een aantal handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Hoe lang wil je de draagdoek gebruiken?
Je hebt twee verschillende soorten draagdoeken: rekbaar en geweven. De rekbare variant is superhandig als je baby nog klein is, maar minder comfortabel zodra je kind 10 kilo weegt. Een geweven doek kun je zelfs gebruiken tot je kind een jaar of 4 is. Vaak worden deze oudere kinderen op de rug of zij gedragen, iets wat heel makkelijk kan met een geweven draagdoek maar niet mogelijk is met het rekbare model.
Lees verder onder de advertentie
Wil je knopen mét of zonder je baby in de doek?
Het grootste voordeel van een rekbare doek is dat je ‘m kunt knopen zonder dat je kind erin zit en je baby er ook gemakkelijk even uit haalt. Ideaal als je bijvoorbeeld tussendoor een luier moet verschonen en geen zin hebt om die hele lap stof opnieuw om je lichaam te wikkelen. Bij een geweven doek knoop je met je kind erin. Vast is vast. Wil je ‘m er even uithalen? Dan moet je opnieuw knopen.
Bestel nooit een draagdoek online als je niet weet welke maat je hebt, maar pas even in een winkel. Maat 6 is bijvoorbeeld een doek van 4,6 tot 4,7 meter lang en geschikt voor de gemiddelde Nederlandse vrouw (tot maat 44/46). Maar er zijn genoeg moeders die dan een veel te lange lap stof over houden. Kortom: laat je goed informeren.
Lees verder onder de advertentie
Welke stof wil je?
Katoen, linnen, zijde, bamboe of wol: draagdoeken zijn verkrijgbaar in tig verschillende soorten materialen (met hun eigen eigenschappen), dus kijk vooral naar wat jij fijn vindt. Zo is katoen warm in de winter en koel in de zomer, is linnen heerlijk luchtig en vormt wol zich goed naar je lichaam.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.