‘De vrijdagen zijn heilig: dan mag mijn team alleen bellen als er brand is’

20.07.2023 22:31
Mariëlle Smit portret Fotografie: Nine IJff

Mariëlle Smit (33) woont samen met Steve, met wie ze dochters Stevie (4) en Sammie (1,5) heeft. Ze richtte Mama Deli op, een bedrijf in vriesverse babyvoeding. Hiervoor was ze eigenaar van uitzendbureau MME Hospitality.

“Vlak voor de lancering van Mama Deli, nu ruim twee jaar geleden, kwam ik erachter dat ik opnieuw zwanger was. Ontzettend gewenst, maar ook pittig. Mijn uitzendbureau had het zwaar door de coronacrisis én ik begon een nieuw bedrijf. Ik wilde niet dat de baby last zou krijgen van mijn stress en vroeg de verloskundige of het impact kon hebben. Ze stelde me gerust, maar ik probeerde alsnog mijn rustmomenten te pakken. Niet makkelijk, want ik ben geen type dat graag stilzit.

Start-up

Mama Deli is een echte start-up, dus geen dag is hetzelfde. Ik rij heel Nederland door om mijn producten verder te ont­wikkelen, spreek met retailers, heb tig meetings én doe marketing­werk­zaamheden. Hartstikke leuk, maar ook druk. Toch werk ik nu ‘anders’ dan toen ik nog geen moeder was. Toen buffelde ik zeven dagen per week door en ging mijn laptop mee op vakantie. Nu staan mijn kinderen altijd op één.

“Voor ik moeder was buffelde ik de hele week door en ging mijn laptop mee op vakantie”

Zo probeer ik wekelijks bij de zwemles van Stevie te zijn en hou ik mijn agenda op dat soort momenten bewust vrij. Ook zijn de vrijdagen heilig: dan ben ik met mijn dochters en mag mijn team alleen bellen als er brand is. We wonen in de polder en het liefst neem ik mijn meiden dan mee de natuur in; op avontuur, beestjes zoeken, dat idee.

Lees ook – Onderzoek: 85 procent van de ouders wil minder werken

Combineren

Mensen vragen weleens hoe ik mijn werk- en gezinsleven combineer. Eerlijk is eerlijk: ik heb daar geen romantisch antwoord op. Vaak werk ik door in de avonden. Voorheen stopte ik dan om twee uur ’s nachts, maar dat vond mijn vriend minder gezellig. Nu klap ik mijn laptop voor middernacht dicht.

Ik heb veel lol in mijn werk, ik denk dat dat een belangrijke voorwaarde is. Daarbij zou ik het niet kunnen zonder mijn vriend en onze lieve oppas, opa’s en oma’s. En soms betekent het ook dat je keuzes moet maken. Zo verkocht ik vorig jaar mijn eerste bedrijf: ik kon het niet meer de aandacht geven die het verdiende. Dat was moeilijk, want het was na corona weer een goedlopende business, maar uiteindelijk koos ik voor geluk en focus in plaats van financiële zekerheid.

Voorbeeld

Zoals mijn moeder een voorbeeld voor mij is – mijn ouders hadden meerdere kledingzaken – hoop ik dat voor mijn dochters te zijn. Ze zijn nu nog hartstikke jong, maar ik wil ze meegeven dat dingen niet vanzelf gaan en je hard moet werken om ergens te komen. Al hoop ik dat ze iets meer rust in hun lijfjes zullen hebben dan hun moeder; een tandje minder is ook weleens fijn.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.