Veel kilo’s kwijt: ‘Tijdens corona ontstond er meer rust om gezonder te eten’

13.02.2023 08:14
veel kilo's kwijt Janneke Beeld: Nine IJff

Janneke de Kler (41) viel in zes maanden 25 kilo af. Ze is samen met Michel (47) en moeder van twee dochters: Isis (15) en Loeki (13).

“Suikers – ik was er verslaafd aan. Er ging geen dag voorbij zonder koek, snoep en chocola. Drie jaar geleden besloot ik de suikers te minderen, want ik was ongelukkig met mijn lijf en bewegen werd steeds lastiger. Op de fiets voelde ik alles schudden.

Stroomversnelling

Corona bracht het afvallen in een stroomversnelling. Omdat ik mijn dochters niet meer ’s avonds naar sport hoefde te brengen, ontstond er rust en ruimte om gezonder te eten. Ook begon ik met intermittent fasting: periodiek vasten. In overleg met een diëtiste stelde ik een voedingspatroon samen waarbij ik binnen acht uur drie maaltijden at en daarna zestien uur vastte. Als extra mindtrick poetste ik mijn tanden ’s avonds om zeven uur al – daarna mocht ik toch niks meer eten.

Door het thuiswerken had ik ook meer tijd om te bewegen. Ik kocht een racefiets op Marktplaats en ging wielrennen in de duinen, maar ook touwtjespringen in het park. Werkt als een malle: mijn jongste dochter maakte elke vrijdag een foto van mij in ondergoed en iedere week merkte ik verschil. De ene keer was m’n buik geslonken, de week erna mijn heupen.

Vlak voor het afvallen had ik als trouwambtenaar een nieuwe toga laten maken. Een paar maanden later moest ik er al mee terug om ’m te vermaken – ik was twee kledingmaten kwijtgeraakt en had weer een taille. Na zes maanden was ik 25 kilo lichter.

Lees ook – Mom in Balance uitleg: 30 dagen Routine Booster >

Andere mindset

Ik schommel sindsdien rond de 90 kilo. Omdat ik geen slaaf meer ben van suiker, voel ik me heel krachtig en mentaal veel scherper. Ook kan ik Michel weer knuffelen zonder dat mijn buik me op afstand houdt. Voor hem is mijn figuur trouwens nooit een issue geweest. Hij vindt me mooi om wie ik ben. In mijn vorige relatie was dat wel anders. Na mijn scheiding ben ik aan mezelf gaan werken en leerde ik dat ik er mag zijn. Michel heeft dat gevoel versterkt.

“Ik vind dat ik het waard ben om gezond te zijn”

Ik ben weleens eerder afgevallen, maar dat deed ik omdat ik te dik, te zwaar, te lelijk was. Daarna viel ik terug in mijn oude eetpatroon. Nu hou ik het vol omdat ik ben afgevallen met een andere mindset: ik vind dat ik het waard ben om gezond te zijn. Dat is een wereld van verschil en zonder twijfel mijn mooiste winst.”

veel kilo's kwijt Janneke

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.