Onderzoek: 85 procent van de ouders wil minder werken

21.10.2022 12:52
werken

De balans vinden tussen werk, tijd doorbrengen met het gezin, me-time, het huishouden en vriendschappen onderhouden blijft voor veel ouders een struggle. Ze besteden meer tijd aan werk en carrière dan in 2015, terwijl zij dat liever anders zien. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en onderzoeksbureau Choice onder meer dan duizend ouders.

Meer aan het werk

Van alle ondervraagden besteedt 52 procent meer tijd aan hun werk en carrière ten opzichte van zeven jaar geleden (39 procent), terwijl 85 procent van de mensen dat liever minder zouden doen om meer tijd over te houden voor het gezin en zichzelf. In 2015 was dat nog 50 procent. Ouders zijn meer werkweken gaan maken van minimaal 29 uur omdat het een noodzakelijk bron van inkomsten is geworden door de inflatie, terwijl de voorkeur ligt bij een werkweek tussen de 17 en 28 uur om zo tijd over te houden voor dingen die zij echt belangrijk vinden. Het zorgt voor onzekerheid want ouders geven zichzelf nu een minder hoog cijfer dan in 2015. Ze vinden dat ze toegeeflijker zijn geworden, willen eigenlijk meer consequent zijn en geven aan vaker speelgoed te kopen waar ze eigenlijk niet achterstaan.

Lees ook – Een derde van de mannen vindt dat vrouw minder moet werken na komst kinderen >

Structureel te weinig tijd

“Ouders hebben structureel een gevoel van te weinig tijd, voor hun kind(eren) en zichzelf. Dat beeld zien wij ook terug. Ouders die worstelen met een burn-out, puzzelen over de verdeling van zorg en tijd voor jezelf. Ook zien we een grotere interesse in onderwerpen als zelfzorg, zelfontplooiing en balans”, aldus Ouders van Nu hoofdredacteur Hilde Tholen. Ook het onderhouden van vriendschappen blijft een gevecht voor ouders nu er meer tijd naar werk gaat. Alle tijd die er overblijft, gaat dan liever naar het gezin. “Dat schuurt, want ouders zien ook dat vrije tijd met gelijkgestemden positief bijdraagt aan een gevoel van ontspanning, betere mentale- en fysieke gezondheid en minder onzekerheid.”

Deeltijd werken

Dit alles zorgt ervoor dat moeders ervoor kiezen om parttime te werken zodra de kinderen ouder worden, mits dat financieel haalbaar is. Meer geld weegt dan niet op tegen de tijd die ze overhouden voor zaken die ze belangrijker vinden.

Bron: Ouders van Nu, NOS.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.