‘Ik moet er echt voor waken dat ik ruimte voor mezelf pak’

06.11.2023 15:01
tijd voor mezelf Beeld: Getty Images

Heleen pakt wat tijd voor zichzelf in de supermarkt, Dorette neemt ieder weekend een dagdeel voor zichzelf en Josine houdt haar kinderen bezig met slow food.

Dorette (36): “Met mijn man heb ik de afspraak dat we ieder weekend een dagdeel voor onszelf hebben. Zaterdag aan het ontbijt bepalen we dan wie welk deel van de dag krijgt. Voor hem is dat makkelijker dan voor mij; zijn eerste zin op zaterdag is ongeveer: ‘Ik ga zo mountainbiken en daarna wat drinken met de jongens.’ Ik moet er dan echt voor waken dat ik die ruimte ook voor mezelf pak.

Eerst jij, dan ik

In het begin liet ik het een beetje gebeuren, en kwam dan zondagavond tot de conclusie dat ik bekaf en me ontevreden voelde. Ook was ik vaak kortaf naar de rest van de familie. Ik verweet het mijn man ook ergens dat hij niet wat meer rekening hield met mij. Nu pak ik die ruimte wel en zeg ik op zaterdagochtend: ‘Prima, jij veel plezier, dan ga ik vanmiddag. Hoe laat ben je ongeveer terug?’ Dan ga ik vaak sporten, of drink cappuccino met een boek in een cafeetje in de buurt.

Soms is het moeilijk, als een van mijn kinderen me omhelst en ik toch niet echt zin heb om te sporten. Maar ik weet dat ik zoveel energieker en blijer word als ik het wel doe, dat ik uiteindelijk altijd ga.”

Lees ook – Zout op met je me-time: ‘Ik zou alleen maar denken aan de kleding die ik nog moet strijken’ >

Slowfood

Josine (28): “Al sinds mijn oudste negen maanden is, kook ik zoete maiskolven voor mijn kinderen. Die pellen ze per korrel af en zo heb ik even tijd om te werken, of zelf rustig chocola te eten in de woonkamer. Het levert me zeker een halfuur op. Inmiddels zijn ze twee en vier jaar oud en het werkt nog steeds.”

Op het gemakje

Heleen (46): “Toen de kinderen kleiner waren, pakte ik mijn tijd bij het boodschappen doen. Als mijn man thuis was, zei ik dat ik per se iets moest hebben en liep in de winkel op mijn gemak langs de schappen. Zo kwam ik helemaal bij.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.