‘Wauw, ze verwachten al zoveel van kinderen. Mogen ze ook nog kind zijn?’

05.03.2024 06:00

Op elf basisscholen zijn ze begonnen met een experiment om de impact van langere schooluren op basisschoolkinderen te onderzoeken. Hier vonden jullie iets van.

Caroline vindt dat we veel kunnen leren van de Scandinavische landen: “Veel wetenschappelijke onderzoeken wijzen inmiddels toch uit dat het Scandinavische model (minder lesuren en meer buiten spelen) het meest succesvol is voor gelukkige kinderen. Dus als succesvol hetzelfde is als gelukkig dan zou ik zeggen: NEE!”

Rachel heeft haar vraagtekens: “Wauw ze verwachten al zoveel van die kinderen. Mogen ze ook nog kind zijn?”

Miertje heeft een duidelijke mening: “Absoluut niet. Ontwikkeling buiten school is net zo belangrijk. Leren doe je overal, niet alleen binnen de vier muren van de klas of met de lessen die op school worden gegeven.”

Voor Suzanne ligt het eraan hoe die extra uren worden besteed: “Ligt eraan wat ze tijdens die extra uren doen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.”

Rosalie ziet liever een middenweg: “Langere uren, minder dagen. Ik ben eerder voorstander van efficiënter onderwijs in minder uren.”

Lees ook: Kooklessen op basisscholen voor een gezonde toekomst

Marissa deelt haar professionele visie: “Zowel als moeder en als leerkracht zeg ik nee! Ik merk aan het eind van een schooldag al dat de kinderen moeite hebben met focussen. Ik weet ook niet welke invulling gegeven zou worden, stel dat het verlengd zou worden met keuze elementen zoals sport, creatief of anders dan een leervak, dan zou het een ander verhaal worden. Zelfs dan vraag ik mij af in hoeverre kinderen een lange dag dan vol houden.”

Milou spendeert die tijd liever met haar dochter: Vier dagen naar school is meer dan genoeg, ik wil ook graag tijd met mijn meisje. Geniet nu volop van de vrije tijd nu ze nog naar het kinderdagverblijf gaat. Zo dankbaar dat ik haar om me heen heb.”

Ydwine neemt het experiment niet serieus: “O ja heerlijk lekker tot een uurtje of zes naar school, kunnen ze vast wennen aan fulltime werken. Wat een super goed idee, zitten ze straks samen met papa en mama thuis met een burn-out. Daarna nog even een zwemlesje of voetbaltraining mee pakken heb je als ouders ook eens wat hippe ‘me time. Ik kan niet wachten.. Overigens wel een goeie om thuis onderwijs te promoten en de leerkrachten te ontlasten.”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.