Kooklessen op basisscholen voor een gezonde toekomst

27.02.2024 09:32

In heel Nederland krijgen kinderen op 120 basisscholen deze week kookles van professionele chefs zoals Robin Collard en Joske Meijer, met als doel hen de waarde van gezond eten mee te geven.

Bij basisschool De Keerkring in Zoetermeer leren zij dat gezonde voeding niet per se uit een pakje hoeft te komen en worden zij vertrouwd gemaakt met de schijf van vijf. “Jong geleerd is oud gedaan,” is het motto achter dit initiatief, dat in samenwerking met de Universiteit Wageningen wordt uitgevoerd.

Een verrijking voor ieder kind

Volgens projectleider Smaaklessen Marlies Willemsen is het essentieel dat kinderen al op jonge leeftijd kookvaardigheden als bakken, snijden, raspen en grillen onder de knie krijgen. Dit maakt ze niet alleen zelfverzekerder, maar bereidt ze ook voor op een toekomst waarin ze zelf gezonde maaltijden kunnen bereiden. Juf Pascalle Schreurs, die al vaker met haar klas aan het koken slaat, merkt dat alle kinderen het “onwijs leuk” vinden. Zelfs de kinderen die motorisch wat uitgedaagd zijn, groeien door de oefening.

Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat kinderen thuis ook meehelpen in de keuken. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind, maar biedt ook voordelen voor de ouders.

Handig: 7x recepten die je (of jullie samen) in een kwartier op tafel zet

Ouders, laat je kinderen mee koken!

Marlies Willemsen roept ouders op om hun kinderen tenminste één keer per week mee te laten helpen in de keuken. Dit initiatief, gelanceerd door koks Robin Collard en Joske Meijer, is bedoeld om kinderen al jong in aanraking te brengen met het plezier van koken en hen bewust te maken van gezonde voedingskeuzes.

De hoop is dat deze ervaringen de kinderen niet alleen nu, maar ook in hun latere leven zullen beïnvloeden. Door kinderen al vroeg de basis van gezond koken bij te brengen, wordt de basis gelegd voor een gezondere toekomst waarin ze zelfverzekerd en bewust hun maaltijden kunnen kiezen en bereiden.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.