Laura over verlanglijstjes: ‘Hoe kun je verwachten dat anderen precies kopen wat jij wil?’

24.05.2024 11:00

Kinderfeestjes, er is geen ontkomen aan zodra je moeder bent. Een modern aspect van die fuifjes? Het beruchte online verlanglijstje. Iets waar mama Laura (37) haar mening over deelt.

Laura: “Het is weer zover. Je opent je Whatssap en daar is ‘ie dan: de uitnodiging voor het zoveelste kinderfeestje. Het gegil, gekrijs, de hectiek rondom de taart, het zingen en de cadeautjes – het hele circus begint al bij de uitnodiging. Wat mij pas echt doet zuchten, is dat online verlanglijstje dat er steevast bij zit. Serieus, hoe kun je verwachten dat anderen precies dát kopen wat jij hebt uitgezocht?

Lees ook – ‘Die over-the-top kinderfeestjes; ik ben er helemaal klaar mee’

Speelgoedwinkel voor celebrities

Ik herinner me de eerste keer dat ik zo’n lijstje ontving. Dat was nog voordat ik zelf moeder werd. Ik dacht bij mezelf: cadeaus horen toch een verrassing te zijn? Nu ik zelf aan de andere kant sta, snap ik het enigszins. Natuurlijk wil je niet met drie dezelfde blokkendozen zitten, en speelgoed dat klinkt alsof er een mini-orkest aan het repeteren is, is allesbehalve welkom.

Maar toch, je bent min of meer gedwongen om iets af te strepen van dat lijstje. En tegenwoordig staan er cadeaus op waar ik van schrik. De prijzen liggen altijd boven de 25 euro. Laatst zag ik zelfs een megagrote stapelset van 300 euro op een lijstje staan. Serieus, zijn we hier nu een speelgoedwinkel voor celebrities aan het runnen?

Lees ook – Kim: ‘Mijn schoonmoeder overlaadt mijn kinderen met plastic speelgoed’

Weer als vroeger

En laten we het eens hebben over de selectiecriteria. Ik vraag me af of sommige moeders rekening houden met wat het kind leuk vindt, of wat zij zelf Instagrammable vinden of leuk bij het interieur staat. Want zeg nou ’s eerlijk, wie heeft er écht een life-size giraffe nodig voor in de speelkamer?

Van mij mag het weer zoals vroeger. Gewoon zelf een cadeau kiezen waarvan jij denkt dat de jarige het leuk vindt. Je nodigt toch alleen mensen uit die jouw kind goed kennen? Als je als genodigde écht niets weet, bel je gewoon even op of geef je een cadeaubon. Simpel toch?

Lees ook – ‘Als ik al die perfecte Instagram-moeders zie, voel ik me een vreselijke ouder’

Minder stressvol

Voor de moeders die teleurgesteld zijn als ze dan iets krijgen dat niet op het lijstje staat: je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Wees dankbaar voor de cadeaus, je kind speelt er heus wel mee. Baal je echt? Zet het lekker op Vinted en koop alsnog een speeltje waar je gelukkig van wordt.

Laten we het kinderfeestjes-ritueel vooral weer wat spontaner en minder stressvol maken. Uiteindelijk draait het om het samen zijn en de herinneringen die we samen maken, niet om de grootte van het cadeau of hoe mooi het eruitziet voor de online wereld.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.