Kim: ‘Mijn schoonmoeder overlaadt mijn kinderen met plastic speelgoed’

06.05.2024 10:36
plastic speelgoed Bron: Unsplash

Opa’s en oma’s, ze bedoelen het vaak allemaal heel goed, maar toch matcht dat niet altijd met jouw visie als ouder. Zo overlaadt de schoonmoeder van Kim haar kinderen met cadeautjes, veel daarvan is plastic speelgoed. Iets waar Kim geen fan van is.

“Mijn schoonmoeder is echt een schat van een vrouw, daar niet van. Ze bedoelt het altijd goed, maar soms… Nou ja, soms schiet ze een beetje door, zeg maar. En wat ik bedoel met “een beetje door” is eigenlijk een heleboel door. Ze overstelpt onze kinderen namelijk met speelgoed.

Plastic speelgoed

Nu denk je misschien, wat is daar nou erg aan? Nou, het gaat om het soort speelgoed dat ze geeft. Het is niet het educatieve, duurzame speelgoed waar ik altijd naar op zoek ben. Het is voornamelijk dat goedkope, plastic spul dat je bij de Action, Zeeman of Kruidvat vindt. Je kent het wel, van die felgekleurde, lawaaierige dingen waarvan je je afvraagt hoe lang ze heel blijven.

Lees ook: ‘Ik word er knettergek van dat mijn schoonmoeder elke dag ‘even’ op visite komt’

Ik bedoel, ik waardeer het gebaar echt wel. Het is lief dat ze onze kinderen zo graag wil verwennen. Maar aan de andere kant voel ik me er ook een beetje ongemakkelijk bij. Ik wil namelijk niet dat onze kinderen opgroeien in een zee van plastic rommel. Ik wil dat ze leren om te genieten van de eenvoudige dingen, om creatief te zijn en hun fantasie te gebruiken. En ik ben ervan overtuigd dat het soort speelgoed dat ze krijgen daar een grote rol in speelt.

Gevoelens kwetsen

Maar hoe vertel je zoiets aan je schoonmoeder zonder haar gevoelens te kwetsen? Ze doet het allemaal met de beste bedoelingen, dus ik wil haar niet voor het hoofd stoten. Maar tegelijkertijd wil ik ook dat ze begrijpt waarom ik het belangrijk vind om selectief te zijn in het speelgoed dat onze kinderen krijgen.

Misschien kan ik het subtiel ter sprake brengen en voorzichtig laten weten dat we proberen om minder spullen in huis te hebben. Maar telkens als ik mezelf voorneem om het aan te kaarten, slaat de twijfel toe en houd ik mijn mond maar weer.

Lees ook: ‘Ik heb alle kerstcadeaus van mijn schoonmoeder alweer te koop gezet’

Misschien ben ik gewoon te bang voor confrontatie. Misschien maak ik me te veel zorgen over wat anderen van me zullen denken. Maar ik weet dat ik uiteindelijk wel moet opkomen voor wat ik belangrijk vind, niet alleen voor mezelf maar vooral voor mijn kinderen. Zelfs als dat betekent dat ik af en toe een lastig gesprek moet voeren.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.