Kinderen met chronische verkoudheidsklachten mogen gewoon naar school. Maar in praktijk blijkt dat veel scholen en opvangcentra de snotterende kleintjes weigeren uit angst voor corona. Dat maakt ouders boos.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen met verkoudheidsklachten moeten thuisblijven. Maar als ze daardoor minimaal een week school of opvang missen, kunnen ouders om een coronatest vragen.
Volgens het RIVM moeten ouders dan in gesprek gaan met de kinderopvang of de school en aangeven dat het om bekende, chronische verkoudheidsklachten bij hun kind gaat. In dat geval moeten kinderen gewoon naar school kunnen.
Weinig testen
In werkelijkheid worden kinderen onder de twaalf jaar amper getest. Bij een coronatest wordt een wattenstaafje diep in de neus en keel gebracht en dat is voor kinderen ingrijpend. Ook is soms overduidelijk dat een coronatest niet nodig is, gezien de klachten van het kind. Huisartsen geven de ouders vaak geen briefje mee en GGD’s hebben het te druk, waardoor veel ouders zich ongehoord voelen.
Ouderorganisatie Boink krijgt veel klachten binnen van ouders. Het zou gaan om tientallen telefoontjes per uur van ouders die met hun snotterende kind thuiszitten. ‘Kinderdagverblijven moeten meer ontspannen’, zegt voorziter Gjalt Jellesma in het AD. ‘Het is onmogelijk om bij iedere ingang een arts of GGD’er neer te zetten. Hoe jonger de kinderen, hoe meer snotneuzen. Dat hoort bij het opbouwen van de weerstand.’
Dilemma
De Brancheorganisatie Kinderopvang wil niet dat de pedagogisch medewerkers moeten beslissen of een kind met een snottebel chronische klachten heeft of niet. ‘Dat moet iemand met verstand van gezondheid beslissen’, zegt directeur Emmeline Bijlsma.
De organisatie wil in gesprek met het ministerie en het RIVM voor een oplossing. Bijlsma: ‘Ik zie ouders die kapot zijn en hun kind dolgraag naar de opvang willen sturen. Andere ouders stellen vragen over een ander kind in de groep met een snottebel. En er is ongerust personeel dat er een oordeel over moet vellen. Een enorm dilemma dat ontzettend gevoelig ligt.’
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Jasmijn van groep 7. Ze ondernam actie toen een leerling altijd met een lege broodtrommel zat.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.
In haar nieuwste editorial in LINDA. uit Linda de Mol haar zorgen over de manier waarop jonge kinderen tegenwoordig worden opgevoed. Volgens haar is er sprake van een “tere kinderzieltje-tendens”, waarbij ouders hun kroost te veel willen beschermen tegen alles wat ongemakkelijk of vervelend is.