Dít moet je weten over het coronavirus bij kinderen

03.03.2020 13:56
zeep-coronavirus-kinderen

De wereld staat op z’n kop nu het coronavirus om zich heen grijpt. Moeten we onze kinderen nu massaal binnen houden? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Hoe herken je het coronavirus? 

Als je in Nederland verkouden bent of hoest, hoef je je niet meteen zorgen te maken dat je het virus hebt: de kans is groter dat je een ‘gewoon’ griepje hebt. Wel is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts als jij of je kind last heeft van koorts of luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en de afgelopen de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:

  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

 

Moeten ouders zich zorgen maken? 

Uit de laatste cijfers blijkt dat vooral mensen ouder dan 45 het coronavirus oplopen – kinderen vallen niet onder een speciale risicogroep. Is een kind toch besmet? Dan vertoont hij of zij vaak mildere symptomen.

 

Lees ook
Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Worden scholen in Nederland gesloten?

Ja, op dit moment zijn scholen tot en met de meivakantie 2020 gesloten.

 

Mag mijn kind naar de kinderopvang?

De kinderopvang en gastouderopvang gaan ook dicht tot en met de meivakantie 2020. Dit geldt ook voor gastouderopvang bij de vraagouder thuis. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.

 

Ik werk in een cruciale beroepsgroep, maar mijn partner niet. Wat nu?

Probeer dan toch je kind zelf op te vangen. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Het is namelijk geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken.

 

Ik denk dat mijn kind het coronavirus heeft; wat moet ik doen? 

Voldoet je kind aan alle symptomen en is hij of zij de afgelopen weken in een risicogebied geweest (of in contact geweest met iemand met het virus), ga dan niet langs bij de huisarts maar bel voor een telefonisch consult. De huisarts schat vervolgens op afstand in hoe ernstig de klachten zijn. Als hij of zij denkt dat je kind het virus bij zich draagt, gaat je kind in thuisisolatie tot hij of zij beter is.

 

Bron: Rijksoverheid.nl / NU.nl