Veel kilo’s kwijt: ‘Een wandeling naar de supermarkt voelde niet meer als een opgave’

20.02.2023 07:06
veel kilo's kwijt Eke Beeld: Nine IJff

Eke Brouwer (38) is single moeder van Max (8) en Storm (4). Door haar relatie met eten te veranderen is ze 30 kilo afgevallen.

“De eerste zes jaar van Max’ leven was ik een inactieve moeder. Zo een die in de speeltuin toekeek vanaf het bankje. Zonde, denk ik nu. Tegenwoordig ren ik achter mijn kroost aan en zwier ik vrolijk mee, want ik pas weer op de schommel.

Emotie-eten

Een paar jaar geleden zei mijn inmiddels ex-man: ‘Misschien moet je iets aan je figuur doen.’ Logisch, hij is sportleraar, maar ik dacht: je kan me wat. Ik haat sporten en oké, ik had behoorlijke rondingen, maar mijn figuur was nooit echt een issue geweest. Toch bleef zijn opmerking in mijn hoofd zitten. Ik voelde me vaak lamlendig, had weinig energie – fitter worden zou misschien helpen.

Op Insta zag ik een afval-app voorbijkomen waarbij gefocust werd op je psyche. Wat is je relatie met eten? Hoe verander je die? Ik besloot ’m te downloaden en nam als stok achter de deur een abonnement voor drie maanden.

Ik leerde dat ik een emotie-eter was en kreeg tips om slechte gewoonten te doorbreken. Zo ging ik mijn nagels lakken of iets anders doen waar ik blij van werd, zodra ik trek had in iets lekkers. Ook kwam ik erachter dat ik niet veel hoefde te eten om energie te krijgen, omdat je lichaam reserves heeft, en dat de avond net zo leuk kan zijn zonder die zak chips.

Lees ook – Culinair schrijver Vanja: ‘Mijn truc om ze groente te laten eten? Zet het als eerste klaar’ >

Doorzetten

Met het doorbreken van de gewoonte verdween steeds meer de behoefte om te snaaien. Ik moest mezelf dagelijks wegen. Mijn doel was 2 kilo kwijtraken in drie maanden, maar het ging veel sneller. Na een halfjaar was ik 8 kilo afgevallen en al een stuk fitter. Een wandeling naar de supermarkt voelde niet meer als een opgave.

“Vroeger begon ik er niet eens aan als ik wist dat iets me niet ging lukken, nu heb ik geleerd dat ik dingen kan afmaken”

Van sporten ben ik nog steeds geen fan. Maar door steeds meer te bewegen – lopen, fietsen, de trap nemen – en op mijn eten te letten, ben ik 30 kilo afgevallen. Veel mensen prijzen mijn nieuwe figuur. Dat is mooi, maar ik benadruk wel dat ik nog steeds dezelfde persoon ben en ben vooral trots op mijn doorzettingsvermogen. Vroeger begon ik er niet eens aan als ik wist dat iets me niet ging lukken, nu heb ik geleerd dat ik dingen kan afmaken. Neem het klussen in huis; sinds mijn scheiding moet ik dat zelf doen. Een uitdaging, maar ik martel mezelf net zolang tot het lukt.”

veel kilo's kwijt Eke

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.