‘Lust ik niet!’, ‘Iel, vies!’ en ‘Dat ga ik echt niet eten!’, zijn bij ouders veelgehoorde zinnen aan tafel. Maar hoe groot de strijd om eten ook is, volgens wetenschapsexpert Martijn Peters is het wel belangrijk om verschillende voedselmiddelen te blijven aanbieden.
Lees verder onder de advertentie
“Als je niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je 2 jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”
Externe factoren
Er zijn belangrijke, externe factoren waarom we dingen niet lusten. Dat begint al in de baarmoeder. “In de baarmoeder inhaleert en ademt de foetus voornamelijk vruchtwater. En dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder. Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht”, aldus Peters. Het is daarom van belang om tijdens de zwangerschap al variërend en gezond te eten.
Lees verder onder de advertentie
Supersmaak
Verder hebben geur, textuur, culturele achtergrond en emotionele context invloed op je smaak. Als je bijvoorbeeld moet overgeven nadat je een nieuw voedingsmiddel hebt gegeten, krijgt het eten vaak de schuld. Een klein deel van jouw smaak is genetisch bepaald. “Zo beïnvloeden jouw genen de smaakpapillen op de tong. Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’.”
Doorzetten met eten in de eerste twee jaar van het kinderleven kan dus belonend werken. Maar dit vergt wel wat geduld en doorzettingsvermogen. Volgens studies moet je eerst tien tot vijftien keer voedingsmiddelen aanbieden voordat een kind eraan kan wennen.
Lees verder onder de advertentie
Stapsgewijs leren eten
Wil je dit op latere leeftijd nog proberen, dan is het belangrijk om stapsgewijs voeding aan te bieden. “Begin door het voedingsmiddel in huis te halen dat jouw kind super vies vindt. Laat jouw zoon of dochter dan het voedsel eens in de mond stoppen, zonder het door te slikken. Zo kunnen ze wennen aan de smaak of textuur. De laatste stap is dan om het door te slikken.”
Maar niet getreurd als je de strijd rondom eten niet meer ziet zitten. Een onderzoek wijst uit dat het niet zo erg is als het kind iets niet lust. “Het is gezonder als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.”
Bron: AD.nl.
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.