‘Sporten maakt me een relaxtere moeder’

26.03.2022 06:24

Kiona (34) is getrouwd met Nathaly (39) en moeder van Austin (bijna 6). Ze werkt als sportinstructeur en doet in haar vrije tijd drie keer per week aan bootcamp.

“Verstand op nul en knallen: tien burpees, twintig squats, twintig lunges. Hartslag naar 170. Hijgen, zweten als een otter. Bij bootcamp push ik mezelf tot het gaatje. Ondertussen ben ik lekker buiten en gebruik ik niet alleen mijn eigen lichaamsgewicht en attributen zoals kettlebells of autobanden, maar ook alles wat ik tegenkom: een muur, boomstam of stoeprand. Dat maakt het gevarieerder dan in de sportschool.

sporten relaxtere moeder Kiona

Frisse lucht en zand tussen je tenen

Bij mijn eerste les, tijdens mijn zwangerschap, was ik meteen verkocht. Ik zocht een manier om fit te blijven en als ex-hockeyster van het nationale elftal van de Nederlandse Antillen, waar ik geboren en getogen ben, vond ik de zwangerschapslessen in de sportschool niet intensief genoeg. Bovendien sprak het buiten-zijn van bootcamp me aan. Geen zweterig zaaltje, maar sporten in het park of op het strand. Frisse lucht, zand tussen je tenen, zingende vogels.

“Ik heb heus niet altijd zin, maar dan ga ik toch, omdat ik weet wat het me oplevert.”

Sindsdien train ik drie keer per week. Ook bij windkracht acht of als het regent – hoe natter ik thuiskom, hoe beter. Het feit dat ik mijn grens opnieuw verlegd heb en die extreme omstandigheden heb doorstaan geeft een kick. Ik heb heus niet altijd zin, maar dan ga ik toch, omdat ik weet wat het me oplevert: nieuwe energie. Het maakt me vrolijker en relaxter, ook als moeder. Austin is nogal temperamentvol: vindt-ie iets niet leuk, dan kan hij door het lint gaan. Als ik niet sport, ben ik chagrijnig en ga ik tegen hem in. Nu kan ik zijn driftbui positief benaderen en rust uitstralen, waardoor hij vanzelf kalmeert.

 

Lees ook
Mama houdt van sporten: ‘Met veertig weken stond ik nog te squatten’ >

 

‘Sportachtig’

Laatst moest Austin zichzelf op school omschrijven in drie woorden. ‘Sportachtig’ was er een van. Hij houdt van fietsen, rennen en – hoe kan het ook anders – bootcampen. Sinds twee jaar geef ik training aan onder meer zwangere vrouwen en moeders. In coronatijd deed Austin enthousiast mee met de online lessen. Pontificaal in beeld, al was het slechts een paar minuten – ‘want je wordt er toch wel moe van’.

Soms bedenkt hij nieuwe oefeningen, zoals de giraffe die water drinkt. Inderdaad: je benen strekken, kont naar achteren en voorover buigen. Later bekeek hij het filmpje dat ik daarvan in mijn les had gemaakt. Trots en vol ongeloof, omdat ik de oefening echt ‘de giraffe’ had genoemd. Maar wat wil je, in een groep met uitsluitend moeders. Daar zorgt kinderlogica juist voor de nodige humor en motivatie.”

 

Dit portret staat in Kek Mama 02-2022.

sporten relaxtere moeder Kiona

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!