Tooske Ragas: ‘Ik geef de opvoeding niet uit handen en wil zoveel mogelijk thuis zijn’

08.12.2020 15:02
Tooske Ragas

Duidelijke regels, geen gezeur. Met vier kinderen voerde door Kek Mama-lezeressen verkozen supermom Tooske Ragas een strak regime door in huis.

“Met Tooske!” De energie knalt haast door het scherm als Tooske opgewekt haar telefoon opneemt. Het is dinsdagochtend tien uur, wat betekent dat ze net heeft gesport met een vriendin, iets wat ‘sinds corona’ drie tot vier keer per week gebeurt. “Ik heb net hele nare dingen met een kettlebell gedaan”, gruwelt ze. Het moet wel, vindt ze, nu ze meer tijd heeft én ook meer eet en drinkt dan normaal. “Het is maar een kwartiertje per keer, hoor. Het moet natuurlijk niet echt op sporten gaan lijken.”
 

Terug naar school

Net als voor velen gooit corona ook voor Tooske carrièrematig aardig wat roet in het eten. “Ik zou de komende maanden veel leuke dingen doen, een nieuw tv-programma, een theatershow… helaas kan nu niks doorgaan. We klagen niet, we zijn gezond en hebben het goed, maar saai is het wel. In het voorjaar heb ik mijn huis al binnenstebuiten gekeerd, alle voegen geschrobd, de zolder gesopt, kleding uitgezocht. Harstikke fijn, maar dat ga ik nu niet nóg eens doen, doei!” En dus gooit Tooske het over een andere boeg: “Ik ga terug naar school, volgende week begin ik aan een master pedagogiek in Leiden. Iets wat ik al jaren wil, maar waarvoor ik nooit tijd had.”

Die interesse voor het vak betekent overigens niet dat Tooske nou zo dol is op álle kinderen, voegt ze er snel aan toe. “Integendeel, ik vind veel kinderen tegenwoordig best brutaal en onaardig, ik krijg af en toe vriendjes en vriendinnetjes over de vloer die niet eens gedag zeggen als ze binnenkomen. Dan denk ik: hoe is het mogelijk dat jij niet weet dat dit ongepast is? Maar goed, juist dát aspect van opvoeden – wat werkt wel, wat niet – fascineert me. Het lijkt me super om mijn eigen ervaringen te kunnen combineren met vakkennis.”
 

Gezin

Met vier kinderen van 19, 13, 12 en 10 hebben Tooske en haar man Bastiaan aan opvoedkundige ervaring geen gebrek. Afgelopen zomer was het stel alweer vijftien jaar getrouwd, een love story die enigszins rommelig begon, omdat Tooske al getrouwd was toen de vonk oversloeg en Bas’ zoon amper twee jaar was. “Dat was niet makkelijk, maar gelukkig luisterden Bas en ik naar dat diepe gevoel vanbinnen: wij moeten dit samen doen, dit leven, jij en ik.”

En dat deden ze. In no time kreeg Sem er daarom drie zusjes bij. Bas wilde namelijk een groot gezin, verkondigde hij te pas én te onpas. “Bijvoorbeeld een minuut na de geboorte van Leentje; ik lag nog in shock bij te komen toen hij uitschreeuwde dat hij er nog een wilde!” Het resultaat: drie kinderen in drieënhalf jaar. “Intensief hoor, ik liep echt op mijn tandvlees.
 

Eigen leven

Ik weet nog dat we altijd zeiden dat wij de basis waren, dat de kinderen met óns mochten meedoen en niet andersom. Maar toen ze klein waren was dat totaal niet aan de orde, het ritme van de kinderen beheerste ons leven. En Bas hing er als een typische man omheen, zoekend: waar is mijn plek? Ja, vriend, jij wilde een groot gezin toch?” Ze lacht hard, het is immers goed gekomen. “Bas en ik hebben ons eigen leven weer terug en de kinderen zijn vriendelijke, behulpzame mensen geworden. Of dat door ons komt of vooral door school en vrienden, geen idee, maar ik heb het in ieder geval nog níet verpest. We zijn er nog lang niet, maar de eerste helft is redelijk succesvol verlopen.”
 

Lees ook
Even loeren: déze beroemdheden hebben een groot gezin >

 

Strakke, heldere kaders

Tooske had dan ook een geweldig voorbeeld, vertelt ze, met ouders die uit het onderwijs komen en een passie delen voor ‘het helpen grootbrengen’ van kinderen. “In ons gezin was veel geduld en ruimte, maar tegelijkertijd ook strakke, heldere kaders. Rust, regelmaat, structuur en herhaling, daar ging het allemaal om. Aanvankelijk omdat ik een oudere broer met down heb, maar wat bleek? Die duidelijkheid deed ons allemaal goed, mij zeker. Het heeft me tot een happy, uitgebalanceerd en stabiel mens gemaakt, zonder extreme uitschieters qua humeur.”

Net als haar moeder wilde ze de opvoeding niet uit handen geven, maar zelf zo veel mogelijk thuis zijn. “Hoewel ik er nooit zo over had nagedacht, bleek ik onbewust vrij strakke ideeën te hebben over de opvoeding. Het zat gewoon in mijn genen, een gelukje misschien. Zo ging ik niet backpacken met baby’s en nam ik mijn peuters niet mee naar een restaurant: ze sliepen elke avond in hun eigen bedje, in hun eigen omgeving, met hetzelfde uitzicht uit hetzelfde raam. Zelfs nu nog zing ik elke avond voor al mijn kinderen hetzelfde slaapliedje als toen. Ik geloof in vaste pijlers.”
 

Structuur

Haar strakke stramien werd niet door iedereen omarmd, herinnert Tooske zich. “Onze vrienden vonden mij wel echt streng. Maar ja, hoe je het ook wendt of keert: met vier kinderen moet je kiezen. Het wordt een soort militaire operatie, zij het liefdevol en zo gezellig mogelijk, of het wordt één grote chaos.”

Had het aan Bas gelegen, dan had het gezin Ragas die tweede, chaotische afslag genomen. Maar gelukkig was Bas niet de baas, lacht Tooske. “Bas is veel creatiever dan ik, wat betekent dat het al erg druk is in zijn hoofd, laat staan met de prikkels van vier kinderen erbij. De structuur die ik aanbracht binnen het gekrioel vond hij daarom erg prettig. Zelf had hij het nooit zo aangepakt, maar hij had er baat bij. Het gaf hem rust.”
 

Verschillen

Dat het stel zo verschillend is, werkt in hun voordeel, denkt Tooske. “Bas is heel communicatief; alles wat hem niet zint of wat hij niet begrijpt blijft hij adresseren totdat het besproken is. Of ik wil of niet, daar kom ik niet onderuit. Misschien is dat, naast dik vet geluk, wel een van de belangrijkste redenen dat we al zo lang samen zijn.

Ook voor de kinderen is het prettig dat we verschillen. Als kind uit een extreem harmonieus en geduldig gezin schrok ik me namelijk rot toen voor het eerst iemand boos op me werd, of toen ik in een huishouden kwam waar mensen tegen elkaar schreeuwden. Ik kende dat niet en was totaal van de kaart. Bas is absoluut geen boos mens, maar wel explosiever dan ik. Zo leren onze kinderen dat mensen verschillend reageren en anders in elkaar zitten. En belangrijker: dat daardoor de wereld niet vergaat.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 15-2020.

 

 

Wie zo sprankelend is als Tooske Ragas heeft geen felle kleuren nodig om te stralen. Met deze producten vul jij je kast met de stijl van deze supermom:

Armband Cinderella-koets  Bloes met pofmouw  Bloes

PANDORA X DISNEY

 

SELECTED FEMME 

Bestel ‘m hier.

JOSHV

Bestel ‘m hier.

Rok Top Gemêleerde blazer

OTTO.NL

 

OTHER STORIES

 

WEFASHION

 

Enkellaarsje  Clutch  Baret

OXITALY

 

NEXT

 

HATROOM.NL

 

Gemêleerde pantalon  Top Katoenen beha en slip 

WEFASHION

 

OYSHO

 

MONKI

 

Meer persoonlijke verhalen lezen over moederschap en opvoeden? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.