Flapuit-kinderen: ”Je bent geen zestien meer mam’, zei mijn zoon toen ik een nieuwe rok aanhad’

12.04.2022 10:42
flapuit-kinderen
Kinderen, ze zijn zo lekker eerlijk. Soms alleen iets té. Kun je je kroost nog zo divers en ruimdenkend opvoeden, ze blijven baas van hun eigen, soms nog wat bekrompen, gedachten.

Paulien is getrouwd en moeder van Otte (12), Boet (10) en Fedde (7):

“Het thuisonderwijzen van mijn zoons tijdens de lockdown ging niet van een leien dakje. Zowel mijn man als ik, beiden fulltime aan het werk, zaten hele dagen in meetings. Dat grepen de jongens aan om zo lang mogelijk te gamen of in bed te liggen. Tot school belde. Onze kinderen misten wel erg veel online lessen, ging alles wel goed? Gegeneerd beloofde ik beterschap en sprak mijn kinderen die avond aan op hun verantwoordelijkheid. Otte, een fikse prepuber, wist wel waar het euvel zat. ‘Normale moeders zijn gewoon thuis om hun kinderen te helpen’, foeterde hij. ‘Dat jíj nu zo nodig geëmancipeerd moet lopen doen.’”

Snap dat dan

Janne (41) woont samen en is moeder van Pip (10) en Puck (9):

“Mijn vriend en ik houden van tatoeages. We hebben er allebei één en we hebben de meiden uitgelegd waarom we die hebben laten zetten. Tatoeages zijn net als kleding en sieraden bedoeld om je te uiten en achter onze plaatjes zit een bijzonder, persoonlijk verhaal. Op het terras zat een man met zijn armen vol vintage, overigens prachtige, pin-ups. ‘Ik snap het hoor’, sprak mijn oudste – toch al gefascineerd door alles wat met bloot te maken heeft – wijs. ‘Die man met al die blote vrouwen op zijn arm is gewoon heel dol op seks.’”

Viespeuken

Marit (39) is single moeder van Olivier (8) en Nina (6):

“Nina had net geleerd waar baby’s vandaan komen en moest het nieuws nog even verwerken. Dus hadden papa en ik dat dan vroeger ook weleens gedaan, vrijen? ‘Inderdaad schat,’ antwoordde ik, ‘anders waren je broer en jij er niet geweest.’ ‘Dan ga ik mooi bij tante Marijke en Esther wonen’, concludeerde Nina. ‘Die doen dat tenminste niet.’”

Je kunt hier van de vloer eten

Rumeysa (36) is getrouwd en is moeder van Ayla (8) en Senna (4):

“Oma, oorspronkelijk uit Turkije, had onze dochters verteld over verschillende culturele gebruiken. Bij haar thuis werd vroeger geen varkensvlees gegeten, vertelde ze. En dat was heel normaal, legde ze uit: in India eten veel mensen bijvoorbeeld geen rund en in sommige Aziatische landen eten ze op de grond. Toen ons Japans expatbuurmeisje voor het eerst kwam eten, dekte Ayla de tafel. Ze dekte keurig voor vier personen, met aan de kopse kant van de tafel een kussentje op de grond, vork en mes er keurig voor uitgestald. ‘Wat heb jij nou gedaan?’ vroeg ik. ‘Sst mam, dat is niet aardig om te vragen’, zei Ayla. ‘Kijk nou naar haar: zij is natuurlijk gewend om op de grond te eten.’”

Lees ook

“‘Oma, ben je weer dronken?', vroeg mijn dochter tijdens het ontbijt aan mijn schoonmoeder” >

Zeg nou zelf, mam

Jo (43) is getrouwd en moeder van Ryan (12) en de tweeling Brandon en Fabio (8):

“Natuurlijk had ik het zelf in de hand gewerkt. Een nieuw shirtje, felle nagellak; als ik onzeker ben of iets me staat, vraag ik vaak aan mijn man: ‘Kan dit wel?’ Ik ben tenslotte geen zestien meer. Na wat online shoppen kwam ik die ochtend beneden in een nieuw rokje. Niks spannends, ik droeg er een dikke maillot onder en een warme trui erboven. ‘Heb je een nieuwe rok?’ vroeg Ryan. Verbaasd over zijn opmerkzaamheid – doorgaans kan ik mijn kop kaalscheren en ze hebben het nog niet door – antwoordde ik trots bevestigend. ‘Leuk hè’, zei ik. ‘Vind je het wat?’ ‘Ik vind het niet zo mooi mam’, antwoordde hij zonder blikken of blozen. ‘Je bent geen zestien meer.’”

Zo moeders, zo dochter

Silke (40) heeft een co-ouderschap met haar ex en is moeder van Rowan (10) en Bo (6):

“De beste vriendin van Rowan groeit op bij twee moeders en twee vaders. Daar hadden we het eigenlijk nooit inhoudelijk over gehad thuis, ik dacht dat het voor Rowan ook de normaalste zaak van de wereld was. Ze weet wat homoseksualiteit is en dat elke samenlevingsvorm prima is. Ondertussen raakt ze zelf ook nieuwsgierig naar de liefde. Ze giechelt als ik vraag of ze weleens iemand leuk vindt en zwijmelt bij series over verliefdheid. ‘Leuk hoor, en praat je daar dan ook over met je beste vriendin?’ vroeg ik. ‘Hallo mam,’ reageerde ze, ‘natuurlijk niet. Die heeft lesbische moeders, dus dan valt ze toch op vrouwen?’”

Vooruitziende blik

Willemijn (42) woont samen en is moeder van Billie (7) en Ko (4):

“Mijn vader, type ruwe bolster blanke pit en al veertig jaar samen met mijn moeder, heeft een liefkozend bedoelde maar wat onbehouwen manier om mijn moeder aan te halen. Hij trekt haar op schoot, slaat plagerig op haar billen en gromt: ‘Lekkere schat.’ Waarbij hij dan grijnzend naar ons kijkt en zegt: ‘Flinke heupen, jongens, goed om te baren.’

Mijn vriend en ik zijn iets fijnbesnaarder. We proberen ons taalgebruik bij de kinderen binnen beschaafde grenzen te houden en voeden ze zo neutraal mogelijk op. Tot dusver met goed resultaat; ik heb ze nog nooit horen schelden of vloeken. Billie, nu in groep 3, had zijn eerste kalverliefde. Een verlegen meisje met blonde krullen en blosjes. Wat vind je nou het leukst aan haar, vroeg ik, terwijl haar moeder vertederd op het schoolplein naast me stond. ‘Goeie heupen’, glunderde Billie. ‘Perfect om te baren.’”

Er mist hier iets

Monique (37) woont samen en is moeder van Matthew (9):

“Mijn broer en zijn man wonen in een minimalistisch designappartement. Absoluut prachtig, maar niet bepaald kindvriendelijk. Toch mag alles er. Ze zijn allebei dol op Matthew en staan hele dagen met hem in de keuken, doen verstoppertje en ravotten in de woonkamer. Tijdens ons laatste bezoek keek Matthew nog eens kritisch om zich heen, besloot zijn mening over de exclusieve inrichting niet langer onder stoelen of banken te steken en verkondigde: ‘Jullie hebben duidelijk een vrouw nodig, het is hier dóódongezellig.’”

Het hele artikel staat in Kek Mama 04-2021.

 

 

Meer herkenbare verhalen over kinderen en opvoeden?

Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.