Balans tussen werk en moederschap: Tips voor een carrière met baby

03.01.2024 13:06
werk

Wachten tot je kinderen de deur uit zijn om aan je carriere te werken? Met deze tips jongleer je met luiers, babyvoeding en je laptop.

Moeder zijn is niet zomaar een job, het is een carrière waar overuren de norm zijn en zelfs de meest doorgewinterde workaholic zou opkijken. Het CBS onthult dat bij de geboorte van het eerste kind 45% van de moeders hun werkritme aanpast of er helemaal mee stopt. Welkom bij de club van onbetaalde overwerkers, waar de luiers nooit uitverkocht raken!

Maak korte metten met schuldgevoelens

En die eeuwige schuldgevoelens? Op kantoor denk je dat je je kind tekortdoet, thuis voel je je schuldig tegenover je collega’s. Die negatieve energie verdient een betere bestemming dan een masterclass stressmanagement. Dus, gooi die schuld overboord en focus op een doordacht plan. Die berg was wacht wel even. Omarm liever een werkstijl die past bij jouw situatie. Of je nu minder wilt werken, in je pyjama thuis wilt knallen of kantoordagen als speeldates vermomt, het maakt niet uit. Er is geen goed of fout, alleen wat werkt voor jou en je mini-baas in de dop. En ja, communiceer dit op tijd met die werkgever van je, voordat je in een luierliefdesdrama verzeild raakt.

Zorg voor het juiste netwerk

Je wil met een gerust hart je mini-me aan iemand anders toevertrouwen terwijl jij de werkarena betreedt. En natuurlijk, goede kinderopvang is daarbij essentieel. Het is slim om je zo vroeg mogelijk aan te melden, want door het tekort aan personeel lijken wachtlijsten tegenwoordig op to-do lijsten – eindeloos lang. Een gastouder of een thuisoppas is ook het overwegen waard. Pols bij andere ouders hoe zij dit regelen en wat hun avonturen op kinderopvang-gebied zijn. En als kers op de taart, zorg voor een extra back-up. Een toffe relatie met buren, vrienden met kroost, of de onmisbare grootouders – het geeft een bak gemoedsrust als je weet dat er een leger aan mensen is waar je kind terecht kan en de tijd van z’n leven heeft.

Behoud de juiste focus

Het jongleren tussen werk en gezin is als proberen zeep vast te houden onder de douche: glad, glibberig en vragen om frustratie. Die laptop naast de box? Nee. Voeden, troosten en werken tegelijk? Echt niet. Werk en privé zijn als water en vuur – lekker apart. Geen multitasking-illusies. Schuif die laptop opzij als je quality time hebt met je kleintje. Belangrijke meeting? Regel een oppas, want jouw peuter snapt echt niet waarom je zo druk doet met die Zoom-gezichten.

Plan tijd voor jezelf

Ontsnap aan de constante moeder-modus alsof je 24/7 een hotline bent voor luierproblemen. Een uurtje dobberen in bad, een sessie in de sportschool of gewoon solo op wandelavontuur: me-time is als zuurstof wanneer je de hele week op de turbo-stand staat, zowel op het werk als thuis voor je gezin. Sta desnoods een kwartiertje eerder op om in alle rust je gezonde ontbijtje te verorberen terwijl de rest nog in dromenland vertoeft. Een moment van stilte voor je hoofd en een date met je eigen gedachten. Zo kun je weer vol energie de wereld aan.

Handel naar je energieniveau

Plannen, organiseren en prioriteiten stellen is altijd een goed idee, maar als moeder zijnde weet je al te goed dat planningen door chaos op de achtergrond verdwijnen. Heb je een helse nacht gehad? Dan heb je echt geen puf voor complexe materie. Handel daarom liever naar je energiebarometer. Stress op het spitsuur? Check je energielevel. Een uitgeputte moeder kan zelfs door een verkeerd zittende kinderschoen uit haar slof schieten. Wees eerlijk tegen jezelf. Begin je de dag met een energiepeil van 3? Schuif de complexere taken dan bijvoorbeeld naar na de lunchpauze wanneer je weer voldoende energie hebt verzameld om te knallen.

Met deze tips kun jij de wereld aan, zelfs als je af en toe verdwaalt in de chaos van luiers en Zoom-gezichten.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.