In samenwerking met Kek Mama

‘Soms is het even niet anders, maar dat accepteer ik’

Marlous (38) heeft een hectische baan, een man, een kind… én migraine. Een druk bestaan dus, waarbij ze zware hoofdpijnaanvallen kan missen als kiespijn. Daar heeft haar migraine af en toe echter lak aan. Maar dit krijgt haar er niet onder. Ze probeert de aanvallen te ‘plannen’ om er zo meer grip op te krijgen.

Marlous is moeder van zoon Job (2,5) en werkt vier dagen per week als tekstredacteur bij een culinair tijdschrift. Voldoende rust, iets hartigs eten en een kop koffie drinken helpen.

Even rust nemen

“Ik weet wat ik moet doen. Het is belangrijk dat ik gewoon accepteer dat het even niet anders is en dat ik probeer wat rust te nemen. Dan gaat de migraine het snelst over. Omdat licht en geluid haar hoofdpijn verergeren, blijft ze tijdens een aanval het liefst binnen. “Ik ga niet liggen, dan wordt het erger. Als ik medicijnen inneem, ben ik zo’n twee uur uit de roulatie, daarna gaat het wel weer. Job gaat dan even naar mijn ouders en als mijn vriend thuis is, neemt hij de zorg voor zijn rekening. Het helpt me ook om iets hartigs of zouts te eten, zoals een cracker met kaas of een kop drinkbouillon. En ik heb het gevoel dat ik van koffie een positieve oppepper krijg.”

Werkafspraken

“Mijn moeder heeft ook last van migraine. Zij was er vroeger vaak heel ziek van. Soms was ze dagenlang misselijk en dan lag ze op bed. Of ze lag in een bepaalde houding op de bank, dan moesten wij een beetje rustig doen. Gelukkig heb ik het meer onder controle.” Op haar werk heeft ze afspraken gemaakt. “Als ik ’s morgens wakker word met hoofdpijn, bel ik dat ik kom zodra de pijn is gezakt. Die tijd haal ik dan zoveel mogelijk in. Zo hoef ik me niet elke maand ziek te melden. Dat wederzijdse begrip en vertrouwen is fijn. Dan hoef ik me daarover niet te druk te maken.”

Plannen, plannen, plannen

“Nu ik moeder ben, begrijp ik beter waarom mijn moeder het altijd tot het laatste moment probeerde vol te houden. Ze wilde ons er niet mee belasten. Ik probeer ook mijn omgeving niet tot last te zijn. Mijn migraine is hormoon gerelateerd, dus ik weet dat ik het vaak krijg als ik ongesteld word. Wat dat betreft kan ik het redelijk ‘plannen’. Ik slik m’n pil vaak een maand of twee door, zodat ik niet elke vier weken aan de beurt ben. Het is geen garantie dat de hoofdpijn dan wegblijft, maar meestal gaat het goed.” Als ik toch een aanval krijg, is het is belangrijk dat ik toegeef aan het feit dat ik migraine heb – hoe graag ik ook door wil gaan. Dus néém ik even die paar uur rust. Op die manier kan ik daarna weer sneller functioneren.”

Kek Mama samen met GSK

Zinc CHNL/CHXCDRN/0040/17