Marlous (38) heeft een hectische baan, een man, een kind… én migraine. Een druk bestaan dus, waarbij ze zware hoofdpijnaanvallen kan missen als kiespijn. Daar heeft haar migraine af en toe echter lak aan. Maar dit krijgt haar er niet onder. Ze probeert de aanvallen te ‘plannen’ om er zo meer grip op te krijgen.

Marlous is moeder van zoon Job (2,5) en werkt vier dagen per week als tekstredacteur bij een culinair tijdschrift. Voldoende rust, iets hartigs eten en een kop koffie drinken helpen.

Even rust nemen

“Ik weet wat ik moet doen. Het is belangrijk dat ik gewoon accepteer dat het even niet anders is en dat ik probeer wat rust te nemen. Dan gaat de migraine het snelst over. Omdat licht en geluid haar hoofdpijn verergeren, blijft ze tijdens een aanval het liefst binnen. “Ik ga niet liggen, dan wordt het erger. Als ik medicijnen inneem, ben ik zo’n twee uur uit de roulatie, daarna gaat het wel weer. Job gaat dan even naar mijn ouders en als mijn vriend thuis is, neemt hij de zorg voor zijn rekening. Het helpt me ook om iets hartigs of zouts te eten, zoals een cracker met kaas of een kop drinkbouillon. En ik heb het gevoel dat ik van koffie een positieve oppepper krijg.”

Werkafspraken

“Mijn moeder heeft ook last van migraine. Zij was er vroeger vaak heel ziek van. Soms was ze dagenlang misselijk en dan lag ze op bed. Of ze lag in een bepaalde houding op de bank, dan moesten wij een beetje rustig doen. Gelukkig heb ik het meer onder controle.” Op haar werk heeft ze afspraken gemaakt. “Als ik ’s morgens wakker word met hoofdpijn, bel ik dat ik kom zodra de pijn is gezakt. Die tijd haal ik dan zoveel mogelijk in. Zo hoef ik me niet elke maand ziek te melden. Dat wederzijdse begrip en vertrouwen is fijn. Dan hoef ik me daarover niet te druk te maken.”

Plannen, plannen, plannen

“Nu ik moeder ben, begrijp ik beter waarom mijn moeder het altijd tot het laatste moment probeerde vol te houden. Ze wilde ons er niet mee belasten. Ik probeer ook mijn omgeving niet tot last te zijn. Mijn migraine is hormoon gerelateerd, dus ik weet dat ik het vaak krijg als ik ongesteld word. Wat dat betreft kan ik het redelijk ‘plannen’. Ik slik m’n pil vaak een maand of twee door, zodat ik niet elke vier weken aan de beurt ben. Het is geen garantie dat de hoofdpijn dan wegblijft, maar meestal gaat het goed.” Als ik toch een aanval krijg, is het is belangrijk dat ik toegeef aan het feit dat ik migraine heb - hoe graag ik ook door wil gaan. Dus néém ik even die paar uur rust. Op die manier kan ik daarna weer sneller functioneren.”

Kek Mama samen met GSK

Zinc CHNL/CHXCDRN/0040/17

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >