‘Sinds die borrel heb ik amper nog alcohol aangeraakt’

06.12.2023 05:01
Beeld: Getty Images

Hoezo zou het voorbij zijn met de lol zodra je kinderen hebt? Moeders kunnen net zo goed een feestje bouwen – soms zelfs iets te goed.

Femke (44): “Sinds de kinderen er zijn drink ik nog maar heel weinig, ik kan er ook niet goed meer tegen. Laat staan dat ik een hele nacht in een disco zou moeten staan, ik moet er echt niet aan denken. Behalve als ik met vriendin Marleen ben.

Ik zie haar weinig, maar zo’n drie keer per jaar, en dan gaan we allebei altijd net een wijntje te ver. We kennen elkaar sinds onze studententijd, toen we niet anders deden dan het op een zuipen zetten. En zodra we elkaar zien, gaat die fles meteen open en borrelen we als vanouds. Kaasplankje erbij, binnen de kortste keren liggen we samen weer in een deuk om van alles.

De kinderen Saar (12) en Pim (9) weten dat ik bij Charlotte altijd net iets dieper in het glaasje kijk. Ze vinden het ook altijd erg gezellig, al vinden ze mijn gedrag soms wel een beetje gênant: ‘Want dan ga je heel dom en hard lachen’, zeggen ze.”

Dat doen we niet nog eens

Maartje (41): “Het was een avond zoals zovele: gezellig borrelen in de tuin bij vriendin ­Rianne. Het werd later en ­later, tot ik opkeek en me een ongeluk schrok van de tijd: het was ineens 01.00 uur ’s nachts. Dus daarom zaten mijn kinderen, Fien (10) en Kees (6), al uren aan mijn hoofd te zeuren dat ze naar huis wilden…

“Dus daarom zaten mijn kinderen al uren aan mijn hoofd te zeuren dat ze naar huis wilden…”

Bij thuiskomst ging ik ook nog eens over mijn nek, de kinderen lagen nog maar net in bed. Ze hebben niets van mijn kotspartij meegekregen, maar toch kreeg ik de volgende ochtend zo’n verschrikkelijke last van postalcoholische paranoia, dat ik sindsdien amper nog alcohol heb aangeraakt.”

Lees ook – ‘Zelfs tijdens een ‘adults only’ feest kwam ze met haar twee zoons aanzetten’ >

Er wordt hier niet gespuugd

Annabel (45): “Ik heb geen wild stap­verhaal, das war einmal. Maar toen ik een paar jaar geleden samen met mijn man ­Jeroen als onervaren, startende ­ondernemer op het punt stond een restaurant te openen, planden we afspraken in met potentiële ­leveranciers nietsvermoedend voor 10 uur ’s ochtends. Dat betekende ook: wijn proeven. Het leek ons zonde om al die heerlijke wijn uit te spugen in een kwispedoor, wisten wij veel…

Na een ochtend proeven moesten we een moeder van een klasgenootje van zoon Daan (8) bellen, omdat we on­mogelijk onze zoons Stijn, Daan en Kai van school konden halen voor een boterham tussen de middag. We lagen zelf inmiddels laveloos op de bank van die proeverij. Een beginners­foutje dat we niet meer hebben gemaakt.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.