Simona (30) deelt video’s over verlies dochter: ‘Mijn TikTok-account is een plek geworden met veel herkenning’

23.06.2023 10:50
getrouwd en gescheiden

Vijf maanden na de geboorte van hun eerste dochter ontdekken Simona (30) en haar man dat hun dochter een zeldzame hersenafwijking heeft. Vijf weken later overlijdt ze.

Na net een nieuw huis te hebben gekocht, kregen Simona Cesarano en haar man hun eerste kind, een dochter. Ze genoten de eerste maanden volop van elkaar en alles leek goed te gaan. Totdat de kersverse ouders nieuws te horen kregen wat geen enkele ouder wil horen: hun kind bleek ongeneeslijk ziek en ze had niet lang meer te leven.

Zeldzame aanlegstoornis

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd ontdekt dat Simona’s dochter Lissencefalie had, in de meest heftige vorm. Dit is een zeldzame aangeboren aanlegstoornis, waarbij de hersenschors op een verkeerde manier is aangelegd. Dit gebeurt al tijdens de bevruchting en is – door de zeldzaamheid – helaas nooit naar voren gekomen tijdens Simona’s zwangerschap.

Lees ook: Eline: ‘Een dood kind is ook nog steeds een kind’

Bij Lissencefalie wordt er geen verbinding gemaakt tussen de hersenschors en de hersenen waardoor er steeds heftige epileptische aanvallen ontstaan. Zo had Simona’s dochter er om de seconde een.

Zware en onzekere periode

Vanaf dat moment lieten Simona en haar man – en hun familie – hun dochter vervolgens geen moment meer alleen. “Een periode die was een enorm zware en onzekere periode, waarin onze dochter constant epileptische aanvallen had en in het ziekenhuis verbleef”, vertelt Simona. Er zijn kinderen die wat ouder worden met Lissencefalie, maar dat geldt niet voor hun dochter. “Ze overleed vijf weken later. Gelukkig heeft ze zelfs in het ziekenhuis nog haar vrolijke kanten kunnen laten zien. Maar dat maakte het heel dubbel.”

Uitlaatklep

Op TikTok deelt Simona al allerlei video’s. Omdat de dood bij het leven hoort, maakte ze ook een video over het verlies van haar dochter. “Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik verbergen wat er is gebeurd? De dood maakt ook onderdeel uit van het leven, hoe pijnlijk het ook is.” En dus besloot ze om op dit platform ook te vertellen over het verlies van haar dochter. Ze krijgt er vele reacties op en ontvangt ook veel steun. “Het is een uitlaatklep. Ik viel in een zwart gat toen ik mijn dochter verloor. Video’s maken is een manier van herdenken voor mij. Daarnaast is mijn TikTok-account een plek geworden met veel herkenning. Ik ben niet de enige en ook niet de laatste die zijn of haar kind gaat verliezen. De meesten wordt dit verlies bespaard, maar bij helaas te veel mensen maakt dit onnatuurlijke verlies onderdeel uit van het leven.”

@sccesarano Een dankjewel naar jullie❤️ #dankjewel #liefde #verdriet #moeder #moedersvantiktok #eerstekeermoeder #sterrenkindje #sterrenkind #rouw #verlies #verliesvankind #baby #dochter #moedersoptiktok #moederendochter #moederdochterliefde #moederdag #loslaten ♬ origineel geluid – simona cesarano

Taboe doorbreken

Sindsdien volgden nog meer video’s, waarin ze volgers vertelt over haar rouwproces. Voor Simona is het maken van TikTok-video’s over het verlies van haar dochter een vorm van rouwen. “Met mijn video’s wil ik ook echt meegeven: praat erover. Er zijn meer mensen die een kind moeten missen. Het is voor iedereen vreselijk, maar het zou fijn zijn als het meer bespreekbaar zou worden en het taboe dat hierop rust doorbroken kan worden. Dat is wat ik hoop te bereiken.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nuen betaal slechts €4,19 per editie.

Bron: AD.nl